Βουλή: Σε κλίμα πόλωσης η συζήτηση για τον προϋπολογισμό

Βουλή: Σε κλίμα πόλωσης η συζήτηση για τον προϋπολογισμό

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια δήλωση της κυρίας Ολγας Γεροβασίλη περί δικαίωσης της επιλογής για το τρίτο μνημόνιο, η συνέχιση της ρητορικής πόλωσης από τους υπουργούς και τα στελέχη της δικομματικής πλειοψηφίας –με εξαίρεση τον κ. Δημ. Παπαδημητρίου που μίλησε για την ανάγκη «εθνικής συνεννόησης», και η κριτική σύσσωμης της αντιπολίτευσης περί αδιέξοδης οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, «χρωματίζουν» τη σημερινή τρίτη και προτελευταία ημέρα συζήτησης του Προϋπολογισμού στη Βουλή. Ως γνωστόν, η κοινοβουλευτική διαδικασία ολοκληρώνεται αύριο με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και την ψηφοφορία αργά την νύχτα.

Η υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην τοποθέτησή της υποστηρίζοντας ότι «σήμερα η έξοδος από τα μνημόνια είναι ορατή», είπε χαρακτηριστικά: «Δικαιωνόμαστε σήμερα, για τη δύσκολη τακτική μας επιλογή, τη δυσκολία που είχαμε να ακολουθήσουμε με την εφαρμογή ενός άλλου μνημονίου. Όμως, σήμερα αυτή η επιλογή δικαιώνεται». Παράλληλα, επιτέθηκε στην ΝΔ και προσωπικά στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καταλογίζοντάς τους πολιτική παράδοσης του Δημοσίου στους ιδιώτες: «Ο κ. Μητσοτάκης, δήλωσε δημόσια την πρόθεσή του να εκχωρήσει κάθε τι δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα –φαντάζομαι ότι εννοεί την παιδεία, την υγεία, ελεγκτικούς μηχανισμούς, την εποπτεία, τη διοίκηση- με κριτήριο την καλύτερη οικονομική προσφορά, εκχωρώντας τις έτσι σε ιδιώτες. Από υπουργός των απολύσεων, σε εν αναμονή πρωθυπουργός μεταπράτης, ο ρόλος του κ. Μητσοτάκη», συμπλήρωσε η κυρία Γεροβασίλη.

Οξύτατους χαρακτηρισμούς για τους πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης χρησιμοποίησε από την πλευρά του και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ι. Τσιρώνης. Μίλησε για αδηφάγο, παρασιτικό συνοθύλευμα δήθεν εξουσίας», για «διαπλεκόμενο φαύλο καθεστώς, φαύλες κυβερνήσεις  που εξυπηρετούσαν μπράβους και κονδυλοφόρους» ανέφερε ο κ. Τσιρώνης και πρόσθεσε: «Επί των ημερών σας κυριαρχούσαν τα τσιμπούρια. Στην Ελλάδα που οικοδομούμε εμείς, θα κυριαρχήσουν οι μέλισσες».

Σε διαφορετικό μήκος κύματος, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημ. Παπαδημητρίου, ανέφερε: ««Η Ελλάδα  αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή για την οικονομική της ανάταξη. Δεν θα πρέπει να αφήσουμε τις σειρήνες των μικροσυμφερόντων να σταθούν εμπόδιο στην επιτάχυνση της οικονομικής πορείας της χώρας. Εκείνα που χρειαζόμαστε περισσότερο απ’ όλα είναι η κοινωνική σταθερότητα και η εθνική συνεννόηση για να πετύχουμε το στοίχημα της ανάπτυξης».

Στα αξιοσημείωτα της ημέρας και η παρέμβαση του κ. Ν.Φίλη, καθώς μεταξύ άλλων αναφέρθηκε εκ νέου στο ζήτημα των πλειστηριασμών, σημειώνοντας ότι δεν θα πρέπει να αρκείται η κυβέρνηση απλώς σε μια «συμφωνία κυρίων» με τις τράπεζες, επειδή όπως υποστήριξε δεν θα αργήσει ο καιρός που η πρώτη κατοικία των μη μπαταχτσήδων θα τεθεί σε κίνδυνο.

Κριτική

Ο εκ των αντιπροέδρων της ΝΔ Κ.Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι ουδείς πέραν των κυβερνητικών στελεχών συμμερίζεται την αισιοδοξία που εκδηλώνεται από την πλειοψηφία: «Ο κίνδυνος δεν είναι καν ότι η χώρα θα συνεχίσει να σέρνεται. Είναι ότι θα συνεχίσει να πηγαίνει από το κακό προς το χειρότερο. Μας αξίζει κάτι καλύτερο από αυτή τη μιζέρια. Μας αξίζει κάτι καλύτερο από αυτή την κυβέρνηση. Και η μόνη πηγή αισιοδοξίας είναι ότι σύντομα θα το έχουμε.». Λίγο νωρίτερα, ο κ. Αθ. Μπούρας έλεγε απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση έχει ναρκοθετήσει το μέλλον της χώρας, ενώ ο κ. I. Τραγάκης υπογράμμιζε ότι ο υπό συζήτηση τρίτος προϋπολογισμός «συνεχούς λιτότητας», θα είναι και ο τελευταίος της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. «Είστε ανίκανοι, ανάλγητοι, αδίστακτοι και λέτε ψέματα», ανέφερε απευθυνόμενη στην κυβέρνηση η κυρία Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου. «Ο Προϋπολογισμός του 2018 είναι εκ των πραγμάτων η τελευταία συνολική προγραμματική πράξη της Κυβέρνησης πριν το κλείσιμο του εκλογικού κύκλου», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Κ. Σκανδαλίδης (ΔΗΣΥ).

«Δεν ήρθε το τέλος των μνημονίων. Αυτό που τελειώνει τον Αύγουστο του 2018 είναι τα πακέτα φθηνής χρηματοδότησης. Διότι οι δεσμεύσεις και οι υποχρεώσεις μας, ως ένα σύνολο εγκεκριμένο από τους πιστωτές πολιτικών, ως και η εποπτεία στην τήρησή τους, θα συνεχιστούν για αρκετά χρόνια ακόμα», έλεγε νωρίτερα ο κ. Σπ. Δανέλλης (Ποτάμι), με τον κ. Σπ. Λυκούδη να σημειώνει μεταξύ άλλων: «Η χώρα έχει άμεση ανάγκη από ένα νέο, ισχυρό ρεύμα εκσυγχρονισμού και προοδευτικών μεταρρυθμίσεων, αντιμέτωπο με τον αριστεροδεξιό εθνολαϊκισμό και τις συντηρητικές επιλογές, για να ατενίσει με εμπιστοσύνη το μέλλον της, αντιμετωπίζοντας τα προβλήματά της με όπλα τη συλλογική αυτογνωσία και την αλήθεια και όχι το ψέμα και την απάτη, τη συναίνεση και όχι τον διχασμό, τον σοβαρό και όχι τον χυδαίο και λαϊκίστικο πολιτικό λόγο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή