Ενωση Δικαστών-Εισαγγελέων: Οχι σε θεσμικές συγκρούσεις και επιθέσεις σε δικαστικούς λειτουργούς

Ενωση Δικαστών-Εισαγγελέων: Οχι σε θεσμικές συγκρούσεις και επιθέσεις σε δικαστικούς λειτουργούς

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της σημερινής γενικής συνέλευσης, εκφράζει σε ψήφισμα της την έντονη ανησυχία του δικαστικού και εισαγγελικού σώματος για την διεθνή τάση περιορισμού της δικαστικής ανεξαρτησίας και de facto αμφισβήτησης της αρχής της διάκρισης των λειτουργιών.

Συγκριμένα, το ψήφισμα έχει ως εξής:

«Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την διεθνή τάση περιορισμού της δικαστικής ανεξαρτησίας και de facto αμφισβήτησης της αρχής της διάκρισης των λειτουργιών. Καλείται η Κυβέρνηση να διαφυλάξει τις θεμελιώδεις Συνταγματικές αρχές και να ενισχύσει την δικαστική ανεξαρτησία, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα σε συνεργασία με τις δικαστικές Ενώσεις.

Επαναδιατυπώνουμε την πάγια θέση του δικαστικού σώματος ότι η αποφυγή θεσμικών συγκρούσεων και συστηματικών επιθέσεων στους δικαστικούς λειτουργούς είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία του Πολιτεύματος. Να γίνει πλήρως σεβαστή η επικαιροποιημένη Παγκόσμια Χάρτα του Δικαστή.

Ζητούμε να προωθηθεί η δικαστική μεσολάβηση ως ο καταλληλότερος και αναγκαίος εναλλακτικός τρόπος επίλυσης των διαφορών.

Απαιτούμε την αύξηση των κρατικών κονδυλίων για την Δικαιοσύνη καθώς και την αύξηση των οργανικών θέσεων των δικαστικών λειτουργών προκειμένου να υλοποιηθεί το αίτημα αποτελεσματικής και γρήγορης απονομής του δικαίου. Ζητούμε να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημά μας για αναπροσαρμογή των συντάξεων των δικαστικών λειτουργών οι οποίες στη διάρκεια των μνημονίων έχουν περικοπεί κατά 74%.

Ζητούμε να λήξει το συντομότερο δυνατό η εκκρεμότητα με την υποβολή των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) με την ορθή και σύμφωνη με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ νομοθέτηση.

Καταδικάζουμε τις επιθέσεις εις βάρος δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους με πράξεις βίας εντός και εκτός των δικαστηρίων. Ζητούμε από την Πολιτεία την λήψη των απαραίτητων μέτρων για την οργάνωση και λειτουργία της Δικαστικής Αστυνομίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή