Το Κονκλάβιο (16/12/17)

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eνα αντίτυπο και μια απορία

Τα πράγματα θα μπορούσαν, ίσως, να είχαν εξελιχθεί διαφορετικά. Αν δεν είχαν αρχίσει όπως άρχισαν. Αν, ας πούμε, ο Ν. Κοτζιάς δεν επέλεγε στην πρωτολογία του κατά την ενημέρωση της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής για την επίσκεψη Ερντογάν να απαντήσει –δεν είχε καν ερωτηθεί εκείνη τη στιγμή– με σενάρια για συνωμοσίες – τόσο βασιλικές όσο και δημοσιογραφικές. Σενάρια που στο επίκεντρό τους έχουν τη θεωρία ότι το μόνο «παρατράγουδο» της συγκεκριμένης επίσκεψης ήταν μια συνέντευξη. Α, και μην ξεχάσω: και μια φερόμενη δήλωση του τέως… Oπως το έθεσε αυτόπτης μάρτυρας, «από τη στιγμή που εμφανίστηκε ο ΥΠΕΞ κραδαίνοντας το πρωτοσέλιδο της “Ελεύθερης Ωρας” ως τεκμήριο ότι η Ν.Δ. παίρνει γραμμή από τον τέως, που φέρεται να δήλωσε στο έντυπο πως η επίσκεψη ήταν φιάσκο, φαινόταν ότι η συζήτηση θα ξέφευγε». Μπερδευτήκατε; Αυτό είναι το λιγότερο. Εξάλλου, όπως μου μεταφέρει «γαλάζια» πηγή, διακωμωδώντας την κατηγορία για τον τέως, ο Κ. Τασούλας σχολίασε εκείνη τη στιγμή στη «γαλάζια» ομήγυρη: «πώς είναι δυνατόν να παίρνουμε γραμμή από ένα φύλλο που πουλάει ένα αντίτυπο και αυτό το έχει αγοράσει προφανώς ο υπουργός;».

Ξέρουμε από δημοσιογραφία…

Τα καλύτερα ακολούθησαν, όταν ο Κοτζιάς επέμεινε ότι η τηλεοπτική συνέντευξη Ερντογάν «χάλασε» την επίσκεψη προκαλώντας γενικευμένη αντίδραση. Ο Γιώργος Κoυμουτσάκος αντέδρασε λέγοντας ότι δεν φταίει η συνέντευξη, αλλά όσα είπε ο Ερντογάν. Κάπου εκεί ο Κοτζιάς επέμεινε πως η πίεση των ερωτήσεων στον Ερντογάν ήταν μεγάλη και περίπου ότι ο Τούρκος αναγκάστηκε να πει αυτά που είπε. «Εγκαλείτε τον δημοσιογράφο που ρωτάει και όχι τον Ερντογάν που απαντά όπως απαντά;» αντέδρασε ο Κουμουτσάκος. Από κοντά και η Λιάνα Κανέλλη, η οποία είπε ότι δεν μπορεί να εγκαλείται ο σταθμός για το περιεχόμενο της συνέντευξης. Κάπου εδώ έχω την αίσθηση πως ΚΚΕ και Κοτζιάς αλληλοτρολαρίστηκαν: «Eντυπωσιακό που το ΚΚΕ στηρίζει τον ΣΚΑΪ», απάντησε ο ΥΠΕΞ, προκαλώντας την αντίδραση του Θανάση Παφίλη, ο οποίος τον κατηγόρησε ως «προβοκάτορα». «Ξέρουμε από δημοσιογραφία…», πρόσθεσε μάλιστα ο Κοτζιάς σε μια αποστροφή του. Κι εγώ έχω σπάνιες γνώσεις αστροφυσικής.

Good diplomacy II

Μένω στον Κοτζιά, καθώς κάποια στιγμή, υπερασπιζόμενος την «πολυδιάστατη» εξωτερική πολιτική του, είπε –μάλλον αστειευόμενος– κάτι του τύπου «είμαι περιζήτητος σε όλο τον κόσμο». Δεν το σχολιάζω. Το καλύτερο, όμως, το κράτησα για το τέλος. Κάποια στιγμή ο Κώστας Τσιάρας τον ρώτησε ευθέως εάν αληθεύει ότι η απουσία του Πάνου Καμμένου από τις συνομιλίες με τους Τούρκους ήταν απαίτηση της Aγκυρας. «Προφανώς η απουσία Καμμένου ήταν ΜΟΕ», σχολίασε ειρωνικά ο Κουμουτσάκος. Ο δε ΥΠΕΞ αρκέστηκε σε ένα αρνητικό νεύμα. Oταν, όμως, πήρε τον λόγο, δεν κάλυψε τον Καμμένο ούτε απάντησε. Good diplomacy, όχι αηδίες…

Ενώ εσύ περνούσες

Θα μπορούσε να συμβεί στον καθένα. Σημειώνω ότι κατά την είσοδό τους στη σύνοδο κορυφής του ΕΛΚ οι ηγέτες και οι πολιτικοί αρχηγοί στέκονται και κάνουν δηλώσεις on camera. Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης «άδειαζε» τον Ντόναλντ Τουσκ λέγοντας ότι η πρότασή του για την κατάργηση των ποσοστώσεων στα κράτη-μέλη για την υποδοχή προσφύγων είναι λάθος, ο Πολωνός περνούσε ακριβώς από πίσω του. Αλλά πιο ενδιαφέρουσα ήταν η συνομιλία που είχε ο Μητσοτάκης με την Aγκελα Μέρκελ. Οι Γερμανοί ανησυχούν για τους ρυθμούς εξέτασης των αιτημάτων ασύλου στην Ελλάδα, που κάνουν τη χελώνα να μοιάζει με σπρίντερ και δυσκολεύουν την επιστροφή των παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία και δεν το κρύβουν.

Πολιτική εξ αποστάσεως

Η ζωή δεν σταματά στην κάλπη. Το λέω επειδή ο Γιώργος Καμίνης παραμένει ενεργός και, όπως πληροφορούμαι, οργανώνει πολιτικά εργαστήρια για νέους με ακαδημαϊκούς, στελέχη της αγοράς και ειδικούς, που απαντούν στα ερωτήματα των νέων. Στόχος, η ενεργότερη συμμετοχή των νέων και στις διαδικασίες για τη σύσταση του νέου φορέα. Το πρώτο εργαστήρι πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στα Πετράλωνα και μου λένε ότι στο εγχείρημα θα μετάσχουν νέοι απ’ όλη την Ελλάδα που στήριξαν τον Καμίνη. Oσοι δε βρίσκονται εκτός Αθηνών θα μπορούν να παρακολουθούν εξ αποστάσεως. Αν δεν φροντίσεις αυτούς που σε ψήφισαν, τότε ποιους θα φροντίσεις;

Βιντεο-εκπλήξεις

Το βίντεο με σημαντικά αποσπάσματα από την ιστορία της Ν.Δ. που θα παρουσιαστεί σήμερα, κατά την έναρξη του 11ου συνεδρίου της, είναι μάλλον αναμενόμενο, παρότι εργάστηκε γι’ αυτό αρκετός κόσμος. Αυτό που κρατούν ως έκπληξη είναι το γεγονός ότι χαιρετισμό μέσω βίντεο, που γυρίστηκε ειδικά, θα απευθύνουν τόσο ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαραντάρκ όσο και ο επίτροπος Γίρκι Κατάινεν. Θυμίζω πως αμφότεροι ανήκουν στη νεότερη γενιά πολιτικών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με τους οποίους ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρατάει επαφή και χτίζει προσωπικές σχέσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή