Ανοίγματα και εκλογική ετοιμότητα

Ανοίγματα και εκλογική ετοιμότητα

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποστολή εξετελέσθη. Οι βασικοί άξονες του προγράμματος της Ν.Δ. εγκρίθηκαν. Μαζί με αυτούς και η νέα –ευρωπαϊκή και εκσυγχρονισμένη– φυσιογνωμία του κόμματος, όπως αυτή αποτυπώθηκε σε ένα διαφορετικό συνέδριο, καθώς και τα ανοίγματα του Κυρ. Μητσοτάκη στο Κέντρο και όχι μόνο. Αν μη τι άλλο, από την οργάνωση και τη διάρθρωση μέχρι το κλείσιμο του συνεδρίου, ήταν σαφής η επιδίωξη του προέδρου της Ν.Δ. να υπερβεί τα κομματικά τείχη και να δείξει ότι η Ν.Δ. αλλάζει και ανανεώνεται, αλλά ταυτόχρονα πορεύεται στη μεγάλη μάχη ενωμένη – τόνος που δόθηκε από τις παρουσίες των τριών πρώην προέδρων της Ν.Δ. και κυρίως από τις δηλώσεις του Κ. Καραμανλή και του Αντ. Σαμαρά.

Εξίσου σαφή έκανε, πάντως, ο κ. Μητσοτάκης την πρόθεσή του, που είχε διαφανεί ήδη από τον Σεπτέμβριο και μετά, να επικεντρωθεί περισσότερο στο θετικό αφήγημα και στις προτάσεις. Δεν επεσήμανε τυχαία,, ότι από μόνο του το «να φύγουν» δεν αρκεί για να αρθρώσει ένα πειστικό αφήγημα. Απαιτείται αξιόπιστη κυβερνητική πρόταση και να πειστούν οι πολίτες ότι η Ν.Δ. είναι έτοιμη. Και, εμμέσως πλην σαφώς, όπως προέκυψε και από τις δύο βασικές του ομιλίες, η νίκη για ένα «παλιό» κόμμα με συγκεκριμένες ιστορικές αναφορές περνάει μέσα από το προσκλητήριο και τα ανοίγματα σε ομάδες ψηφοφόρων που ξεπερνούν το παραδοσιακό κομματικό της ακροατήριο. Πηγές της Πειραιώς μιλούσαν για συνέδριο «ανοικτό και εξωστρεφές», που έδωσε βήμα σε ανθρώπους εκτός των ορίων της Ν.Δ.

Ξεκάθαρα ήταν και τα ανοίγματα του προέδρου της Ν.Δ. σε ευρύτερες κατηγορίες πολιτών – επανέλαβε ότι η Ν.Δ. δεν έχει «ταξικό πρόσημο», ότι είναι «μεγάλο λαϊκό κόμμα» που απευθύνεται σε όλους, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε ομάδες που γυρίζουν την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως στους νέους και στους ασθενέστερους. Εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης όρισε το διακύβευμα των επόμενων εκλογών, όχι μόνο ως μάχη για την πολιτική κυριαρχία, αλλά «για την ψυχή του έθνους», και απευθύνθηκε σε ευρύτερες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες. Κι αυτό, διότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. θεωρεί ότι στρατηγικά επιβάλλονται η διεύρυνση και η υπέρβαση των κομματικών τειχών προκειμένου η Ν.Δ. να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Εξάλλου, ο ίδιος έχει δηλώσει ότι ακόμη και σε περίπτωση επίτευξης αυτοδυναμίας, θα επιδιώξει τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις. Υπό αυτό το πρίσμα, το άνοιγμα προς τους κ.κ. Γεννηματά και Θεοδωράκη που κατέστη σαφές κατά την εναρκτήρια ομιλία του αποτελεί στρατηγική επιλογή.

«Η Ν.Δ. καλλιεργεί έντιμες και ειλικρινείς σχέσεις με όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου», σχολίαζαν στην Πειραιώς, επισημαίνοντας το ότι οι δύο προαναφερθέντες ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Ν.Δ. να μιλήσουν. Ξεκάθαρο στίγμα δόθηκε στο συνέδριο και για το προσωπικό στοίχημα του κ. Μητσοτάκη, που είναι η ανανέωση, καθώς επανέλαβε ότι αυτή θα συνεχιστεί και θα επιδιωχθεί με συνέπεια, προκειμένου και οι λίστες να είναι ανανεωμένες κατά 50%. Την ίδια ώρα, έδωσε πράσινο φως και για εγρήγορση στον κομματικό μηχανισμό καλώντας σε εκλογική ετοιμότητα, καθώς η κυρίαρχη εκτίμηση στην Πειραιώς είναι ότι το 2018 θα είναι χρονιά πολιτικών εξελίξεων.

Υπέρ τολμηρών μεταρρυθμίσεων

Σημαντική καινοτομία του συνεδρίου θεωρούν στην Πειραιώς την κάλπη που στήθηκε την Κυριακή, προκειμένου οι σύνεδροι να συνδιαμορφώσουν κάποιες από τις προτάσεις της Ν.Δ. Τα ευρήματα καταγράφουν τάση στήριξης τολμηρών μεταρρυθμίσεων. Η πλειοψηφία των ψηφισάντων (65,3%) θεωρεί ότι το πρώτο νομοσχέδιο μιας κυβέρνησης Ν.Δ. θα πρέπει να εστιάζει στην εισαγωγή ενός σταθερού φορολογικού συστήματος που θα μειώνει τον ΕΝΦΙΑ και τους φόρους για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Επιβεβαιώνεται ακόμη –με ποσοστό 94,6%– ότι η πάταξη της εγκληματικότητας στα Εξάρχεια και στις άλλες εστίες ανομίας πρέπει να είναι κεντρική προτεραιότητα. Πλειοψηφική καταγράφεται και η τάση υπέρ τομών στη λειτουργία του κράτους και της δημόσιας διοίκησης, όπως η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και η εισαγωγή περισσότερο ευέλικτων και ανοικτών –και στον ιδιωτικό τομέα– διαδικασιών στις προαγωγές και στις επιλογές διευθυντών της δημόσιας διοίκησης (74,6% τάσσεται υπέρ της δυνατότητας συμμετοχής στελεχών του ιδιωτικού τομέα σε διευθυντικές θέσεις του Δημοσίου). Πλειοψηφική είναι και η υποστήριξη του αιτήματος για την αναθεώρηση του άρθρου 16 και την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων (96,5%), καθώς και για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από τον λαό –χωρίς όμως την πρόκληση εθνικών εκλογών– σε περίπτωση που κανείς εκ των υποψηφίων δεν συγκεντρώνει την απαιτούμενη πλειοψηφία στη Βουλή (81,5%). Αναγνωρίζεται ακόμη η ανάγκη παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό σύστημα, προκειμένου οι εργαζόμενοι να έχουν μεγαλύτερο εύρος επιλογών (όπως το δικαίωμα στους νέους εργαζομένους να επιλέγουν μεταξύ ΕΦΚΑ και ιδιωτικής ασφάλισης, υπέρ του οποίου τάσσεται το 63,7%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή