Ψήφισμα κατά της απόφασης Τραμπ για την Ιερουσαλήμ ετοιμάζει ο ΟΗΕ

Ψήφισμα κατά της απόφασης Τραμπ για την Ιερουσαλήμ ετοιμάζει ο ΟΗΕ

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα Ηνωμένα Έθνη εξετάζουν ένα προσχέδιο ψηφίσματος, το οποίο θα δηλώνει ότι οποιαδήποτε απόφαση για το καθεστώς της Ιερουσαλήμ δεν έχει νομικές επιπτώσεις και θα πρέπει να ανακληθεί, μετά την μονομερή αναγνώριση της Ιερής Πόλης ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Το προσχέδιο αυτό, έκτασης μόλις μιας σελίδας, το οποίο προωθείται από την Αίγυπτο και κυκλοφόρησε σήμερα μεταξύ των 15 μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας,  δεν κατονομάζει συγκεκριμένα ούτε τις ΗΠΑ, ούτε τον πρόεδρο Τραμπ. Σύμφωνα με διπλωμάτες, έχει ευρεία υποστήριξη αλλά το πιθανότερο είναι ότι δεν θα περάσει, καθώς οι ΗΠΑ θα ασκήσουν βέτο.

Η ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας ενδέχεται να διεξαχθεί την Δευτέρα ή την Τρίτη. Για να εγκριθεί μια απόφαση πρέπει να υπερψηφιστεί από τουλάχιστον εννέα μέλη και να μην θέσει βέτο κανένα από τα μόνιμα μέλη (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Κίνα).

Το προσχέδιο αναφέρει ότι «οποιεσδήποτε αποφάσεις και ενέργειες που σκοπεύουν να τροποποιήσουν τον χαρακτήρα, το καθεστώς ή τη δημογραφική σύνθεση της Ιερής Πόλης της Ιερουσαλήμ δεν έχουν καμία νομική επίπτωση, είναι άκυρες και πρέπει να ανακληθούν, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Καλεί επίσης τις χώρες να αποφύγουν την εγκατάσταση των διπλωματικών αποστολών τους στην Ιερουσαλήμ, όπως προβλέπεται από την απόφαση 478 (το 1980) του Συμβουλίου Ασφαλείας.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή