Προς αποτυχία το διαδικτυακό «alt right»

Προς αποτυχία το διαδικτυακό «alt right»

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν ξαγρυπνάτε ανησυχώντας για την αυξανόμενη δύναμη του «alt right», του σκιώδους συνασπισμού που περιλαμβάνει λευκούς εθνικιστές, αντιφεμινιστές, ακροδεξιούς ριζοσπάστες και τρολ, θα ηρεμήσετε αν χρησιμοποιήσετε κάποιες από τις ιστοσελίδες τους.

Tους τελευταίους μήνες, ιστότοποι όπως το YouTube, το Twitter και το Facebook προσπάθησαν να πατάξουν τα κηρύγματα μίσους. Το «alt right» διακήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σίλικον Βάλεϊ. Οι σκληροπυρηνικοί δεξιοί ακτιβιστές δεσμεύτηκαν να δημιουργήσουν τις δικές τους εκδοχές ψηφιακών υπηρεσιών, όπου όλες οι απόψεις θα είναι καλοδεχούμενες, ασχέτως του πόσο σκληρές ή εμπρηστικές είναι.

Περισσότερες από δέκα εταιρείες τέτοιας τεχνολογίας έχουν εμφανιστεί και κάθε μία υπόσχεται καταφύγιο από την πολιτική ορθότητα και τη λογοκρισία. Υπάρχει η Gab, ένα είδος μέσου κοινωνικής δικτύωσης σαν το Twitter, που άρχισε να λειτουργεί πέρυσι. Ανάμεσα σε αυτούς που το υιοθέτησαν είναι ο Μάιλο Γιαννόπουλος και ο Αντριου Ανγκλιν, ιδρυτής της νεοναζιστικής ιστοσελίδας Daily Stormer. Υπάρχει το WrongThink, αντίστοιχο του Facebook, το PewTube και άλλα.

Σίγουρα κάποιες τέτοιες πλατφόρμες είναι γεμάτες με ναζιστικές εικόνες και ρατσιστικά σκουπίδια. Αλλά ορισμένες από αυτές είναι σαν πόλεις-φαντάσματα, με λίγους ενεργούς χρήστες. Ως προϊόντα τεχνολογίας είναι τρίτης ποιότητας, με μεγάλους χρόνους φόρτωσης, σπασμένους συνδέσμους και συχνά μηνύματα λάθους.

Αν η ιδεολογία του «alt right» θυμίζει τη Γερμανία του 1940, ο σχεδιασμός των ιστοσελίδων σάς μεταφέρει στις Geocities του 1990. Ακόμα και οι πιστοί του κινήματος νιώθουν σύγχυση. Η Gab, που ισχυρίζεται ότι έχει 300.000 καταγεγραμμένους χρήστες, θεωρήθηκε τεχνολογική επιτυχία του «alt right». Σήμερα είναι γεμάτη σφάλματα, ενώ μεγάλο μέρος της δραστηριότητάς της φαίνεται να προέρχεται από λίγους ενεργούς χρήστες.

Τα πράγματα δεν είναι πολύ καλύτερα για το WrongThink, το οποίο άρχισε να λειτουργεί στα τέλη του 2016, ελπίζοντας να γίνει η εναλλακτική λύση ελεύθερου λόγου απέναντι στο Facebook και στο Twitter. Ενα χρόνο μετά, το WrongThink διαθέτει μόλις επτά χιλιάδες εγγεγραμμένους χρήστες.

Tα καλά νέα για τους δυσφημιστές του «alt right» είναι ότι το όραμά του για παράλληλο Διαδίκτυο είναι καταδικασμένο να αποτύχει. Τα κακά νέα είναι ότι χωρίς εναλλακτικό οικοσύστημα θα είναι δυσκολότερο να απομονωθούν οι νεοναζιστικές απόψεις και άλλα τοξικά απόβλητα. Το Facebook, το Τwitter και οι άλλοι πάροχοι θα εξακολουθήσουν να είναι πεδία ιδεολογικών μαχών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή