Τι θα πιούμε με τα εορταστικά γλυκά;

Τι θα πιούμε με τα εορταστικά γλυκά;

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καρυδόπιτα, σουφλέ σοκολάτας, κρέμα καραμελέ: τι κρασί τους ταιριάζει;

Vinsanto 2009, Ασύρτικο-Αηδάνι, Κτήμα Σιγάλα, ΠΟΠ Σαντορίνη/To Vinsanto είναι παραδοσιακό κρασί της Σαντορίνης και παράγεται από σταφύλια που αρχικά αποξηραίνονται με φυσικό τρόπο στον ήλιο. Αυτό οδηγεί σε απώλεια νερού, αύξηση των σακχάρων και άρα πιο συμπυκνωμένα αρώματα και έντονη γεύση. Κυριαρχούν αρώματα ξηρών καρπών, αποξηραμένων φρούτων, καραμέλας, καφέ και μαύρης σοκολάτας. Στο στόμα είναι γλυκό, με υψηλή οξύτητα, πλούσιο σώμα και μακρά επίγευση. Σερβίρετε σε ποτήρι του Riesling στους 11-13° C. Συνδυάστε το με καρυδόπιτα ή με γλυκά με κάστανα.

Χόρταις 2007, Μαυροδάφνη-Κορινθιακή σταφίδα, Κτήμα Μερκούρη, Οίνος Ερυθρός Γλυκύς/Μία από τις καλύτερες γλυκές Μαυροδάφνες που μπορείτε να δοκιμάσετε – από το ιστορικό κτήμα της Ηλείας. Η οινοποίηση μαζί με κορινθιακή σταφίδα ενισχύει τα αρώματα και τον πλούτο του κρασιού. Αρώματα αποξηραμένων φρούτων, μαύρης σοκολάτας και καραμέλας. Γλυκό, με ισορροπημένη οξύτητα, βελούδινες τανίνες, γεμάτο σώμα και μακρά επίγευση. Σερβίρετε σε ποτήρι του Port στους 12-14° C και συνδυάστε το με σουφλέ σοκολάτας και άλλα σοκολατένια γλυκά.

Μαλαγουζιά από υπερώριμα σταφύλια 2012, Κτήμα Γεροβασιλείου, ΠΓΕ Επανομή/Η ποικιλία που διέσωσε και ανέδειξε ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου στη γλυκιά εκδοχή της. Μέτριο χρυσαφί χρώμα με κίτρινες ανταύγειες. Ένταση αρωμάτων, με λευκόσαρκα και τροπικά φρούτα. Στο στόμα είναι γλυκό, με μέτρια οξύτητα, το σώμα του και η επίγευση είναι μέτρια. Σερβίρετε σε ένα ποτήρι του Riesling στους 10-12° C και συνδυάστε το με τάρτα με χειμωνιάτικα φρούτα και κρέμα.

Λιαστός από Ρωμαίικο 2008, Οινοποιείο Καραβιτάκη, ΠΓΕ Χανιά/Ακολουθεί τη διαδικασία οινοποίησης του Vinsanto, αλλά η ποικιλία Ρωμαίικο είναι λίγο πιο σπάνια. Αυτή η γλυκιά εκδοχή έχει βαθύ μελί χρώμα, αρώματα πυρηνόκαρπων φρούτων, μελιού, κάστανου, μπαχαρικών και αποξηραμένων φρούτων. Στο στόμα είναι γλυκό, με μέτρια οξύτητα, πλούσιο σώμα και μακρά επίγευση. Σερβίρετε σε ένα ποτήρι του Riesling στους 10-12° C και συνδυάστε το με μια crème brûlée με καμένη καστανή ζάχαρη και άλλα κρεμώδη γλυκά.

Samos Nectar 2010, Μοσχάτο, ΕΟΣ Σάμου, ΠΟΠ Σάμος/Στα χρώματα της καραμέλας, με γκρενά ανταύγειες και αρώματα αποξηραμένων φρούτων, καραμέλας, καφέ, μελιού, ξηρών καρπών. Γλυκό, με ισορροπημένη οξύτητα, μέτριο προς γεμάτο σώμα με μακρά επίγευση. Σερβίρετε στους 10-12°C και συνδυάστε το με μια τάρτες σοκολάτας ή γλυκά με καραμέλα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή