ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

Συνάντηση με αιχμές Τσίπρα - τραπεζιτών για κόκκινα δάνεια και πλειστηριασμούς

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Δεν έλειψαν, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι αιχμές κατά τη συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας με τους επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών, το πρωί της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Σε μία περίοδο που η κυβέρνηση πιέζεται πολιτικά και επικοινωνιακά από την απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, ο κ. Τσίπρας εκμεταλλεύτηκε τη συνάντηση προκειμένου να πετάξει το γάντι των ευθυνών στις διοικήσεις των τραπεζών, καλώντας τες να κυνηγήσουν τους «μεγαλοοφειλέτες και μεγαλομπαταχτζήδες, που έχουν καταφέρει να χρεοκοπήσουν τις επιχειρήσεις τους, όντας οι ίδιοι πλούσιοι και βγάζοντας τα χρήματά τους στο εξωτερικό» και, παράλληλα, να εκπληρώσουν το ρόλο τους ως προς τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και των νέων. Παράλληλα, ζήτησε την παρέμβασή τους - καθώς είναι χρηματοδότες τους - προς ΜΜΕ που, όπως είπε, αναπαράγουν ψευδή νέα περί πλειστηριασμών. 

Σύμφωνα με πηγές της ΕΕΤ, οι εκπρόσωποι των τραπεζών σημείωσαν πως το τραπεζικό σύστημα έχει πλήρη επίγνωση της κοινωνικής του ευθύνης, της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας αλλά και της ζωτικής σημασίας του κοινωνικού αγαθού της χρηματοπιστωτικής πίστης για τη σταθερότητα της οικονομικής δραστηριότητας. Σημείωσαν ως αναγκαίο και έσχατο μέτρο τους πλειστηριασμούς, ηλεκτρονικούς ή μη, καθώς όπως ανέφεραν ανάγκασε αρκετούς στρατηγικούς κακοπληρωτές να εμφανιστούν για ρύθμιση των οφειλών τους ενώ επανέλαβαν ότι παρέχουν κάθε δυνατό πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών ώστε όσοι αντιμετωπίζουν οικονομική δυσκολία να μην απωλέσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία. 

Σύμφωνα τις πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε προς το Προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών πως «όλα τα μηνύματα είναι θετικά, τα δεκαετή ελληνικά ομόλογα έσπασαν το φράγμα του 4% και αυτό σηματοδοτεί την επιστροφή σε συνθήκες προ κρίσης. Είναι ώρα να βάλουμε πλάτη όλοι, ώστε αυτό το καλό κλίμα (στην οικονομία) να μεταφραστεί -πέρα από τους αριθμούς και τις στατιστικές- και σε πραγματική αίσθηση στην κοινωνία και ιδίως στους πιο αδύναμους και ευάλωτους και στη μεσαία τάξη» είπε ο πρωθυπουργός.

«Ο ρόλος των τραπεζών είναι κρίσιμος, υπό αυτή την έννοια, είναι κρίσιμο να ακουμπήσετε στη θετική πορεία της οικονομίας και να ξεπεράσουμε μαζί τα τελευταία εμπόδια. Πρέπει το ταχύτερο δυνατόν να αποκατασταθεί η ρευστότητα, στην οικονομία, στις υγιείς επιχειρήσεις και να υπάρξει δυνατότητα στήριξης των νοικοκυριών. Χρειάζεται με τρόπο υπεύθυνο και αποτελεσματικό να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Πρέπει να γίνει προσπάθεια να ενημερώσουμε την κοινωνία για το τι ακριβώς κάνουμε και να σταματήσει η διασπορά των ψευδών ειδήσεων. Διότι αυτή τη στιγμή υφιστάμεθα αυτή την αδυναμία εκπλήρωσης ενός ρόλου των τραπεζών, κρίσιμου για την οικονομία, εξαιτίας του γεγονότος ότι μεγαλοοφειλέτες και μεγαλομπαταχτζήδες έχουν καταφέρει να χρεοκοπήσουν τις επιχειρήσεις τους, όντας οι ίδιοι πλούσιοι και βγάζοντας τα χρήματά τους στο εξωτερικό, μη πληρώνοντας τα χρέη στις τράπεζες» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει: «Αυτό εμποδίζει π.χ. ένα νέο ζευγάρι να οραματιστεί ένα μέλλον, να στήσει τη ζωή του, γιατί οι τράπεζες δεν ανταπεξέρχονται σε αυτόν τον ρόλο και αυτό πρέπει να σταματήσει».

«Θέλω να σας ζητήσω» είπε ο πρωθυπουργός «να δώσετε προτεραιότητα σε αυτές τις περιπτώσεις, να βγάλετε από τα συρτάρια τους μεγαλομπαταχζήδες που προκαλούν το περί δικαίου αίσθημα, να βοηθήσετε να σταματήσει η διαρροή ψευδών ειδήσεων ότι κινδυνεύει η πρώτη κατοικία. Γιατί και θετικά προστατεύεται και όλα όσα έχουν συμφωνηθεί -και εσείς έχετε αποφασίσει- διαμορφώνουν ένα πλέγμα που δεν προκαλεί αστάθεια και ανησυχία». Και να δημιουργηθεί η ελπίδα ότι θα αρθεί και το τελευταίο εμπόδιο για να βγούμε από την κρίση που είναι η αποκατάσταση του ρόλου των τραπεζών, με όρους δικαιοσύνης, υπευθυνότητας και αποτελεσματικότητας, όπως ανέφερε.

Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε, κατέληξε, απευθυνόμενος στους Έλληνες τραπεζίτες, ο πρωθυπουργός, «είναι να συνεργαστούμε στενά. Να συγκροτήσουμε ένα παρατηρητήριο, ώστε να έχουμε πλήρη εικόνα για το ποιες υποθέσεις είναι σε προτεραιότητα. Είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με το φαινόμενο των μεγαλοοφειλετών που προκαλεί το περί δικαίου αίσθημα και ταυτόχρονα να κάνουμε ότι είναι δυνατό προκειμένου η οικονομία να ανακάμψει μέσα από την αποκατάσταση του πραγματικού ρόλου των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Είμαι βέβαιος ότι πρώτοι εσείς θα σπεύσετε να αποκαταστήσετε την πραγματικότητα όσο αφορά την ενημέρωση της κοινής γνώμης για το τι πραγματικά θέλουμε να κάνουμε και τι πραγματικά συμβαίνει».

 

Στη συνάντηση τους με τον Πρωθυπουργό οι εκπρόσωποι των τραπεζών τόνισαν ότι :
Το τραπεζικό σύστημα έχει πλήρη επίγνωση της κοινωνικής του ευθύνης, της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας αλλά και της ζωτικής σημασίας του κοινωνικού αγαθού της χρηματοπιστωτικής πίστης για τη σταθερότητα της οικονομικής δραστηριότητας.

Για τον λόγο αυτό οι τράπεζες μέλη της ΕΕΤ, έχοντας σήμερα πλήρη και σε βαθος γνώση των χαρτοφυλακίων τους, είναι σε θέση να εντοπίσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και να προβαίνουν στις κατάλληλες ενεργειες, ενώ διαπιστώνουν ότι οι προσπάθειές του έχουν ήδη αρχίσει να αποδίδουν.

Πηγές της ΕΕΤ σημείωναν πως οι τράπεζες - μέλη της Ένωσης εφαρμόζουν πιστά τις δεσμεύσεις τους έναντι των εποπτικών αρχών και σέβονται τους ελληνικούς νόμους και τις δικαστικές αποφάσεις, προσθέτοντας πως σε αυτό το πλαίσιο:

- Αξιολογούν με ιδιαίτερη προσοχή τις περιπτώσεις που αφορούν ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και εξαντλούν κάθε περιθώριο προσφοράς ευνοϊκών και βιώσιμων ρυθμίσεων που θα επιτρέψουν ιδίως στους οικονομικά ασθενέστερους τη διατήρηση των περιουσιακών τους στοιχείων. Σήμερα υπάρχει πληθώρα τραπεζικών προϊόντων που προσφέρουν σε κάθε συνεργάσιμο δανειολήπτη μακροπρόθεσμη λύση

- Οι πλειστηριασμοί είναι ένα αναγκαίο μέσο και η μόνη δυνατότητα που παρέχεται ως έσχατη λύση απέναντι στους αδιάφορους δανειολήπτες ιδιως τους κακοπληρωτές. Περνάει πάντα ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι τον πλειστηριασμό κανένας δεν αιφνιδιαζεται. Η μετάβαση σε ένα σύστημα αποκλειστικά ηλεκτρονικών πλειστηριασμών δεν θς πρέπει να εμποδισει την ομαλή συνέχιση των διαδικασιών που έχουν ξεκινήσει

- Διαπιστώνουν με ικανοποίηση ότι η έναρξη της διαδικασίας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ανάγκασε πολλούς από τους λεγόμενους στρατηγικούς κακοπληρωτές να εμφανιστούν και να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους.

- Προχωρούν σε συνεχή βάση σε ρυθμίσεις μεγάλου αριθμού δανείων σε όσους πραγματικά αντιμετωπίζουν προβλήματα εξυπηρέτησης των δανείων τους, έχοντας οργανώσει με συστηματικό τρόπο και σχέδιο τα αρμόδια τμήματα των τραπεζών. Οι ρυθμίσεις αυτές γίνονται σε συνεργασία και σε ανοικτή επικοινωνία με τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ