Πώς χάθηκε από τον Τραμπ η Αλαμπάμα

Πώς χάθηκε από τον Τραμπ η Αλαμπάμα

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεινή ήττα υπέστη ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιλέγοντας να στηρίξει τον Ρόι Μουρ για την έδρα της Αλαμπάμα στη Γερουσία, βοηθώντας έτσι άθελά του στην εκλογή του πρώτου Δημοκρατικού υποψηφίου τα τελευταία 25 χρόνια στην πολιτεία.

Παρότι σύσσωμοι οι Αμερικανοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι η επιλογή του Μουρ υπήρξε παντελώς άστοχη, ο Ντόναλντ Τραμπ συνέχισε να επιμένει στην ορθότητα της απόφασής του, ακόμη και μετά την ήττα του προστατευόμενού του την Τρίτη. Ο πρώην δικαστής Ρόι Μουρ, άλλωστε, ήταν μία ιδιαίτερα επικίνδυνη και εκκεντρική επιλογή. Ο πρώην δικαστικός έχει κατηγορηθεί για παιδεραστία αλλά και για τις ακραίες ιδεολογικές θέσεις του. Ο Μουρ έχει κατά καιρούς ταυτίσει την ομοφυλοφιλία με την κτηνοβασία, έχει ζητήσει οι μουσουλμάνοι να μην εκλέγονται στο Κογκρέσο και έχει υποστηρίξει πως οι οικογένειες των μαύρων στις ΗΠΑ περνούσαν καλύτερα στον δουλοκτητικό Νότο του 19ου αιώνα.

Ενας λιγότερος

Σήμερα, στον απόηχο της εκλογής του Δημοκρατικού Νταγκ Τζόουνς, ο πρόεδρος Τραμπ βρίσκεται αντιμέτωπος με επώδυνα ερωτήματα γύρω από τα όρια της πολιτικής ισχύος του. Ο πρόεδρος θα γιορτάσει τον Ιανουάριο την πρώτη επέτειο της θητείας του με έναν Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή λιγότερο, συρρικνώνοντας ακόμη περισσότερο την ήδη ισχνή πλειοψηφία του κόμματός του στη Γερουσία.

Οι εκλογές για τη Γερουσία στην Αλαμπάμα χαρακτηρίστηκαν από τοπικές ιδιαιτερότητες και δεν θα πρέπει να αντιμετωπισθούν ως βαρόμετρο των επερχόμενων επαναληπτικών εκλογών για το Κογκρέσο το φθινόπωρο του 2018. Οι ιδιαιτερότητες αυτές, όμως, καθώς και η αμφιλεγόμενη προσωπικότητα του Μουρ, οδήγησαν στην ήττα και δίχασαν το κόμμα. Ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί, διαισθανόμενοι τον κίνδυνο, απέσυραν τη στήριξή τους στην υποψηφιότητα του Μουρ μετά τις αποκαλύψεις για σεξουαλικές σχέσεις του υποψηφίου με ανήλικα κορίτσια.

Παρά τις ενστάσεις και τις αντιρρήσεις ανώτατων στελεχών του κόμματος, ο πρόεδρος Τραμπ επέβαλε την υποψηφιότητα Μουρ, σε μια στιγμή εθνικής ενδοσκόπησης γύρω από το φαινόμενο της σεξουαλικής παρενόχλησης γυναικών από άνδρες σε θέσεις εξουσίας. Οι επικριτές του Ντόναλντ Τραμπ τον κατηγορούν σήμερα ότι παρά την απομάκρυνση του Στιβ Μπάνον από την ομάδα συμβούλων του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος παρέμεινε προσηλωμένος στην επιλογή του Μουρ για την Αλαμπάμα. Ο ακροδεξιός Μπάνον, επικεφαλής πολιτικού σχεδιασμού της προεκλογικής εκστρατείας των Ρεπουμπλικανών το 2016, υπήρξε ένας από τους πλέον πιστούς υποστηρικτές του πρώην δικαστή, θεωρώντας ότι η εκλογή Μουρ θα ευνοούσε τα σχέδια του Μπάνον για δημιουργία ιδεολογικής ρήξης στο εσωτερικό του κόμματος.

Παλαιά στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος επιμένουν εδώ και χρόνια ότι όλοι οι υποψήφιοι που επέλεξε ο Μπάνον ηττήθηκαν στις εκλογές. «Ο Στιβ Μπάνον δεν μας κόστισε μόνο μία κρίσιμη έδρα στη Γερουσία από μια πολιτεία η οποία εθεωρείτο παραδοσιακό προπύργιο του κόμματός μας, αλλά έσυρε και τον πρόεδρο των ΗΠΑ στο φιάσκο αυτό», λέει το στέλεχος του γραφείου του επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ.

Αμφίβολο παραμένει, πάντως, εάν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αντιμετωπίζει την ήττα του κόμματός του στην Αλαμπάμα ως προσωπική του αποτυχία. Η επιλογή του Μουρ, παρότι εκ πρώτης όψεως άστοχη, επέτρεψε για μία ακόμη φορά στον Τραμπ να ενδυθεί τον μανδύα της εκκεντρικότητας, απομακρυνόμενος από τη δεξαμενή συμβατικών Ρεπουμπλικανών υποψηφίων, προς όφελος ενός ακόμη εκκεντρικού υποψηφίου που μάχεται τα «αποτυχημένα και ψευδή» προοδευτικά μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ, όπως θεωρεί ότι πράττει και ο ίδιος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή