Αλυτη εξίσωση η έκδοση νέων επικουρικών συντάξεων

Αλυτη εξίσωση η έκδοση νέων επικουρικών συντάξεων

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανέφικτη παραμένει η έκδοση νέων επικουρικών συντάξεων, παρότι ύστερα από μεγάλη καθυστέρηση εκδόθηκαν οι αναγκαίες εγκύκλιοι που εκκρεμούσαν από την ψήφιση του νόμου Καρούγκαλου, στις 13 Μαΐου 2016 και μετά.

Μάλιστα, η ιδιότυπη στάση πληρωμών που καταγράφεται δεν έμεινε απαρατήρητη και από τους εκπροσώπους των δανειστών, οι οποίοι, όπως αποκάλυψε η «Κ», ζητούν ως προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης την επεξεργασία όχι μόνον του 30% των αιτήσεων για κύρια σύνταξη που υποβλήθηκαν μεταξύ 13 Μαΐου και Δεκεμβρίου 2016 αλλά και 3.500 αιτήσεων για επικουρικές συντάξεις που υποβλήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου του 2015 και μετά. Εως τον Απρίλιο του 2018 και για την 4η πλέον αξιολόγηση, η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα ολοκληρώσει την επεξεργασία των αιτήσεων κύριας σύνταξης που υποβλήθηκαν το 2016, το 30% των αιτήσεων του 2017 και 13.800 αιτήσεις για επικουρική που υποβλήθηκαν το 2015 και το 2016.

Εντονη ανησυχία

Ωστόσο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) επικρατεί έντονη ανησυχία, καθώς το μηχανογραφικό σύστημα του Ταμείου δεν είναι ακόμη σε θέση να εφαρμόσει τον νέο μαθηματικό τύπο υπολογισμού των αιτήσεων που έχουν κατατεθεί μετά την 1η Ιανουαρίου του 2015. Ηδη εκκρεμούν τουλάχιστον 115.000 αιτήσεις, εκ των οποίων 92.500 αφορούν ασφαλισμένους που συνταξιοδοτούνται από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά και το συνολικό κόστος εκτιμάται σε 280 εκατ. ευρώ.

Με απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρόπουλου, συστήνονται στο ΕΤΕΑΕΠ δύο διοικητικές επιτροπές, με βασικό ρόλο την εξέταση ενδικοφανών και λοιπών διοικητικών προσφυγών κατά πάσης φύσεως αποφάσεων των προϊσταμένων Διεύθυνσης που αφορούν την ασφάλιση, τον προσδιορισμό του ασφαλιστικού χρόνου, τη διάρκεια της ασφαλιστικής σχέσης, τον υπολογισμό και την καταβολή των εισφορών, τη χορήγηση της επικουρικής σύνταξης και των εφάπαξ, την αναγνώριση χρόνου προϋπηρεσίας, την προαιρετική ασφάλιση, την εξαγορά πλασματικών χρόνων, καθώς και αποφάσεις που άπτονται θεμάτων διαδοχικής ασφάλισης.

Μεγάλες περικοπές

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) επισημαίνει την αδυναμία πληρωμών του ΕΤΕΑΕΠ, παρότι έχουν εκδοθεί οι αναγκαίες εγκύκλιοι, ενώ έχει ξεκαθαρίσει ότι, όταν αρχίσει το Ταμείο να καταβάλλει τις νέες συντάξεις, αυτές θα είναι μειωμένες κατά μέσον όρο 20%. Είναι χαρακτηριστικό, όπως δηλώνει ο πρόεδρος του δικτύου Νίκος Χατζόπουλος, ότι οι μνημονιακές μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, νέες ή και ήδη καταβαλλόμενες, φθάνουν συνολικά έως και το 80%. «Μέσα στον ορυμαγδό των άγριων περικοπών οι επικουρικές συντάξεις έχουν πλέον εξαϋλωθεί», επισημαίνει ο κ. Χατζόπουλος, για να συμπληρώσει ότι στις επικουρικές δεν καταβάλλεται ούτε καν προσωρινή σύνταξη, όπως συμβαίνει με τις κύριες συντάξεις.

Να σημειωθεί ότι, βάσει του νόμου Κατρούγκαλου, οι νέες επικουρικές συντάξεις θα εξαρτώνται άμεσα από την οικονομική ύφεση ή ανάπτυξη, την ανεργία, τους μισθούς και τη γήρανση του πληθυσμού. Οι ειδικοί, μάλιστα, εκτιμούν πως οι συντάξεις που αναμένεται να εκδοθούν από το ΕΤΕΑΕΠ το επόμενο διάστημα θα είναι κατά μέσον όρο κάτω από 160 ευρώ τον μήνα, ενώ, με την πάροδο των ετών, ενδέχεται να πέσουν και κάτω από τα 100 ευρώ. Οσο μεγαλύτερος είναι ο χρόνος ασφάλισης που θα υπολογίζεται με βάση το σύστημα νοητής κεφαλαιοποίησης, τόσο μικρότερο θα είναι το συνολικό τελικό ποσό της επικουρικής σύνταξης που θα λάβουν οι ασφαλισμένοι οι οποίοι υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης μετά τις 13/5/2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή