Συνεργασία Dimand – EBRD για επενδύσεις έως 300 εκατ.

Συνεργασία Dimand – EBRD για επενδύσεις έως 300 εκατ.

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην υλοποίηση επενδυτικού προγράμματος της τάξεως των 250-300 εκατ. ευρώ, εντός των επόμενων τριών ετών, προσανατολίζεται η κοινοπραξία που συστάθηκε από την εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Dimand Real Estate και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Στόχος είναι η δημιουργία έργων σε διάφορους τομείς της αγοράς ακινήτων, με επίκεντρο τα κτίρια γραφείων, τα ακίνητα μεικτής χρήσης, τα ξενοδοχεία πόλης και τη φοιτητική στέγαση. Πρόκειται δε για την πρώτη επένδυση της EBRD εκτός του χρηματοπιστωτικού κλάδου στην Ελλάδα και ασφαλώς και η πρώτη επένδυση στον κλάδο των ακινήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο κοινοπρακτικό σχήμα θα έχει αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 61 εκατ. ευρώ, με τη συμμετοχή της Dimand (μέσω της θυγατρικής της Arcela Investments Ltd) να ανέρχεται σε 40 εκατ. ευρώ και της EBRD σε 21 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι η τελευταία θα συμμετάσχει με 35%. Ωστόσο, όπως αναφέρει ο κ. Δημήτρης Ανδριόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Dimand, πέραν των αρχικών 61 εκατ. ευρώ, προβλέπεται η δυνατότητα προσθήκης κι άλλων εταίρων μέχρι του 50%, δηλαδή διπλασιάζοντας το αρχικό κεφάλαιο από τα 60 στα 120 εκατ. ευρώ, ενώ υφίσταται και η δυνατότητα μόχλευσης κεφαλαίων κατά ένα επιπλέον 60%. Εν ολίγοις, τα διαθέσιμα κεφάλαια για επενδύσεις θα μπορούν να κυμαίνονται από 170 εκατ. ευρώ και μέχρι 270 εκατ. ευρώ, εφόσον προστεθεί κι άλλος επενδυτικός εταίρος.

Το πρώτο έργο στο οποίο θα εμπλακεί η EBRD θα είναι η υλοποίηση της Β΄ και Γ΄ φάσης του έργου ανάπλασης των πρώην ακινήτων της καπνοβιομηχανίας «Παπαστράτος» στον Αγ. Διονύσιο Πειραιά. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Ανδριόπουλο, υπάρχει συμφωνία για τη συμμετοχή και της Grivalia Properties στην ανάπτυξη των επόμενων φάσεων της επένδυσης. «Μετά την επιτυχημένη συνεργασία μας με την Grivalia, στο πλαίσιο της αρχικής φάσης της επένδυσης, που αφορούσε τη μετατροπή του παλιού κτιρίου αποθηκών σε ένα σύγχρονο γραφειακό συγκρότημα, προχωρούμε πλέον και στο επόμενο στάδιο», σημειώνει ο κ. Ανδριόπουλος. Το συνολικό ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 14 εκατ. ευρώ και ήδη έχει συμφωνηθεί η εξ ολοκλήρου μίσθωση των 11.000 τ.μ. από πολυεθνικό όμιλο. Το νέο κτίριο θα παραδοθεί προς χρήση τον Απρίλιο του 2018.

Η δεύτερη φάση της επένδυσης περιλαμβάνει την αξιοποίηση των κεντρικών κτιρίων του παλιού εργοστασίου, επιφάνειας 30.000 τ.μ., μέσω της ανάπτυξης γραφείων και πιθανώς κι επιπλωμένων διαμερισμάτων, ενώ εξετάζεται και επιλογή της προσθήκης εμπορικών χρήσεων. Το τρίτο στάδιο της επένδυσης προβλέπει την ανάπτυξη και ξενοδοχειακής μονάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή