Αντιδράσεις Αυστριακών για συμμετοχή του ακροδεξιού FPOe στην κυβέρνηση

Αντιδράσεις Αυστριακών για συμμετοχή του ακροδεξιού FPOe στην κυβέρνηση

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

BIENNH. Ο 31 ετών Σεμπάστιαν Κουρτς ορκίστηκε χθες καγκελάριος της Αυστρίας, επικεφαλής κυβέρνησης που περιλαμβάνει υπουργούς από τον κόσμο των επιχειρήσεων και άλλους με ακροδεξιό παρελθόν. Τουλάχιστον 6.000 διαδηλωτές βρίσκονταν έξω από το προεδρικό μέγαρο, καθώς δεκαεπτά χρόνια μετά την πρώτη είσοδο του κόμματος του Γεργκ Χάιντερ στην κυβέρνηση της Αυστρίας οι επίγονοί του επανέρχονται ως ελάσσονες εταίροι του Λαϊκού Κόμματος.

Επειτα από οκτώ εβδομάδες διαπραγματεύσεων, το Λαϊκό Κόμμα του Κουρτς και το FPOe του Χάιντς Κρίστιαν Στράχε, πρώτο και τρίτο αντιστοίχως στις εκλογές της 15ης Οκτωβρίου, συμφώνησαν να εφαρμόσουν πακέτο ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων στην οικονομία, καθώς και αυστηρότερες πολιτικές απέναντι στη μετανάστευση και στα ζητήματα «νόμου και τάξης».

Το σύνολο των αυστριακών σωμάτων ασφαλείας (στρατός, αστυνομία, υπηρεσίες πληροφοριών) περιήλθε υπό τον έλεγχο του FPOe, σε αντίθεση με προηγούμενες συμφωνίες συγκυβέρνησης, κατά τις οποίες παραδοσιακά τα δύο κόμματα μοιράζονται τα υπουργεία Αμυνας και Εσωτερικών.

«Η Αυστρία θα αλλάξει και μάλιστα ριζικά. Χαίρομαι πολύ γι’ αυτό», έγραψε η συμπρόεδρος του γερμανικού ακροδεξιού κόμματος AfD και πρώην στέλεχος της Goldman Sachs Αλις Βάιντελ.

Προκειμένου να εισέλθει στην κυβέρνηση, το FPOe δεσμεύθηκε να μη θέσει σε δημοψήφισμα την παραμονή της Αυστρίας στην Ε.Ε., όπως είχε υποσχεθεί, και να μην τορπιλίσει τις κυρώσεις της Ε.Ε. απέναντι στη Μόσχα, παρά τις καλές σχέσεις που διατηρεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Κουρτς ανέθεσε μεν το υπουργείο Εξωτερικών στο FPOe, αλλά συγκέντρωσε τις αρμοδιότητες για την άσκηση ευρωπαϊκής πολιτικής στην καγκελαρία, χειρονομία που σχολιάστηκε θετικά στο Παρίσι και το Βερολίνο.

«Υπήρξε πλατιά συναίνεση ότι η Ευρώπη και η Ε.Ε., καθώς και η συνέχεια της εξωτερικής μας πολιτικής και ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών μας είναι βασικές αρχές», είπε ο Αυστριακός πρόεδρος Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν κατά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης στα πρώην ανάκτορα Χόφμπουργκ.

Εξω από τον χώρο, 1.500 αστυνομικοί είχαν εκκενώσει τον δρόμο από τον οποίο πέρασαν οι υπουργοί, αποτρέποντας την επανάληψη των γεγονότων της ορκωμοσίας του 2000, όταν τα μέλη της κυβέρνησης χρειάστηκε να μεταβούν στο Χόφμπουργκ μέσω σήραγγας. Η αστυνομία υπολόγισε χθες τον αριθμό των διαδηλωτών στις 6.000, ενώ οι διοργανωτές έκαναν λόγο για 10.000.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή