Με πάθος νεοφώτιστου στην επενδυτική μάχη

Με πάθος νεοφώτιστου στην επενδυτική μάχη

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ορμή νεοφώτιστων, οι κυβερνητικοί παράγοντες υπηρετούν τη νέα αποστολή. Να φέρουν επενδύσεις. Μετά το «αλλάζουμε την Ευρώπη» και τη «δίκαιη ανάπτυξη», ανακάλυψαν το «ιερό δισκοπότηρο». Γιατί; Επειδή αυτό κάνουν όλες οι κυβερνήσεις, γιατί αν πετύχει θα μπορούν να ικανοποιήσουν αιτήματα, αν έρθουν επενδύσεις και ανατραπεί το (δυσμενές) κλίμα, θα συνεχίσουν να κυβερνούν. Αυτό πιστεύουν.

Η αλήθεια είναι ότι η διεθνής ατμόσφαιρα ευνοεί την προσέλκυση επενδυτών. Ευτυχώς όλες οι χώρες της Ευρωζώνης πέτυχαν αξιόλογη έως σημαντική αύξηση ΑΕΠ. Δυστυχώς, μεγαλύτερη από την Ελλάδα.

Επίσης είναι αλήθεια ότι το επιχειρηματικό κλίμα στην Ευρωζώνη, που δείχνει τη μελλοντική ανάπτυξη, βελτιώνεται. Υπάρχει αύξηση των νέων παραγγελιών στη βιομηχανία και στον τομέα υπηρεσιών. Η αύξηση παραγγελιών αυξάνει τις θέσεις εργασίας. Ακόμα και «βαριές» οικονομίες, όπως η γαλλική και η γερμανική, βρίσκονται σε ανάπτυξη.

Αφού η συγκυρία είναι ευνοϊκή, κάνουμε κι εμείς την… επέλασή μας. Μέχρι και το καμπανάκι στην έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Νέας Υόρκης χτύπησε ο μαρξιστής –κατά δήλωσή του– υπουργός. Ο ναός του καπιταλισμού δεν γκρεμίστηκε ίσως, επειδή εμπιστεύεται τα χρήματά του σε διεθνείς επενδυτικές εταιρείες. Οχι στις ελληνικές τράπεζες.

Οι νεοφώτιστοι, πάντα είναι ορμητικοί. Αισθάνονται την ανάγκη να αποδείξουν ότι είναι άξιοι. Γι’ αυτό ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στα αγγλικά σε ημερίδα, στη Νέα Υόρκη. Δεν χρειαζόταν να μιλήσει σε γλώσσα που προφανώς υστερεί αλλά νομίζει ότι κατέχει. Το έκανε όμως επειδή έχει το πάθος του νεοφώτιστου· πρέπει να πείσει επενδυτές. «Η γη των ευκαιριών έχει ορθάνοικτες τις πύλες για υψηλά επικερδείς επενδύσεις.

Η επιστροφή της Ελλάδας είναι εδώ, τώρα και σας καλώ να είστε μέρος της», είπε στους επενδυτές που προσπάθησαν από τα συμφραζόμενα να κατανοήσουν το νόημα. Ελπίζουμε να το κατάφεραν, γιατί η πραγματικότητα είναι απογοητευτική.

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή, στους λογαριασμούς για το τρίτο τρίμηνο του 2017, αναφέρει ότι οι επενδύσεις, δηλαδή, κατά την ορολογία στατιστικολόγων, οι «ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου», μειώθηκαν 8,5% από το (χαμηλό) επίπεδο που βρίσκονταν ένα χρόνο πριν. Γιατί; Επειδή φέτος σε σχέση με πέρυσι οι επενδύσεις σε κατοικίες μειώθηκαν περαιτέρω κατά 7,4%, οι «άλλες κατασκευές» μειώθηκαν 20,9%, οι «επενδύσεις σε μηχανολογικό και μεταφορικό εξοπλισμό» παρέμειναν στάσιμες, όσο περίπου πέρυσι, που βρίσκονταν στα επίπεδα του 1998.

Υπάρχει όμως μια αισιόδοξη ακτίνα χαράς. Οι ενδείξεις (πραγματικές, όχι των κυβερνητικών στελεχών…) είναι ότι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά βρίσκεται στο μικροσκόπιο εταιρειών που επενδύουν σε μετοχές.

Η πολύχρονη πτώση, οι εταιρείες που άντεξαν στην κρίση, η βελτίωση των επιδόσεών τους επειδή πώλησαν περιουσιακά στοιχεία, μείωσαν υποχρεώσεις, περιόρισαν το κόστος, τις καθιστά ελκυστικές.

Η κυβερνητική εκστρατεία για προσέλκυση επενδύσεων δεν θα φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα, αλλά η χρηματιστηριακή άνθηση, τους πρώτους μήνες του 2018 δεν αποκλείεται. Η ρητορική για επενδύσεις θα αποδειχθεί χρήσιμη στους κερδοσκόπους του καπιταλισμού. Αυτά έχει η ζωή. Ούτε οι μεσαιωνικοί ιππότες βρήκαν το ιερό δισκοπότηρο του Ιησού, αλλά είχαν κατακτήσεις στους ιερούς τόπους. Για κάποιο διάστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή