«Του Αη Βασίλη ξωτικά σάς φέρνουν νέα τρομερά» στη Στέγη

«Του Αη Βασίλη ξωτικά σάς φέρνουν νέα τρομερά» στη Στέγη

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τις κουρτίνες όλες κλείνω. Τα παντζούρια κατεβάζω. Να τα πάλι στο κατώφλι. Πάω να κάνω πως διαβάζω. – Να τα πούμε; – Οχι!». Κι όμως θα «πούνε» στη Στέγη τα κάλαντα, παλιά, νέα και «πειραγμένα», όπως την ευρηματική «Μπαλάντα του στριμμένου» σε στίχους της Καλλιόπης Ευαγγελίδου, η οποία αφηγείται την απόγνωση εκείνου που «κάθε χρόνο τέτοια μέρα το κεφάλι μου ζαλίζουν, μου χτυπάνε τα κουδούνια, μα δεν τραγουδούν, γκαρίζουν», αλλά και τη σταδιακή μεταστροφή του στο χριστουγεννιάτικο πνεύμα.

Συνθέτες που συνεργάστηκαν με το «Ελληνικό Σχέδιο» δημιούργησαν νέα κάλαντα και χριστουγεννιάτικα τραγούδια για μια διαφορετική γιορτή, αντλώντας έμπνευση από τη σύγχρονη εποχή. «Στον κύρη μας τι εύχεστε; Να στέκει πάντα βράχος. Και στην κυρά την όμορφη; Να μη γνωρίσει πάχος», λένε τα Κάλαντα των Τροβαδούρων, ενώ στο «Δέντρο» ένα έλατο δίνει τα στολίδια του σε μια φτωχική οικογένεια με σβησμένο τζάκι. «Οι συνθέτες μας δημιούργησαν ένα παζλ από παλιά και νέα κάλαντα και καινούργιες ευχές. Μέσα από αυτή τη διαδικασία φαίνεται πώς βλέπουν σήμερα τις γιορτές των Χριστουγέννων και των φώτων και είναι αρκετά ευρηματικοί», μας λέει η Ραλλού Βογιατζή, που επιμελείται καλλιτεχνικά το πρόγραμμα.

Ετσι, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης θα ακούσουμε τον «Καλαντιστή», τον «Επαινο του τσιγγούνη», αλλά και τα κάλαντα των περασμένων Αη Βασίληδων που βγήκαν στη σύνταξη και παρακολουθούν τον νέο Αγιο να βάζει τα δώρα στο έλκηθρό του μαζί με όνειρα και αισιοδοξία.

Συνήθως η περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς προσφέρεται για απολογισμούς και αναπολήσεις για τον χρόνο που περνάει. Σε αυτό το πλαίσιο έχει δομηθεί το κείμενο της αφήγησης που έχει η παράσταση από τον Γιώργο Κοροπούλη. «Η αναδρομή στον χρόνο που πέρασε και γενικά η έννοια του χρόνου διατρέχει την παράσταση και μέσα στην αφήγηση του Μανώλη Μαυροματάκη παρεμβάλλονται τα παραδοσιακά και νέα κάλαντα», σημειώνει η κ. Βογιατζή.

Παράλληλα, η αφήγηση οπτικοποιείται με το θέατρο σκιών του Ηλία Καρελλά, ο οποίος έχει και τη σκηνοθετική επιμέλεια της παράστασης. Τα τραγούδια ερμηνεύουν οι Χάρης Ανδριανός, Νεφέλη Λιούτα, Φοίβος Ριμένας και Φένια Χρήστου, με τη συμμετοχή της χορωδία του ΕΜΠ Αθηνών και της παιδικής και νεανικής χορωδίας του Ωδείου Φίλιππος Νάκας.

​​Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Συγγρού 107, 22-23 Δεκεμβρίου, 6 μ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή