Αύριο καταβάλλεται η 4η δόση των οικογενειακών επιδομάτων, ύψους 178 εκατ.

Αύριο καταβάλλεται η 4η δόση των οικογενειακών επιδομάτων, ύψους 178 εκατ.

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για αύριο Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί η καταβολή της τέταρτης δόσης των οικογενειακών επιδομάτων, με τη δαπάνη να ξεπερνάει τα 178 εκατ. ευρώ, ενώ αυξημένοι είναι και οι δικαιούχοι (769.856 οικογένειες).

Στην πληρωμή εντάσσονται όλοι οι δικαιούχοι οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση Α21 μέχρι και 27 Νοεμβρίου και οι αιτήσεις τους έχουν ελεγχθεί ότι πληρούν τις προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με τον ΟΓΑ, το Ενιαίο Επίδομα Στήριξης Τέκνων και το Ειδικό Επίδομα Τρίτεκνων – Πολύτεκνων Οικογενειών θα χορηγηθεί σε 769.856 οικογένειες δικαιούχων, έναντι 745.911 το 4ο τρίμηνο του 2016 που είναι η αμέσως επόμενη υψηλότερη καταβολή.

Η διοίκηση του Οργανισμού επισημαίνει ότι τα χρονικά περιθώρια για υποβολή αίτησης Α21 που να αφορά το έτος 2017 εξαντλούνται. Οι δικαιούχοι μπορούν για το 2017 να υποβάλουν αιτήσεις Α21 στην ΑΑΔΕ (σύστημα taxis) μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου 2018.

Την ίδια ημερομηνία πληρώνονται και εκκρεμείς αιτήσεις παλαιότερων ετών. Ο Οργανισμός έχει ήδη εκκαθαρίσει και συνολικά πληρώσει φέτος περισσότερες από 78.486 εκκρεμείς αιτήσεις. Πρόκειται για αιτήσεις κυρίως του 2016 και του 2015, αλλά και λίγες παλαιότερες, για τις οποίες οι δικαιούχοι δεν είχαν προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά ή αυτά που είχαν προσκομίσει ήταν ελλιπή. Οι έλεγχοι και οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις συνεχίζονται, οι δικαιούχοι ενημερώνονται για την ανάγκη προσκόμισης τυχόν συμπληρωματικών δικαιολογητικών, ώστε να προχωρήσει περαιτέρω η εκκαθάριση εκκρεμών αιτήσεων ταυτόχρονα με την επεξεργασία των Α21 που υποβλήθηκαν μετά την 28η Νοεμβρίου 2017 και θα υποβάλλονται μέχρι και 15 Ιανουαρίου.

Για όσες αιτήσεις συνεχίζεται ο έλεγχος –λόγω και ελλιπών δικαιολογητικών– και για όσες υποβλήθηκαν ή θα υποβληθούν από 28η Νοεμβρίου 2017 και μετά, η πληρωμή θα πραγματοποιηθεί με τη δόση του α ΄ τριμήνου 2018.

Ο ΟΓΑ ενημερώνει ότι θα ειδοποιήσει με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο όσους πρέπει να προσκομίσουν συμπληρωματικά δικαιολογητικά, αλλά ταυτόχρονα καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του (www.oga.gr, πεδίο «Πληροφορίες Αιτήσεων Οικογενειακών Επιδομάτων») προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά.

Ανεργοι νέοι 18-24 ετών

Εν τω μεταξύ, περιθώριο έως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης έχουν οι άνεργοι 18-24 ετών, που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ, να δηλώσουν τα στοιχεία ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού σε οποιαδήποτε ελληνική τράπεζα, στην οποία έχουν ατομικό λογαριασμό ή είναι δικαιούχοι σε κοινό λογαριασμό για να λάβουν το Εκτακτο Επίδομα Νεανικής Αλληλεγγύης. Ο σύνδεσμος που θα πρέπει να απευθυνθούν οι ενδιαφερόμενοι είναι https://eservices.oaed.gr/pls/apex/f? p=1001:1:3395946276447.

Προϋπόθεση είναι οι άνεργοι, την 31η Οκτωβρίου, να μην ήταν και να εξακολουθούν να μην είναι και σήμερα επιδοτούμενοι από τον ΟΑΕΔ.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, τα στοιχεία εισάγονται με αποκλειστική ευθύνη του δικαιούχου. Σε περίπτωση που οι ενδιαφερόμενοι δεν βλέπουν στην καρτέλα τους στο σύστημα την επιλογή «Επικαιροποίηση Στοιχείων», ενώ έχουν τις ανωτέρω προϋποθέσεις, μπορούν να απευθύνονται στην υπηρεσία του ΟΑΕΔ της περιοχής τους.

Κοινωνικό μέρισμα

Ανοιχτή έως τις 26 Δεκεμβρίου παραμένει και η πλατφόρμα που δέχεται αιτήσεις για χορήγηση κοινωνικού μερίσματος. Μάλιστα, η διοίκηση του ΟΓΑ επισημαίνει πως αν ο αιτών είναι 67 ετών και άνω, δεν γίνεται έλεγχος για την ύπαρξη ενός τουλάχιστον ασφαλίσιμου μήνα στην Κοινωνική Ασφάλιση (ΕΦΚΑ). Με την αλλαγή αυτή οι ανασφάλιστοι υπερήλικες που απορρίφθηκαν στην πρώτη διαδικασία ή δεν υπέβαλαν καν αίτηση, είτε είναι επιδοματούχοι του ΟΓΑ είτε όχι (για παράδειγμα η αίτησή τους έχει απορριφθεί ή βρίσκεται σε εκκρεμότητα), έχουν τώρα αυξημένες πιθανότητες να καταστούν δικαιούχοι του μερίσματος.

Επισημαίνεται τέλος, πως αιτήσεις πρέπει να υποβάλουν εκ νέου ή εξαρχής όλα τα άτομα με αναπηρία από 67% και άνω που μένουν μόνοι καθώς και μονογονεϊκές οικογένειες. Βάσει των αλλαγών που έγιναν στα κριτήρια, αν το αιτούν πρόσωπο είναι άτομο με αναπηρία 67% και άνω και συνιστά μονοπρόσωπο νοικοκυριό δεν γίνεται έλεγχος για την ύπαρξη ενός τουλάχιστον ασφαλίσιμου μήνα στην Κοινωνική Ασφάλιση. Αλλά και για τις μονογονεϊκές οικογένειες υπάρχει προσαύξηση 0,25 στην κλίμακα ισοδυναμίας του νοικοκυριού και μέχρι το μέγιστο του 3. Αυτό σημαίνει πως μονογονεϊκές οικογένειες, οι οποίες απορρίφθηκαν στην προηγούμενη διαδικασία λόγω εισοδηματικών κριτηρίων, τώρα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να λάβουν μέρισμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή