Ρωσία: Το 2017 απετράπησαν 23 τρομοκρατικές επιθέσεις

Ρωσία: Το 2017 απετράπησαν 23 τρομοκρατικές επιθέσεις

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB), Αλεξάντρ Μπόρτνικοφ, δήλωσε σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Rossiskaya Gazeta ότι οι ρωσικές αρχές απέτρεψαν 23 τρομοκρατικές επιθέσεις εντός της χώρας το 2017. Ο ίδιος σημείωσε ότι χάρη στα μέτρα που έχουν ληφθεί τα τελευταία έξι χρόνια μειώθηκε ουσιαστικά κατά δέκα φορές ο αριθμός των τρομοκρατικών πράξεων που διαπράττονται στην Ρωσία.

Μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι από το 2012 έχουν καταδικαστεί περισσότερα από 130 στελέχη και πράκτορες ξένων μυστικών υπηρεσιών, οι οποίοι επιδίωξαν να διεισδύσουν σε διάφορες κρατικές δραστηριότητες. Εκτός των άλλων τα τελευταία πέντε χρόνια η FSB σύμφωνα με το Μπόρτνικοφ απότρεψε εγκληματικές δραστηριότητες οι οποίας θα μπορούσαν να είχαν προκαλέσει οικονομικές ζημιές ύψους 900 δισεκατομμυρίων ρουβλίων, επισημαίνοντας ότι για οικονομικά εγκλήματα που σχετίζονται με θέματα διαφθοράς έχουν καταδικαστεί 13.000 άτομα, που ανήκουν σε όλες τις βαθμίδες της κοινωνίας, αλλά και σε ανώτερα και κατώτερα κυβερνητικά κλιμάκια.

Ο επικεφαλής της FSB είπε ότι παρά την πολυπλοκότητα των υποθέσεων που σχετίζονται με τον παράνομο πλουτισμό, οι προσπάθειες για την πάταξη της διαφθοράς θα συνεχισθούν ανεξάρτητα από τις θέσεις και τα αξιώματα που έχουν οι τυχόν εμπλεκόμενοι.

Παράλληλα τόνισε ότι: «έχει εξακριβωθεί ότι περίπου 4.500 Ρώσοι πολίτες έχουν ταξιδέψει στο εξωτερικό για να πολεμήσουν στο πλευρό τρομοκρατών». Έως τώρα, οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν αναφέρει ότι 2.900 Ρώσοι τζιχαντιστές, που προέρχονται κυρίως από τις μουσουλμανικές Δημοκρατίες του Καυκάσου, πολεμούν στο Ιράκ και Συρία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, περισσότεροι από 9.500 πολίτες έχουν δικαστεί στην Ρωσία τα τελευταία πέντε χρόνια «για εγκλήματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία ή τον εξτρεμισμό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή