Δ. Κουσουρής: Από το 1998 είχε τάγματα εφόδου η Χ.Α.

Δ. Κουσουρής: Από το 1998 είχε τάγματα εφόδου η Χ.Α.

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μια πολύ σημαντική κατάθεση, που έριξε φως στη διαχρονική, αιματοβαμμένη πορεία της Χρυσής Αυγής, συνεχίστηκε χθες η δίκη της οργάνωσης στην αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού. Η κατάθεση του ιστορικού Δημήτρη Κουσουρή (καθηγητή σήμερα στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης) και θύμα δολοφονικής επίθεσης της Χ.Α., έγινε μπροστά σε πολυπληθές ακροατήριο, αλλά με εντελώς άδειες τις θέσεις των κατηγορουμένων, αφού κανείς δεν παρευρέθηκε!

Τον Ιούνιο του 1998, ο Δημήτρης Κουσουρής, μέλος του Κ.Σ. της ΕΦΕΕ τότε, δέχθηκε μαζί με άλλους δύο φοιτητές επίθεση με καδρόνια από ομάδα 8-10 μελών της Χρυσής Αυγής έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων και κινδύνευσε η ζωή του. Η συγκεκριμένη υπόθεση έχει κριθεί αμετάκλητα ως απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Δ. Κουσουρή και ο Ιωάννης Ανδρουτσόπουλος, που αναγνωρίστηκε ως επικεφαλής της ομάδας, καταδικάστηκε σε 12 χρόνια φυλάκισης.

«Ο Ι. Ανδρουτσόπουλος ήταν μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της Χρυσής Αυγής, η οποία αρχικά τον υπερασπίστηκε και χαρακτήρισε τις διώξεις εναντίον του ως επίθεση στην οργάνωση. Αργότερα, πήρε αποστάσεις, για ευνόητους λόγους», κατέθεσε ο Δ. Κουσουρής. Ο Ι. Ανδρουτσόπουλος, επονομαζόμενος ως «Περίανδρος», θεωρούνταν μέχρι τότε το νούμερο 2 της Χ.Α., δεξί χέρι του αρχηγού Ν. Μιχαλολιάκου.

Ο Δ. Κουσουρής αναγνώρισε «κοινά χαρακτηριστικά» στην επίθεση που δέχθηκε και στις μετέπειτα επιδρομές της Χ.Α. σε αλιεργάτες, συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, και στον Παύλο Φύσσα. «Συγκροτούν Τάγμα Εφόδου, δηλαδή ομάδα οπλισμένων ανθρώπων, και στοχοποιούν ιδεολογικό αντίπαλο ή μετανάστη ή αριστερό συνδικαλιστή, σε τόπο και χρόνο που διευκολύνει την πλήξη του στόχου. Χτυπούν και φεύγουν. Προφανώς είναι σαφές –γιατί και εγώ από τύχη σώθηκα– πως μιλάμε για τρόπο λειτουργίας που έχει εξελιχθεί και γίνεται πιο αποτελεσματικός. Εγώ δέχτηκα επίθεση με ρόπαλα, ο Φύσσας δέχτηκε δύο μαχαιριές».

Ερωτώμενος ο μάρτυρας εάν «έχει κάποια σύνδεση με τη σημερινή ηγεσία της Χ.Α. το περιστατικό του 1998», απάντησε πως «ο ίδιος ο καταδικασθείς (σ.σ. ο Ι. Ανδρουτσόπουλος) ήταν μέλος της ηγεσίας της Χ.Α., η οποία σε πρώτη φάση υποστήριξε ότι ήταν ψευδείς οι κατηγορίες και ότι παραμένει μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου». Αναφέρθηκε επίσης και σε τηλεφωνική συνομιλία του Ι. Ανδρουτσόπουλου (που είδε το φως της δημοσιότητας), σύμφωνα με την οποία ο καταδικασθείς έλεγε πως ηθικός αυτουργός ήταν ο Μιχαλολιάκος, ενώ συμμετοχή στην επίθεση είχε και ο Παναγιώταρος.

Ο Δ. Κουσουρής υπογράμμισε τις ευθύνες της ΕΛ.ΑΣ. για τη μη σύλληψη των ενόχων (ο Ανδρουτσόπουλος παραδόθηκε μετά από πολλά χρόνια φυγοδικίας), αναφερόμενος και σε εσωτερική έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. που μιλούσε για ρήγματα υπέρ της Χ.Α. στο Σώμα.

Στη χθεσινή συνεδρίαση κατέθεσε και ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, ο οποίος αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην τρομοκρατική δράση της Χ.Α. στις γειτονιές της πρωτεύουσας και ειδικά κατά μεταναστών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή