Δημοσκόπηση ΠΑΜΑΚ: Σταθερά ευρύ προβάδισμα της Ν.Δ.

Δημοσκόπηση ΠΑΜΑΚ: Σταθερά ευρύ προβάδισμα της Ν.Δ.

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σταθερό προβάδισμα της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει νέα δημοσκόπηση του ΠΑΜΑΚ για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, δείχνοντας πως η διαφορά των δύο κομμάτων παρά τις αυξομειώσεις ανά περιόδους έχει παγιωθεί. Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λαμβάνει 30% με τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι στο 18%, αποτυπώνοντας μια διαφορά της τάξεως των 12 ποσοστιαίων μονάδων, παρά το ντεμαράζ του κ. Τσίπρα το προηγούμενο διάστημα που έριξε στο «τραπέζι» δύο βασικά όπλα του: το αφήγημα περί εξόδου από την κρίση και το κοινωνικό μέρισμα. Οσον αφορά τα υπόλοιπα κόμματα, το νεοσυσταθέν Κίνημα Αλλαγής παρουσιάζει ανοδική τάση, καθώς έρχεται τρίτο με ποσοστό 9,5% (έναντι 8,5% στη δημοσκόπηση της 15ης Νοεμβρίου) και ακολουθούν Χρ. Αυγή με 7,5%, ΚΚΕ με 6,5%, Ενωση Κεντρώων με 2,5% και ΑΝΕΛ με 2%, αμφότερα με μικρή άνοδο από την προηγούμενη δημοσκόπηση. Τέλος, ΛΑΕ και Πλεύση Ελευθερίας σημειώνουν ποσοστά 1,5% και 1% αντίστοιχα.

Η κυριαρχία της Ν.Δ. αποτυπώνεται και στο ερώτημα περί καταλληλότητας πρωθυπουργού, καθώς ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει σαφές προβάδισμα με 30% έναντι 21% του Αλ. Τσίπρα, με την απάντηση «κανένας» ωστόσο να εξακολουθεί να λαμβάνει τα πρωτεία με ποσοστό 46%. Και στην παράσταση νίκης, η Ν.Δ. προηγείται, καθώς φθάνει στο 60,5% με τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώνει μόλις 15,5%.

«Λάθος κατεύθυνση»

Σημαντικά συμπεράσματα εξάγονται από τα ποιοτικά στοιχεία. Ενδεικτικό είναι πως στην ερώτηση αν τα πράγματα πηγαίνουν προς τη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση, το 74,5% απαντά στη «λάθος», ενώ πάνω από τους μισούς –ποσοστό της τάξεως του 55%– δηλώνει πως «δεν είμαι ικανοποιημένος και υπάρχουν εναλλακτικές». Την ίδια απάντηση δίνει το 31% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στο σύνολο ικανοποιημένο από την κυβέρνηση δηλώνει μόνο το 6%. Ετσι δικαιολογείται το γεγονός πως το κυβερνών κόμμα παρουσιάζει χαμηλή συσπείρωση (48%) με τη Ν.Δ., να έχει αντίστοιχα 86,5%.

Ενδεικτικές της απογοήτευσης που επικρατεί μεταξύ των πολιτών είναι οι απαντήσεις στην ερώτηση αν πιστεύετε πως θα υπάρξει «βελτίωση των οικονομικών σας» μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Αθροιστικά την απάντηση «μάλλον θα χειροτερεύσει» ή «σίγουρα θα χειροτερεύσει» η κατάσταση δίνει το 55%, ενώ αντίθετα «μάλλον θα βελτιωθεί» ή «σίγουρα θα βελτιωθεί» απαντά μόλις το 8,5%. Οσον αφορά δύο μείζονα θέματα της επικαιρότητας, τους πλειστηριασμούς και τη Σ. Αραβία, τo 74,5% θεωρεί πως η κυβέρνηση δεν προστατεύει τη «λαϊκή κατοικία», με το ποσοστό της ίδιας απάντησης ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να φτάνει το 60,5%. Για τη Σ. Αραβία το 60,5% απαντά πως υπάρχουν «υποψίες σκανδάλου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή