Εξι Βόσνιοι συνελήφθησαν για εγκλήματα πολέμου εναντίον των Σέρβων

Εξι Βόσνιοι συνελήφθησαν για εγκλήματα πολέμου εναντίον των Σέρβων

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έξι Βόσνιοι συνελήφθησαν σήμερα κοντά στο Σαράγεβο καθώς φέρονται να διέπραξαν εγκλήματα πολέμου εναντίον Σέρβων αμάχων και αιχμαλώτων πολέμου στην αρχή του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία (1992-1995), ανακοίνωσαν η αστυνομία και δικαστικές πηγές.

Πρόκειται για τη δεύτερη επιχείρηση από την αρχή του μήνα με στόχο πρώην μέλη των βοσνιακών δυνάμεων που φέρονται να έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου.

Οι έξι συλληφθέντες, πρώην αξιωματούχοι και μέλη των βοσνιακών δυνάμεων την εποχή του πολέμου, συνελήφθησαν στις επαρχίες Ίλιας και Κάκαν βόρεια του Σαράγεβο, επεσήμανε η αστυνομία σε ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, φέρονται να συμμετείχαν στις 10 Ιουνίου 1992 σε μια επίθεση εναντίον του σερβικού χωριού Σεμέρνο στην επαρχία Ίλιας.

«Σε αυτή την επίθεση (…) περίπου 30 άνθρωποι σερβικής υπηκοότητας σκοτώθηκαν. Το νεαρότερο θύμα ήταν 18 ετών και το γηραιότερο 80 ετών. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονταν δεκάδες γυναίκες», αναφέρεται στην ανακοίνωση της εισαγγελίας.

Σε μια άλλη υπόθεση 13 πρώην αξιωματούχοι της βοσνιακής αστυνομίας και του στρατού συνελήφθησαν στις 4 Δεκεμβρίου καθώς φέρονται να έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου εναντίον πολλών δεκάδων Σέρβων στη Μπραντίνα στην επαρχία Κόνιτς και σε άλλες πόλεις της ίδιας επαρχίας.

Δέκα από αυτούς έχουν προφυλακιστεί για διάστημα 30 ημερών. Στις 11 Δεκεμβρίου ο στρατιωτικός ακόλουθος της πρεσβείας της Βοσνίας στην Ολλανδία συνελήφθη στο πλαίσιο της έρευνας για την ίδια υπόθεση.

Σέρβικες οργανώσεις θυμάτων του πολέμου καταγγέλλουν συχνά τη δικαιοσύνη ότι δεν ερευνά επαρκώς υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου εναντίον της κοινότητάς τους.

Τον Οκτώβριο η αθώωση σε πρώτο βαθμό του πρώην Βόσνιου διοικητή στη Σρεμπρένιτσα, του Νάσερ Όριτς, ο οποίος κατηγορούνταν για εγκλήματα πολέμου εναντίον των Σέρβων, είχε προκαλέσει την οργή των οργανώσεων αυτών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή