Πρόβες μετωπικής στη Βουλή

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε περιβάλλον οξύτατης πόλωσης και με τους πολιτικούς αρχηγούς να λαμβάνουν τον λόγο στην Ολομέλεια της Βουλής λίγο πριν από την ψηφοφορία της αποψινής νύχτας, ολοκληρώνεται σήμερα η πενθήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία συζήτησης και έγκρισης του προϋπολογισμού για το 2018.

Οι τόνοι, ιδιαίτερα από πλευράς των υπουργών που μίλησαν χθες στην πολύωρη συνεδρίαση, ήταν εξαιρετικά υψηλοί με την ορολογία που χρησιμοποιήθηκε να κινείται στο εκκρεμές ανάμεσα σε μαζικά απαξιωτικούς και σε υβριστικούς προσωπικούς χαρακτηρισμούς: από το «παρασιτικό συνονθύλευμα, διαπλεκόμενο φαύλο καθεστώς, φαύλες κυβερνήσεις που εξυπηρετούσαν μπράβους και κονδυλοφόρους», για το οποίο έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ι. Τσιρώνης, έως το «είστε τόσο αποτυχημένος πολιτικός», που είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος ως απάντηση στην κριτική που του είχε ασκήσει ο κ. Ευ. Βενιζέλος, έδωσαν το κλίμα των διαθέσεων της πλειοψηφίας.

Απέναντί της, σύσσωμη η αντιπολίτευση επικρίνει τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για συνειδητή πολιτική υπερφορολόγησης ειδικά της μεσαίας τάξης και για υιοθέτηση επιλογών που οδηγούν σε πολυετή παράταση της λιτότητας. Ιδιαίτερα η αξιωματική αντιπολίτευση, δε, αποδομεί το κεντρικό πολιτικό επιχείρημα της κυβέρνησης περί τελευταίου προϋπολογισμού των μνημονίων, τονίζοντας ότι με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε, έχει υποθηκεύσει το μέλλον της οικονομίας μέσω σκληρών αντιαναπτυξιακών πολιτικών φτωχοποίησης της κοινωνίας.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, καθώς η κυρία Ολγα Γεροβασίλη ουσιαστικά μίλησε για δικαίωση του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει στο τρίτο μνημόνιο: «Δικαιωνόμαστε σήμερα, για τη δύσκολη τακτική μας επιλογή, τη δυσκολία που είχαμε να ακολουθήσουμε με την εφαρμογή ενός άλλου μνημονίου. Ομως, σήμερα αυτή η επιλογή δικαιώνεται», είπε.

Στα αξιοσημείωτα της ημέρας και η παρέμβαση του κ. Ν. Φίλη, καθώς μεταξύ άλλων αναφέρθηκε εκ νέου στο ζήτημα των πλειστηριασμών, σημειώνοντας ότι δεν θα πρέπει να αρκείται η κυβέρνηση απλώς σε μια «συμφωνία κυρίων» με τις τράπεζες, επειδή όπως υποστήριξε δεν θα αργήσει ο καιρός που η πρώτη κατοικία των μη μπαταχτσήδων θα τεθεί σε κίνδυνο.

«Ο κίνδυνος δεν είναι καν ότι η χώρα θα συνεχίσει να σέρνεται. Είναι ότι θα συνεχίσει να πηγαίνει από το κακό προς το χειρότερο. Μας αξίζει κάτι καλύτερο από αυτή τη μιζέρια. Μας αξίζει κάτι καλύτερο από αυτή την κυβέρνηση. Και η μόνη πηγή αισιοδοξίας είναι ότι σύντομα θα το έχουμε», σχολίασε ο εκ των αντιπροέδρων της Νέας Δημοκρατίας Κ. Χατζηδάκης.

Ο κ. Ευ. Βενιζέλος

«Δεν έχουμε καθαρή έξοδο και επάνοδο στην κανονικότητα. Θα υπάρξει ένα άλλο μνημόνιο, το οποίο έχει ψηφιστεί πανηγυρικά. Είναι δεδομένα τα δημοσιονομικά μέτρα του 2019 και του 2020, μπορεί μάλιστα να έχουμε επιτάχυνση της εφαρμογής των μέτρων αυτών και κυρίως είναι δεδομένες, δυστυχώς, οι δεσμεύσεις της χώρας για μία μακρά περίοδο μέχρι το 2060», υπογράμμισε ο κ. Ευ. Βενιζέλος (ΔΗΣΥ).

«Δεν ήρθε το τέλος των μνημονίων. Αυτό που τελειώνει τον Αύγουστο του 2018 είναι τα πακέτα φθηνής χρηματοδότησης. Διότι οι δεσμεύσεις και οι υποχρεώσεις μας, ως ένα σύνολο εγκεκριμένο από τους πιστωτές πολιτικών, ως και η εποπτεία στην τήρησή τους, θα συνεχιστούν για αρκετά χρόνια ακόμα», έλεγε ο κ. Σπ. Δανέλλης (Ποτάμι).

Σύγκρουση για την πτώση Σαμαρά

Με τη φράση «ένα μέρος των θεσμών μας τράβηξε το χαλί το 2014, και ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους εναπομείναντες τότε βουλευτές του Φ. Κουβέλη και τη Χρυσή Αυγή μας ρίξατε», απάντησε χθες ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Δημ. Σταμάτης –εκ των στενότατων συνεργατών του πρώην πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά και την εποχή εκείνη υπουργός Επικρατείας– στον προ ημερών διατυπωθέντα στη Βουλή ισχυρισμό του κ. Ν. Βούτση ότι την κυβέρνηση Σαμαρά είχε ρίξει η τρόικα.

Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε νέα παρέμβαση από πλευράς του προέδρου της Βουλής, ο οποίος αφού έκανε λόγο για προσπάθεια παρερμηνείας της επίμαχης δήλωσής του, επέμεινε στον ισχυρισμό ότι οι θεσμοί εξαιτίας της αποτυχίας της κυβέρνησης Σαμαρά την οδήγησαν σε αποδρομή. Παράλληλα, καταλόγισε «βιασύνη» στην κυβέρνηση Σαμαρά στο να δρομολογήσει τις διαδικασίες εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας νωρίτερα από τη λήξη της σχετικής συνταγματικής προθεσμίας. «Δεν εξάντλησε τα περιθώρια», σημείωσε.

«Τι θα κερδίζαμε εμείς εάν μέναμε ενάμιση μήνα παραπάνω; Θα αλλάζατε γνώμη, ή θα ερχόσασταν σε λογική κουβέντα με τον τότε πρωθυπουργό; Μία συζήτηση θα κάνω με Σαμαρά, μόνο για το πότε θα φύγει, έλεγε τότε ο κ. Τσίπρας», σχολίασε ο κ. Σταμάτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή