«Πρόβα εκλογών» στη Βουλή για τον προϋπολογισμό

«Πρόβα εκλογών» στη Βουλή για τον προϋπολογισμό

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε χώρο διεξαγωγής «πρόβας εκλογών» έχει μετατραπεί η Βουλή, με επίκεντρο τόσο τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, όσο και την διαδικασία ψήφισης νομοσχεδίων- «οχημάτων» για την τακτοποίηση, εκ μέρους της κυβέρνησης, πάσης φύσεως υποθέσεων.

Στην αίθουσα της Ολομέλειας, όπου και η εξελισσόμενη συζήτηση για τον προϋπολογισμό και πριν αρχίσουν τις ομιλίες τους οι πολιτικοί αρχηγοί, τα στελέχη της πλειοψηφίας όταν δεν ανακοινώνουν «παροχές» και επιδόματα, σκιαγραφούν το πλαίσιο της επερχόμενης σύγκρουσης, ως νέου διπολισμού». Χαρακτηριστικότερη ως το μεσημέρι σήμερα ήταν η περίπτωση του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου, καθώς ο κ. Δημ. Τζανακόπουλος έκανε λόγο για σύγκρουση δύο κόσμων. Αλλοι, άλλοτε υπόσχονται βιαστικές ρυθμίσεις «κοινωνικού χαρακτήρα» (περιπτώσεις Γαβρόγλου για αδέρφια-φοιτητές, Χουλιαράκη για μείωση ΦΠΑ σε οίκους ευγηρίας και φροντίδας ΑΜΕΑ), και άλλοτε υπόσχονται ακόμα καλύτερες ημέρες μετά τον Αύγουστο και το τέλος του τρέχοντος μνημονίου.

Την ίδια στιγμή, στο γραφείο νομοθετικής εργασίας του Κοινοβουλίου, καταγράφεται ένα «τσουνάμι» υπουργικών τροπολογιών, ενόψει της επείγουσας εισαγωγής προς ψήφιση δύο νομοσχεδίων, εντός δύο ημερών (αύριο και μεθαύριο), πριν δηλαδή τις χριστουγεννιάτικες διακοπές: Στα σχέδια νόμου αρμοδιότητας υπουργείων Ψηφιακής Πολιτικής και Δικαιοσύνης, και έως τις 11.14 πμ σήμερα, είχαν συνολικά κατατεθεί 26 τροπολογίες από μεγάλο αριθμό υπουργείων, για «τακτοποίηση» ποικίλων και πολλαπλάσιων υποθέσεων, εργασιακού και άλλου χαρακτήρα.

Την ίδια στιγμή, σύσσωμη η αντιπολίτευση με διαφορετική επιχειρηματολογία έκαστο κόμμα, ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, καταλήγοντας σε ένα «κοινό» συμπέρασμα: ότι η λύση στα αδιέξοδα που συσσωρεύονται θα έρθει από τον τερματισμό της θητείας της σημερινής κυβέρνησης και από την αλλαγή του μείγματος πολιτικής.

Ολο αυτό το «σκηνικό» άπαντες εκτιμούν ότι θα προσλάβει «καθαρότερα» χαρακτηριστικά μέσα από τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, με τα βλέμματα των περισσοτέρων να επικεντρώνονται στην νέα μετωπική σύγκρουση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λίγη ώρα πριν στηθούν οι κάλπες στην Ολομέλεια απόψε.

Παράπλευρο, των προαναφερομένων, ενδιαφέρον έχουν δύο άλλα «μέτωπα»: Πρώτον, εκείνο το οποίο έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα με ιδιαίτερη σφοδρότητα ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, με τον κ. Αλ. Τσίπρα ως σήμερα να μην έχει δώσει ευθεία απάντηση στη σκληρή κριτική που ασκεί σε κάθε ευκαιρία ο κ. Δημ. Κουτσούμπας. Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης σε παρέμβασή του πριν από λίγο κατηγόρησε το Κομμουνιστικό Κόμμα ότι την αντιπολιτευτική του δράση που επιδεικνύει σήμερα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν την επεδείκνυε στην κυβέρνηση Σαμαρά. «Χρειάζεται μεγάλο θράσος να φέρνεις τροπολογία νύχτας για την απεργία, να έχεις στείλει τον κόσμο στον Καιάδα, και να κατηγορείς αυτούς που παλεύουν για τα συμφέροντα αυτών που συντρίβει αυτή η κυβέρνηση», σχολίασε αμέσως ο κ. Αθ. Παφίλης (ΚΚΕ), προκαλώντας θύελλα διαμαρτυριών από βουλευτές της πλειοψηφίας.

Δεύτερον, το σχετικό με τους συγκυβερνώντες ΑΝΕΛ, στη σκιά όχι μόνο των ζητημάτων που αφορούν τη δραστηριότητα του υπουργού Εθνικής Αμυνας και τα οποία λειτουργούν ως «αγκάθι» για την δικομματική πλειοψηφία, αλλά και των αντιδράσεων που σημειώνονται στους κόλπους τους όσον αφορά τα εθνικά θέματα: ο κ. Π. Καμμένος θέτει ζήτημα σκοπιανού, και ο κ. Δημ. Καμμένος ζήτημα διαφωνίας έναντι των σχεδιασμών ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή μουφτή στη Θράκη.

Στον ευρύτερο κύκλο των ενδοκυβερνητικών «διαφοροποιήσεων», πάντως, εντάσσεται και η περίπτωση του κ. Ν. Φίλη ο οποίος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε εκ νέου στο ζήτημα των πλειστηριασμών, σημειώνοντας ότι δεν θα πρέπει να αρκείται η κυβέρνηση απλώς σε μια «συμφωνία κυρίων» με τις τράπεζες, επειδή όπως υποστήριξε δεν θα αργήσει ο καιρός που η πρώτη κατοικία των μη μπαταχτσήδων θα τεθεί σε κίνδυνο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή