Η Disney θα εξαγοράσει την 21st Century Fox αντί 52,4 δισ. δολαρίων

Η Disney θα εξαγοράσει την 21st Century Fox αντί 52,4 δισ. δολαρίων

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επί πολλά χρόνια, επενδυτές, αναλυτές, σχολιαστές, κουτσομπολίστικες στήλες, τηλεοπτικές εκπομπές αλλά και επιχειρηματικοί κύκλοι σε όλον τον πλανήτη αναρωτιούνταν: Οταν ο μεγιστάνας Ρούπερτ Μέρντοχ αναγκαστεί κάποια στιγμή να αποσυρθεί είτε λόγω ανάγκης, είτε λόγω ηλικίας, είτε εξαιτίας κάποιου σκανδάλου, ποιο από τα παιδιά του θα τον διαδεχθεί; Ο Τζέιμς, ο Λάκλαν ή η Ελίζαμπεθ;

Τώρα πλέον η απάντηση είναι γνωστή. Δεν υπάρχει καμία αυτοκρατορία για να κληρονομήσουν οι γόνοι του Μέρντοχ, ούτε και θρόνος, όπως αναφέρει σε σχετικό του δημοσίευμα το Bloomberg. Ο πατέρας τους απάντησε άπαξ διά παντός και κατηγορηματικά. Πούλησε το μεγαλύτερο μέρος της μιντιακής του αυτοκρατορίας 21st Century Fox στη Walt Disney.

Το τίμημα ανέρχεται σε 52,4 δισ. δολάρια και αντιστοιχεί στα τηλεοπτικά και κινηματογραφικά στούντιο της Fox, στα καλωδιακά τηλεοπτικά δίκτυά της, συμπεριλαμβανομένων του FX και του National Geographic, στα μερίδιά της στα δορυφορικά τηλεοπτικά Sky και Star India, καθώς και τα 22 περιφερειακά αθλητικά κανάλια της. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, επίσης, ένας από τους υιούς Μέρντοχ, ο Τζέιμς, αναμένεται να συνδράμει την Disney στη διαδικασία ενσωμάτωσης της 21st Century Fox. Συν τοις άλλοις, δεν αποκλείεται να αναλάβει και σημαίνοντα ρόλο στον νέο όμιλο.

Μεταμορφώσεις

Το σίγουρο είναι ότι μετά αυτήν την τεράστια αλλαγή δεν θα εξαφανιστεί από το προσκήνιο ο Ρούπερτ Μέρντοχ. Εξακολουθεί να ελέγχει το Fox Νews, τον ειδησεογραφικό βραχίονα, και τον βραχίονα των αθλητικών μεταδόσεων, Fox Sports. Σε συνέντευξή του στο Sky Νews, ο Ρούπερτ Μέρντοχ αποκάλυψε ότι είναι πιθανόν εκείνος να διατηρήσει τον ρόλο του εκτελεστικού προέδρου του Δ.Σ. της Fox και ο μεγαλύτερος γιος του, Λάκλαν, να είναι διευθύνων σύμβουλος. Επιπλέον, οι Μέρντοχ θα ελέγχουν μερίδιο 4% και άνω στην Disney, κάτι το οποίο τους καθιστά μεγαλομετόχους της. Πάντως, όπως επισημαίνει το Bloomberg, στον σημερινό κόσμο, όπου δεσπόζουν οι τεχνολογικοί γίγαντες, ό,τι απομένει στους Μέρντοχ δεν θα είναι μια μιντιακή αυτοκρατορία αλλά ένας μιντιακός θύλακος. Αναλυτές πιθανολογούν ότι στη νέα μετά την εξαγορά εποχή, η Fox θα αποπειραθεί να ανακτήσει τα περιουσιακά στοιχεία που ο Μέρντοχ είχε αποκόψει από αυτήν το 2013 και τα είχε περάσει στη News Corporation. Ωστόσο, ακόμα κι αν συμβεί αυτό, ο νέος όμιλος της Fox θα είναι πολύ μικρός εν συγκρίσει με τις Amazon, Google Facebook και Αpple. Αυτοί οι κολοσσοί διαγκωνίζονται σκληρά για να ελέγξουν το πεδίο των ΜΜΕ, της ειδησεογραφίας, της ψυχαγωγίας, των κοινωνικών δικτύων και της διάχυσης της πληροφορίας.

«Στο αποκορύφωμα της ακμής τους οι Μέρντοχ επαίρονταν για το μέγεθος των δραστηριοτήτων τους», παρατηρεί κάποιος που ξέρει πολύ καλά και από μέσα τα πράγματα. Πρόκειται για τον Ντέιβιντ Φόκενφλικ, ο οποίος συνέγραψε το βιβλίο «Ο κόσμος του Μέρντοχ: η τελευταία από τις παλιές αυτοκρατορίες των ΜΜΕ». Και προσθέτει: «Και σήμερα έτσι ξαφνικά έρχονται και πουλάνε την αυτοκρατορία τους σε άλλους για να τη μεγαλώσουν περισσότερο και να μπορέσει να αντιμετωπίσει τους γίγαντες. Είναι απίστευτο». Πέραν τούτου, τα ερωτήματα για το πόσο ισχυροί είναι οι νεότεροι Μέρντοχ θα παραμείνουν, αλλά πλέον το διακύβευμα είναι σαφώς μικρότερο. Ο Μέρντοχ θεωρεί ότι η εξαγορά της 21st Century Fox δεν σημαίνει απόσυρση, αλλά εφαλτήριο για τον επόμενο σταθμό στο ταξίδι του. Τέλος, είναι σημαντικό να του αναγνωρίσει κανείς πως πολύ έγκαιρα διαπίστωσε την απειλή που συνιστά για τις δραστηριότητές του η ύπαρξη της Google και του Facebook. Αμφότερες έχουν τη μερίδα του λέοντος από τις ψηφιακές διαφημίσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή