Καπνογόνα στο αλβανικό Κοινοβούλιο

Καπνογόνα στο αλβανικό Κοινοβούλιο

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΙΡΑΝΑ. Καπνογόνο πέταξαν στην αίθουσα του Κοινοβουλίου βουλευτές της αλβανικής αντιπολίτευσης, ενώ διαδηλωτές αποπειράθηκαν να εισβάλουν στην αίθουσά του, σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν την εκλογή της 41χρονης Αρτα Μάρκου ως προσωρινής γενικής εισαγγελέως της χώρας. Τουλάχιστον 3.000 διαδηλωτές, που κρατούσαν σημαίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΗΠΑ και φώναζαν αντικυβερνητικά συνθήματα, συγκεντρώθηκαν χθες το πρωί μπροστά στη Βουλή για να καταδικάσουν την επιλογή της κ. Μάρκου.

Την ίδια στιγμή, βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος, που ίδρυσε ο Σαλί Μπερίσα, εκτόξευαν ναυτικές φωτοβολίδες και καπνογόνα στο εσωτερικό της αίθουσας. Παρά τις προσπάθειες της αντιπολίτευσης, όμως, οι ψήφοι των βουλευτών της συμπολίτευσης αποδείχθηκαν ικανές για την εκλογή της Aρτα Μάρκου στη θέση της προσωρινής γενικής εισαγγελέως της Αλβανίας. «Αυτή είναι η απαρχή λαϊκής εξέγερσης», είπε ο επικεφαλής της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης και διάδοχος του Σαλί Μπερίσα στην ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπάσα.

Τον διορισμό υπηρεσιακού γενικού εισαγγελέα υποστηρίζουν η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι ΗΠΑ, που θεωρούν ότι η πλήρωση του θώκου αυτού είναι αναγκαία για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων στη Δικαιοσύνη.

Σε χθεσινή της ανακοίνωση, η αμερικανική πρεσβεία στα Τίρανα καταδίκασε τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν έξω από το αλβανικό Κοινοβούλιο. «Καλούμε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Η οργή πολλών πολιτικών αποδεικνύει ότι η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης προχωρεί, ενώ τα νέα δικαστικά όργανα θα ερευνήσουν και θα ασκήσουν διώξεις εναντίον διεφθαρμένων ανώτατων κυβερνητικών στελεχών. Ο αλβανικός λαός αδημονεί για δικαιοσύνη και οι πολιτικοί φοβούνται», αναφέρει η ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ.

«Τέτοιες σκηνές πλήττουν τη διεθνή εικόνα της χώρας σε μία κρίσιμη στιγμή για τις ενταξιακές μας διαπραγματεύσεις στην Ε.Ε.», είπε χθες ο πρωθυπουργός Εντι Ράμα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή