Η ευρωπαϊκή ακροδεξιά χαιρετίζει την είσοδο του FPÖ στην αυστριακή κυβέρνηση

Η ευρωπαϊκή ακροδεξιά χαιρετίζει την είσοδο του FPÖ στην αυστριακή κυβέρνηση

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ηγέτες των ευρωπαϊκών ακροδεξιών κομμάτων, μεταξύ των οποίων η πρόεδρος του γαλλικού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, και ο Ολλανδός Γκέερτ Βίλντερς, χαιρέτισαν το «ιστορικό γεγονός» της εισόδου του ακροδεξιού Κόμματος των Ελευθέρων της Αυστρίας (FPÖ) στην αυστριακή κυβέρνηση, στην οποία ο επικεφαλής του, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε θα είναι ο επόμενος αντικαγκελάριος.

Οι επικεφαλής των κομμάτων που ανήκουν στην πολιτική ομάδα «Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου βρίσκονται στην Πράγα για το συνέδριο «Για μια Ευρώπη των κυρίαρχων κρατών» στο πλαίσιο του οποίου συζητούν για τη μεταξύ τους συνεργασία και τις κοινές πρωτοβουλίες που μπορούν να πάρουν.

«Δεν μπορούμε παρά να χειροκροτήσουμε για άλλη μια φορά σήμερα, αφού ένα κόμμα μέλος της ομάδας μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το πήραν τόσο σοβαρά που είχε την ευκαιρία να μετέχει στην κυβέρνηση», είπε στους δημοσιογράφους ο Βίλντερς, αρχηγός του ολλανδικού Κόμματος για την Ελευθερία.

Από την πλευρά της, η Μαρίν Λεπέν χαιρέτισε ένα «πραγματικά ιστορικό γεγονός», διαβεβαιώνοντας μάλιστα ότι «θα ακολουθήσουν και άλλα, δεδομένου ότι σε ορισμένες χώρες η αντίσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση οργανώνεται».

«Πιστεύω ότι οι ευρωεκλογές μπορούν να ανατρέψουν πραγματικά τα πολιτικά δεδομένα στην Ευρώπη και ακόμη και να επιτρέψουν σε εκείνους που διαφωνούν με την Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι οι υπερασπιστές της Ευρώπης των εθνών και των ελευθεριών να αποκτήσουν την πλειοψηφία στο επόμενο ευρωκοινοβούλιο», προσέθεσε. 

Η πρόσβαση των μέσων ενημέρωσης στο συνέδριο ήταν περιορισμένη και οι δημοσιογράφοι επιτράπηκε να είναι παρόντες μόνο στη συνέντευξη Τύπου. Σύμφωνα με τους οργανωτές, εκτός από τη Λεπέν και τον Βίλντερς μετέχουν στο συνέδριο εκπρόσωποι της ιταλικής Λέγκας του Βορρά, του FPO και της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD).

Το συνέδριο αυτό οργανώνεται δύο μήνες αφότου το ακροδεξιό τσεχικό κόμμα SPD (Ελευθερία και Άμεση Δημοκρατία) του ιαπωνικής καταγωγής επιχειρηματία Τομίο Οκαμούρα, απέσπασε ποσοστό 10% στις βουλευτικές εκλογές, χάρη κυρίως στην αντιισλαμική και αντιευρωπαϊκή ρητορική του. Το SPD, που στηρίχθηκε ανοιχτά από τη Λεπέν, εξέλεξε 22 βουλευτές στο 200μελές κοινοβούλιο της Τσεχίας.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή