Κέρδη για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Κέρδη για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ημέρα ανόδου ήταν η χθεσινή για τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς και την αμερικανική αγορά. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο σε διάστημα έξι εβδομάδων και έκλεισε με +1,2% λόγω κερδών που σημείωσαν οι μετοχές των ομίλων που δραστηριοποιούνται στα ακίνητα, στην υψηλή τεχνολογία και στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Αντίστοιχα, στη Γουόλ Στριτ ο δείκτης εταιρειών υψηλής τεχνολογίας στην ομώνυμη αγορά Nasdaq πρώτη φορά στην ιστορία του ξεπέρασε ενδοσυνεδριακά τις 7.000 μονάδες. Σε επίπεδα ρεκόρ κινούνταν και οι δείκτες Dow Jones και S&P. Επικρατούσε ευνοϊκό κλίμα μεταξύ των επενδυτών, οι οποίοι αδημονούν για την εφαρμογή χαμηλότερου φορολογικού συντελεστή στα εταιρικά κέρδη, όπως υποσχέθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Το σχετικό νομοσχέδιο προβλέπει ότι ο εν λόγω συντελεστής θα μειωθεί στο 21% από το σημερινό 35%. Μια τέτοια αλλαγή θα ενισχύσει την κερδοφορία, την επαναγορών μετοχών και την αύξηση των μερισμάτων, όπως προβλέπουν αναλυτές και επενδυτές. Το δολάριο επηρεάστηκε δυσμενώς λόγω αμφιβολιών για την επίπτωση του νομοσχεδίου στην ανάπτυξη. Εναντι ενός «καλαθιού» μεγάλων νομισμάτων, ο δείκτης δολαρίου εξασθένησε 0,4%. Το ευρώ ανήλθε 0,5%, στο 1,1807 δολ.

Στη Γηραιά Ηπειρο, ειδικότερα, το ζωηρό αγοραστικό ενδιαφέρον συνδέθηκε με την επιχειρηματική δραστηριότητα των εξαγορών, αλλά και τη φορολογική μεταρρύθμιση στις ΗΠΑ. «Η προοπτική της μείωσης φόρων εν όψει των Χριστουγέννων στις ΗΠΑ επηρεάζει πολύ θετικά όλες τις αγορές του κόσμου», επισημαίνει ο υπεύθυνος στρατηγικής μετοχών της CMC Markets, Ντέιβιντ Μάντεν. Θετικά λειτούργησε και η εξαγορά της τεχνολογικής Gemalto από τη γαλλική αεροναυπηγική Thales αντί 4,8 δισ. ευρώ. Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 έκλεισε με άνοδο της τάξεως του 1,33%, στη Φρανκφούρτη ο XETRA Dax έκλεισε με κέρδη 1,59% και στο Λονδίνο ο FTSE 100 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρία με άνοδο 0,6%. Στο Μιλάνο ο FTSE MIB έκλεισε με +1,34%.

Τέλος, στην αγορά εμπορευμάτων, χθες, o «μαύρος» χρυσός παρουσίασε κάμψη. Το αργό Νέας Υόρκης στην αμερικανική αγορά είχε πτώση 0,6% και διαμορφώθηκε στα 56,92 δολάρια το βαρέλι.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή