Τσίπρας: Τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός

Τσίπρας: Τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός

7' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός που ψηφίζεται στο ελληνικό κοινοβούλιο, υποστήριξε ο πρωθυπουργός στην εισαγωγική του τοποθέτηση κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό.

Όπως σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, η Ελλάδα επιστρέφει ανακτώντας την οικονομική της αυτοδυναμία, ανακτώντας το κύρος της στη διεθνή σκηνή και έχοντας την ευκαιρία να απαλλαγεί από τις παθογένειες του παρελθόντος.

«Έχουμε υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις που κανείς ποτέ δεν τόλμησε σε αυτόν τον τόπο», υποστήριξε ο κ. Τσίπρας που υπερασπίστηκε τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του και επιχείρησε μία σύγκριση με όσα αυτή παρέλαβε. «Παραλάβαμε μία χώρα που είχε μπει στο γύψο, με μέτρα που την είχαν βυθίσει σε μία πρωτοφανή ύφεση».

Απαντώντας στον κ. Μητσοτάκη για τα αίτια της πτώσης της κυβέρνησης Σαμαρά, ο  κ. Τσίπρας ανέφερε: «Αυτός που σας έριξε ήταν ο ελληνικός λαός που αγανάκτησε με όσα κάνατε τόσα χρόνια».

«Μήπως είναι αδαής ο λαός και δε καταλαβαίνει, για να χρησιμοποιήσω και μια προσφιλή σας έκφραση. Όχι λοιπόν δεν είναι χαζός ο λαός. Ο λαός έχει και μνήμη και γνώση και διαίσθηση. Σας γνωρίζει ποιοί είστε και τι κάνατε όλα αυτά τα χρόνια. Και θα είναι ο ίδιος, αυτός ο λόγος, που θα σας οδηγήσει και σε νέα ήττα στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2019», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Αφού όμως μπήκατε στη βάσανο των συγκρίσεων ελάτε να συγκριθούμε από τώρα αν θέλετε, γιατί το 19 που θα γίνουν οι εκλογές η σύγκριση θα είναι σαν τη μέρα με τη νύχτα. Για να συγκριθούμε λοιπόν :Το 14 πασχίζατε να πετύχετε κάτι άπιαστο για τα δημοσιονομικά δεδομένα και τα μακροοικονομικά μεγέθη, να αποκτήσετε μια γραμμή πίστωσης με ισχυρή επιτήρηση και σκληρά προαπαιτούμενα, προφανώς αυτά που δε μπορούσατε να κλείσετε στην 5η αξιολόγηση», προσέθεσε.

«Για αυτό το λόγο στείλατε τότε και τον Χαρδούβελη στη Λαγκάρντ», συνέχισε ο πρωθυπουργός «είχατε σχέδιο μετά το ψεύτικο success story να στήσετε και ένα ψεύτικο τέλος των μνημονίων, αφού θα κρύβατε στη πιστωτική γραμμή τα απαραίτητα χρήματα για τη κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας»

Επιχειρώντας να αντικρούσει τα συγκριτικά μεγέθη που είχε παραθέσει νωρίτερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αποκλιμάκωση των spread μεταξύ της Ελλάδας και άλλων χωρών που βγήκαν από τα μνημόνια, ο κ. Τσίπρας ανέφερε:

«Ο μόνος τρόπος για να ξεφύγουμε από αυτή τη συνθήκη είναι το κόστος δανεισμού να επιστρέψει σε αποδεκτά επίπεδα, ώστε να μπορεί η χώρα να αναχρηματοδοτεί τις ανάγκες της δίχως το περιοριστικό πλαίσιο των προγραμμάτων στήριξης, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Εσείς λοιπόν πριν τρία χρόνια μιλούσατε για success story με επιτόκια για το δεκαετές στο 8%. Εμείς σήμερα μιλάμε για τέλος της περιπέτειας για τον απλό λόγο ότι τα επιτόκια στο δεκαετές έχουν ήδη, οχτώ μήνες πριν τη λήξη του τρίτου προγράμματος, πέσει στο 3,7%. Τι ακριβώς θέλετε να συγκρίνουμε το 8% με το 3,7% ; υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο στόχος που τέθηκε από την πλευρά των Ευρωπαίων για να βγούμε οριστικά από τα μνημόνια είναι το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου να κινείται σε παρόμοια επίπεδα με αυτά του 2009. Δηλαδή κοντά στο 4 με 4,5%. Σήμερα, το 3,67% αντιστοιχεί στα επίπεδα δανεισμού για την Ελλάδα τα έτη 2005-2006. Όταν δηλαδή η κρίση δεν υπήρχε , ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Απαντώντας στις αιτιάσεις του κ. Μητσοτάκη για την υπερφορολόγηση, ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ ήταν αυτή που επέβαλε τον ΕΝΦΙΑ και άλλους φόρους και ότι απλώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν «μπόρεσε άμεσα» να τους ακυρώσει.

«Ποιός έφερε τον ΕΝΦΙΑ ; Ποιός την εισφορά αλληλεγγύης ;Ποιός το τέλος επιτηδεύματος"  διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός. Ναι, εμείς δε καταφέραμε να άρουμε άμεσα, αυτά που εσείς φορτώσατε στον ελληνικό λαό. Και τώρα μας κατηγορείτε για αυτά που εσείς φορτώσατε, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Τα βάλαμε για πρώτη φορά με τα μεγάλα ψάρια και τη φοροδιαφυγή, όταν εσείς κρύβατε στα συρτάρια των υπουργών τη λίστα Λαγκάρντ και τη λίστα Μπόργιανς», συνέχισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Νομίζετε ότι ο κόσμος είναι χαζός και δεν κάνει τις συγκρίσεις, δεν συγκρίνει δηλαδή ότι εσείς με δέκα φορές πιο σκληρά μέτρα και πιο σκληρή προσαρμογή δεν πετυχαίνατε πλεονάσματα και δεν μοιράζατε μέρισμα, ενώ εμείς μοιράσαμε δίκαια, πέρυσι 620 εκατ., φέτος 1,5 δισ.», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε υποστηρίζοντας: "Εμείς για πρώτη φορά χτυπήσαμε τη διαφθορά, σταματήσαμε τη σπατάλη, χτυπήσαμε τη φοροδιαφυγή και αυξήσαμε την απασχόληση, άρα και τις εισφορές στα δημόσια ταμεία. Και σήμερα ο ΕΦΚΑ καταλήγει να είναι 2 δισ. πάνω από το στόχο".

Υπαινίσσεστε απολύσεις;

|«Μηρυκάζετε μια γραμμή, την αναπαράγουν και τα ΜΜΕ που σας στηρίζουν και θεωρείτε ότι ο κόσμος τρώει κουτόχορτο και δεν συγκρίνει. Υπάρχει βέβαια και το σκέλος του περιορισμού των εξόδων όπου εξοικονομήσαμε 180 εκατ. από την επισκόπηση των δαπανών των υπουργείων και αυτό με δική μας πρωτοβουλία, και όχι με εντολή των δανειστών» πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας υπεραμύνθηκε των πολιτικών του στο Δημόσιο υποστηρίζοντας ότι έχουν υπάρξει σοβαρές εξοικονομήσεις χωρίς απολύσεις:
 
«Ούτε νοσοκομεία συγχωνεύσαμε, ούτε σχολεία κλείσαμε, ούτε δημόσιους υπαλλήλους απολύσαμε και εξοικονομήσαμε 180 εκατομμύρια ευρώ. Αλλά εσείς φαίνεται ακόμα δεν έχετε κάνει update τα δεδομένα αυτά. Και υπόσχεστε μείωση φορολογικών συντελεστών μέσω μιας αόριστης μείωσης των δαπανών. Πείτε μας όμως, κ. Μητσοτάκη, ποιών δαπανών. «Μήπως υπαινίσσεστε απολύσεις δημοσίων υπάλληλων ή μείωση των πόρων για την Υγεία και την Παιδεία; Να το πείτε καθαρά αυτό, το είπατε, όλοι οι συμβασιούχοι έξω». 

 
Εκλογές το 2019
 
Εστιάζοντας ειδικότερα στο θέμα των γενικών γραμματέων είπε: «Μας κατηγορείτε για αύξηση του αριθμού των γενικών γραμματέων, όταν εμείς φέραμε νόμο που θεσμοθετεί τη θέση χωρίς να χρειάζεται να φεύγει ένας γραμματέας όταν φεύγει ο υπουργός ή η κυβέρνηση, και λέτε ότι τους αυξήσαμε γιατί για κάποιο χρόνο θα λειτουργούν παράλληλα ε! Αυτό είναι λαθροχειρία, κύριε Μητσοτάκη».

 
Επιπλέον ο πρωθυπουργός σε μια αποστροφή της ομιλίας βρήκε την ευκαιρία να επαναλάβει ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2019: «Είναι καθήκον μας να δώσουμε ίσες ευκαιρίες και να ενισχύσουμε, με ό,τι δυνατότητα μας παρέχεται στα σημερινά πλαίσια, αυτούς που το έχουν ανάγκη περισσότερο. Εμείς το βλέπουμε ως καθήκον εσείς ως ψηφοθηρικές παροχές. Για αυτό και φαγωθήκατε ότι μοιράζουμε επειδή έρχονται κάλπες. Κρατηθείτε μη βιάζεστε. Υπάρχει και ο προϋπολογισμός του 2019.Γιατί το ΄19 θα είναι το έτος των εκλογών».

 
Για τη φοροδιαφυγή

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Τσίπρας στο θέμα της φοροδιαφυγής: «ΟΙ έντιμοι πολίτες αισθάνονται αρκετές φορές υπέρμετρο και άδικο το βάρος που έπεσε στις πλάτες τους τα χρόνια της κρίσης, όταν κάθε τρεις και λίγο ακούν για φορολογικά σκάνδαλα και φορολογικούς παραδείσους, είπε ο πρωθυπουργός και απευθύνθηκε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας « εσάς αυτό δεν σας αγγίζει κ. Μητσοτάκη. Για τη φοροδιαφυγή και τις μόνιμες φοροαπαλλαγές που απολάμβαναν οι έχοντες σε αυτή τη χώρα, δεν βγάζετε λέξη. Παριστάνετε ότι δεν ξέρετε για την φοροδιαφυγή, όταν συστηματικά η χώρα μας ήταν 5 με 10 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ως προς τα έσοδα» τόνισε  και συνέχισε:

«Εκεί όμως που είστε ακόμη πιο φειδωλός κύριε Μητσοτάκη είναι στο θέμα των φορολογικών παραδείσων».

«Ξέρουμε ότι πρόκειται για μια νομική τεχνολογία φοροαποφυγής ιδιαίτερα χρήσιμη για τα συμφέροντα που πρόσκεινται σε εσάς, αλλά η σιωπή σας πάνω στο θέμα είναι αποκαλυπτική, πάρτε μια θέση έστω πάνω στις δηλώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων που καλούν για συντονισμένες δράσεις των κρατών μελών πάνω στο ζήτημα» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός. «Αλλά ξέρω δεν νιώθετε άνετα με αυτό το ζήτημα, κάτι φαίνεται να σας ενοχλεί» σχολίασε.

Δικαιοσύνη

Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στον κ. Μητσοτάκη και για την υπόθεση του ποθεν έσχες λέγοντας «σε μια συζήτηση περί μηχανισμών ελέγχου: Ποια είναι η θέση σας για το θεσμό του Πόθεν Έσχες; Πρέπει ή δεν πρέπει να υπάρχει και να λειτουργεί αποτελεσματικά;» είπε και καταλόγισε στον πρόεδρο της ΝΔ προσπάθεια να θέσει θέμα σύγκρουσης της κυβέρνησης με τη Δικαιοσύνη.

«Στην πραγματικότητα η κατηγορία περί αντισυνταγματικής πρακτικής όμως αφορά εσάς και όχι εμάς. Διότι εσείς διαρκώς επιχειρείτε να στρέψετε τη Δικαιοσύνη εναντίον της κυβέρνησης. Αλλά είμαι σίγουρος ότι και σε αυτό το απονενοημένο διάβημα θα αποτύχετε. Και θέλω εδώ να είμαι σαφής: Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει καμία διάθεση παρέβασης σε καμία από τις άλλες δύο εξουσίες» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση δεν έχει καμία διάθεση σύγκρουσης με τους δικαστές συλλήβδην.

«Τιμά την ελληνική δικαιοσύνη και τη σέβεται, όμως δεν θα επιτρέψει την αναπαραγωγή δικτύων παραεξουσίας και μηχανισμούς αποφυγής των ελέγχων. Και μην ξεχνάτε ότι πάνω από τους μισούς δικαστές ήδη έχουν κάνει κανονικά δήλωση πόθεν έσχες. Εμείς λοιπόν έχουμε εντολή να λειτουργήσουμε με βάση τις αρχές της ισότητας και της ισονομίας. Όλοι θα είναι ίσοι απέναντι στο νόμο» τόνισε ο πρωθυπουργός. Είπε πως αυτή τη δέσμευση δεν θα κουραστεί να την επαναλαμβάνει «ούτε θα είμαστε αυτοί που θα κουραστούνε πρώτοι για να την επιβάλουνε.Θα την επιβάλουμε ότι και να γίνει» ξεκαθάρισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή