Διευρυμένο «ελευθέρας» για μετεγγραφές

Διευρυμένο «ελευθέρας» για μετεγγραφές

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προεκλογικού τύπου παροχολογία χωρίς μέτρο υιοθετεί ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου. Ενδεικτικά, εσπευσμένα κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής χρονιάς διευρύνει τη δεξαμενή των δικαιούχων μετεγγραφής προς τα κεντρικά ΑΕΙ. Με τον τρόπο αυτό «αντιγράφει» τις προεκλογικής κοπής πρακτικές προκατόχων του υπουργών και επί της ουσίας ακυρώνει τον νόμο που ψηφίστηκε επί υπουργίας Αριστείδη Μπαλτά, ο οποίος έβαλε φρένο στις μετεγγραφές. Επίσης, ο κ. Γαβρόγλου ιδρύει νέο πανεπιστήμιο στη Δυτική Αττική, πατώντας στη λογική του Κώστα Αρβανιτόπουλου, ενώ με προχειρότητα και χωρίς υποδομές καθιερώνει την υποχρεωτική προσχολική αγωγή αλλά μόνο στα 2/3 των δήμων της χώρας! Οσο για τα περί ελεύθερης πρόσβασης των αποφοίτων λυκείου στα ΑΕΙ, ο υπουργός μετέθεσε –για μία ακόμη φορά– τη δημοσιοποίηση του τελικού σχεδίου, για το 2018. Η προηγούμενη σχετική αναφορά έγινε στις αρχές Νοεμβρίου και όρισε την ημερομηνία των ανακοινώσεων για τα τέλη του ίδιου μήνα.

Ειδικότερα, στη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2018, ο κ. Γαβρόγλου προανήγγειλε την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης που ουσιαστικά απελευθερώνει τις μετεγγραφές για τα αδέλφια. «Θα νομοθετήσουμε άμεσα ώστε καμία οικογένεια να μη συντηρεί πάνω από ένα σπίτι, εκτός από εκεί που θα μένουν οι ίδιοι. Κάτω από ένα εισόδημα τα παιδιά θα μπορούν να έρχονται εκεί όπου ζουν οι οικογένειές τους. Αυτό είναι μία δέσμευση. Θα το καταθέσουμε αυτές τις μέρες και θα ψηφιστεί και θα ισχύει από το δεύτερο εξάμηνο μετά τον Φεβρουάριο» δήλωσε.

Εως τώρα, εάν ένας πρωτοετής φοιτητής είχε μεγαλύτερο αδελφό που σπουδάζει σε διαφορετική πόλη, υπέβαλε αίτηση μετεγγραφής και μοριοδοτούνταν με μία μονάδα στο πλαίσιο της κατάταξης όσων είχαν καταθέσει αίτηση. Με τη ρύθμιση που προωθεί ο Κώστας Γαβρόγλου, η μετεγγραφή θα είναι δεδομένη και οι δύο φοιτητές θα παίρνουν μετεγγραφή στον τόπο του πατρικού τους εάν το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά ένα πλαφόν.

Τι πρόκειται να συμβεί το δείχνουν τα φετινά στοιχεία για τις μετεγγραφές. Υποβλήθηκαν 14.038 αρχικές αιτήσεις μετεγγραφής, εκ των οποίων έγιναν δεκτές 5.572 (40%) και 5.932 ενστάσεις-αιτήσεις θεραπείας, εκ των οποίων έγιναν δεκτές 2.002. Συνολικά, από τις 14.038 αρχικές αιτήσεις μετεγγραφής έγιναν δεκτές οι 7.574, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος των αιτήσεων για τις λεγόμενες κατ’ εξαίρεση μετεγγραφές. Με βάση τους αριθμούς αυτούς, ένας στους δύο αιτούντες πήρε μετεγγραφή. Αυτό το ποσοστό θα αυξηθεί, κάνοντας… σκόνη το 15% επί των αρχικών εισακτέων, το οποίο ο νόμος Μπαλτά, μετά απόφαση του ΣτΕ, όρισε ως ανώτατο πλαφόν μετεγγραφών σε κάθε τμήμα.

Η διεύρυνση των δικαιούχων από τον Κώστα Γαβρόγλου προσιδιάζει στις πρακτικές που είχαν υιοθετήσει οι πρώην υπουργοί Παιδείας Κώστας Αρβανιτόπουλος και Ανδρέας Λοβέρδος. Ο τελευταίος διεύρυνε τη δεξαμενή των δικαιούχων λίγο πριν από τις εκλογές του 2015. Μάλιστα, ο κ. Γαβρόγλου ορίζει ότι οι μετεγγραφές θα γίνουν κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους, με μια πρωτοφανή –για τα ακαδημαϊκά δεδομένα– απόφαση. «Ο κ. Γαβρόγλου μας έχει συνηθίσει πρώτα να εξαγγέλλει και μετά να μελετάει. Μιας και ο μέγιστος αριθμός των μετεγγραφών έχει προσδιοριστεί με το άρθρο 21 του ν. 4332/2015 στο 15% των εισακτέων κάθε τμήματος, είναι απορίας άξιον το πώς θα πραγματοποιηθεί το μέτρο», ανέφερε ο Γιώργος Μαυρωτάς, ρωτώντας εάν πρόκειται για «μελετημένες εξαγγελίες ή τα συνήθη πυροτεχνήματα του υπουργού Παιδείας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή