Η απειλή Βαλκάνιων τζιχαντιστών ενώνει 4 αστυνομίες

Η απειλή Βαλκάνιων τζιχαντιστών ενώνει 4 αστυνομίες

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αστυνομική συνεργασία Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας και Σκοπίων ενισχύει η απειλή των Βαλκάνιων τζιχαντιστών. Σε συνάντησή τους χθες στη Θεσσαλονίκη, οι αρχηγοί των αστυνομιών των τεσσάρων χωρών συμφώνησαν να δημιουργήσουν μηχανισμούς για την άμεση ανταλλαγή πληροφοριών σε θέματα διεθνούς τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος. Στην πρώτη τετραμερή «σύνοδο», οι επικεφαλής των διωκτικών αρχών συμφώνησαν να ιδρύσουν «σημεία επαφής», κανάλια –δηλαδή– άμεσης επικοινωνίας μεταξύ των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών και των διευθύνσεων πληροφοριών των τεσσάρων χωρών. Τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνο Τσουβάλα, εξάλλου, συνόδευαν εκτός της αντιστρατήγου Ζαχαρούλας Τσιριγώτη, οι διοικητές της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και της Διεύθυνσης Ανάλυσης Πληροφοριών, Γιώργος Γιάννενας και Θανάσης Κοκκαλάκης.

Είχε προηγηθεί τον Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη τετραμερής συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας και Σκοπίων, στη διάρκεια της οποίας είχε καθοριστεί το πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των τεσσάρων χωρών. Σύμφωνα με πηγές της «Κ», σε εκείνη τη συνάντηση ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας είχε μιλήσει εκτενώς για την απειλή που συνιστούν οι λεγόμενοι «ξένοι μαχητές» και το ενδεχόμενο τρομοκράτες να προσπαθήσουν να εκμεταλλευθούν τις μεταναστευτικές ροές για να μπουν στην Ευρώπη. «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο τα δίκτυα των δουλεμπόρων που διευκολύνουν την παράνομη μετανάστευση να διευκολύνουν και ξένους μαχητές να περάσουν στην Ευρώπη», είχε επισημάνει μιλώντας στη σύνοδο του Οκτωβρίου. Το διάστημα που ακολούθησε πραγματοποιήθηκαν διμερείς επαφές του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. με τους ομολόγους του των Σκοπίων και της Αλβανίας. Και σ’ αυτές τις συναντήσεις είχαν συζητηθεί η προοπτική ανταλλαγής επιχειρησιακών πληροφοριών σε «πραγματικό χρόνο» και ο ορισμός σημείων επαφής που θα λειτουργούν «24/7».

Οι παραπάνω συμφωνίες επικυρώθηκαν με τον πλέον επίσημο τρόπο, χθες, στη Θεσσαλονίκη. «Η πολύ καλή συνεργασία σε διμερές επίπεδο πρέπει να συνεχιστεί» δήλωσε χθες ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. και διευκρίνισε ότι «αποφασίσαμε όχι σε διμερές επίπεδο αλλά ομοφώνως ότι πρέπει να δημιουργήσουμε κοινά σημεία επαφής για τη γρήγορη διαχείριση επιχειρησιακών πληροφοριών». Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου πρόσθεσε ότι η αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας είναι ένα ζήτημα που απασχολεί και τα τέσσερα κράτη. «Ομονοήσαμε ότι είναι ένα από τα κυρίαρχα θέματα που πρέπει να συνεργαστούμε για την αντιμετώπισή του» υπογράμμισε ο κ. Τσουβάλας.

Συμφωνήθηκε το επόμενο διάστημα να υπάρξουν τετραμερείς συναντήσεις σε επίπεδο «τεχνικών κλιμακίων» που θα αναλάβουν την υλοποίηση των συμφωνηθέντων, ενώ πρόκειται να προγραμματιστούν και κοινές εκπαιδεύσεις σε θέματα αντιτρομοκρατίας και διαχείρισης πληροφοριών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή