Καθαροί από χρήση ουσιών και μετά την αποφυλάκιση

Καθαροί από χρήση ουσιών και μετά την αποφυλάκιση

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ένας είχε έρθει με την μπάντα του – θα έπαιζε 3-4 τραγούδια στο τέλος της εκδήλωσης ως το δικό του, ελάχιστο, ευχαριστώ. Ο άλλος είχε έρθει με την οικογένεια, τη σύζυγο και τα τρία τους παιδιά. Ενας άλλος με τη φίλη του, άλλοι μόνοι, ήξεραν ότι θα βρουν εκεί το παρεάκι τους. Γελούσαν όλων και τα μουστάκια τους, η όποια αρχική αμηχανία –«ποιοι θα είναι εκεί», «τι πρέπει να πούμε»– εξανεμίστηκε πολύ γρήγορα. Ηταν μια μέρα χαράς, μια γιορτή για κάτι που αξίζει να γιορτάζει κανείς, τη ζωή.

Με αφορμή τα 15 χρόνια λειτουργίας του, το Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων στον Ελεώνα Θηβών «Επιλογή» διοργάνωσε την προηγούμενη Τετάρτη, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» του Δήμου Αθηναίων, τελετή αποφοίτησης για όσους έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα, έχουν απεξαρτηθεί από τις ουσίες και έχουν ταυτόχρονα μείνει μακριά από την παραβατικότητα. Για όσους έχουν δηλαδή πραγματοποιήσει έναν μικρό προσωπικό άθλο. Δεν είναι ένα εύκολο πρόγραμμα το ΚΑΤΚΕΘ «Επιλογή». Κατ’ αρχήν, σε αυτό συμμετέχουν κρατούμενοι κατόπιν δικής τους αίτησης, πρέπει να επιθυμούν την αλλαγή στη ζωή τους. Είναι ένα στεγνό θεραπευτικό πρόγραμμα διάρκειας δύο ετών. Η πρώτη φάση έχει δίμηνη διάρκεια και πραγματοποιείται σε φυλασσόμενο χώρο του ΚΑΤΚΕΘ (μια φυλακή πάντως που δεν θυμίζει φυλακή, εκτείνεται σε κατάφυτη έκταση στον Ελεώνα, με έναν τρόπο «ιδανικό» τοπίο για απεξάρτηση), όπου τηρούνται οι ισχύοντες κανόνες κράτησης, σε συνδυασμό με θεραπευτικές ομαδικές παρεμβάσεις.

Η δεύτερη φάση έχει διάρκεια τουλάχιστον τεσσάρων μηνών. Η φάση αυτή χαρακτηρίζεται μεταβατική, συνδυάζει τον σωφρονισμό με τη θεραπεία και έχει στόχο την ενίσχυση του κινήτρου καθώς και τη σταδιακή αλλαγή της συμπεριφοράς του κρατουμένου από «φυλακισμένο» σε «θεραπευόμενο». Ακολουθεί η τρίτη «κοινοτική φάση», διάρκειας τουλάχιστον έξι μηνών, η οποία χαρακτηρίζεται φάση ψυχικής απεξάρτησης και πραγματοποιείται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Καταστήματος. Στο στάδιο αυτό εφαρμόζονται οι βασικές αρχές των θεραπευτικών κοινοτήτων και οι κανόνες που διέπουν τη θεραπεία. Η τέταρτη και τελευταία φάση, διάρκειας τουλάχιστον 18 μηνών, είναι αυτή της κοινωνικοποίησης, και πραγματοποιείται σε μισθωμένο διαμέρισμα του φορέα υλοποίησης στην Αθήνα. Εκεί επιχειρείται η εκ νέου οργάνωση της ζωής του σε νέες βάσεις με απώτερο στόχο έναν διαφορετικό καθαρό τρόπο ζωής.

«Δεκαπέντε χρόνια έχουν περάσει από τότε που ξεκινήσαμε αυτό το εγχείρημα, που στην αρχή έμοιαζε θνησιγενές», είπε φανερά συγκινημένος ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος Νίκος Πλυτάς. «Το κρατήσαμε χάρη στην καλή διάθεση όλων. Η μεγαλύτερη δυσκολία δεν ήταν η απεξάρτηση, αλλά η απεξάρτηση ανθρώπων από διαφορετικούς κόσμους, με τους οποίους έπρεπε να βρεθεί μια κοινή γλώσσα. Κι όμως τα καταφέραμε, και σήμερα τους καμαρώνουμε καθαρούς και έξω από τη φυλακή». «Μας κάνετε καλύτερους», είπε από την πλευρά της στους αποφοίτους η διευθύντρια των φυλακών Μαρίνα Μπούκη. «Είμαστε εδώ για να κάνουμε “χώρο” στην κοινωνία να σας δεχθεί και να σας ενσωματώσει».

Χαιρετισμό στην εκδήλωση έκανε και ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, που αφού συνεχάρη τα μέλη του ΚΑΤΚΕΘ που βγήκαν νικητές, τους κάλεσε να συνδράμουν την προσπάθεια της κυβέρνησης στον τομέα της απεξάρτησης. «Αφού κερδίσατε αυτήν τη μάχη, μπορείτε να πετύχετε τα πάντα», είπε. «Σας ζητώ αυτή την εμπειρία, αυτόν τον πόνο, την προσπάθεια, να τα κάνετε κτήμα σε νέα παιδιά να γλιτώσουν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή