Η κάψουλα Dragon της SpaceX «έδεσε» για δεύτερη φορά στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μεταφέροντας εφόδια

Η κάψουλα Dragon της SpaceX «έδεσε» για δεύτερη φορά στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μεταφέροντας εφόδια

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για δεύτερη φορά η κάψουλα Dragon της ιδιωτικής αμερικανικής διαστημικής εταιρείας SpaceX του Έλον Μασκ έφθασε και προσδέθηκε με επιτυχία στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) την Κυριακή, μεταφέροντας εφόδια στους αστροναύτες που μένουν σε αυτόν, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα.

Ο ρομποτικός βραχίονας του ISS «έπιασε» την μη επανδρωμένη κάψουλα και την προσέδεσε με ασφάλεια στον Σταθμό, σε ύψος 405 χιλιομέτρων πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό. To Dragon θα μείνει στον ISS έως τα μέσα Ιανουρίου, οπότε θα επιστρέψει στη Γη, πέφτοντας άθικτο στον Ειρηνικό στα ανοιχτά της Καλιφόρνια.

«Είναι μια σημαντική μέρα που βλέπουμε το Dragon να επιστρέφει στον ISS», δήλωσε εκπρόσωπος της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) στο Κέντρο Ελέγχου στο Χιούστον, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το Dragon μετέφερε συνολικό φορτίο βάρους 2,2 τόνων στον ISS, μεταξύ άλλων τρόφιμα, ανταλλακτικά και εξοπλισμό για επιστημονικά πειράματα, όπως η μελέτη του καρκίνου του θυρεοειδούς και η καλλιέργεια κριθαριού στο διάστημα.

Ήταν η πρώτη φορά που η SpaceΧ έκανε μια πλήρως «ανακυκλωμένη» εκτόξευση, καθώς έστειλε στο διάστημα τόσο ένα πύραυλο Falcon 9 (Γεράκι), όσο και μια κάψουλα που είχαν χρησιμοποιηθεί ξανά στο παρελθόν. Μετά την εκτόξευση και την ανύψωση του Dragon, το πρώτο τμήμα του πυραύλου επέστρεψε στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα, ενώ το δεύτερο μέρος του πυραύλου μαζί με την κάψουλα συνέχισαν για τον ISS.

Με τον τρόπο αυτό, η SpaceX αναμένεται να μειώσει σημαντικά το κόστος των διαστημικών πτήσεων. Ο μεγαλύτερος πελάτης της είναι η NASA, με την οποία έχει υπογράψει συμβόλαιο ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή