Βουλή: Μετωπική Τσίπρα – Μητσοτάκη στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό

Βουλή: Μετωπική Τσίπρα – Μητσοτάκη στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εφ' όλης της ύλης, αλλά με κύριο άξονα την οικονομία, σύγκρουση μεταξύ του πρωθυπουργού και του πρόεδρου της Νέας Δημοκρατίας, εξελίχθηκε, όπως αναμενόταν, η συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2018.

Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος μίλησε πρώτος, έκανε λόγο για «προϋπολογισμό λιτότητας, αντιαναπτυξιακό, άδικο και αντιλαϊκό», ενώ σχολίασε δηκτικά το υπερπλεόνασμα, λέγοντας ότι αυτό προέκυψε «από τη φοροεπιδρομή, τις κατασχέσεις, τη μείωση επενδυτικών και κοινωνικών δαπανών και όχι από την δήθεν υπεραπόδοση της οικονομίας».

Παράλληλα, επιχείρησε να καταρρίψει το επιχείρημα της κυβέρνησης περί καθαρής εξόδου από τα μνημόνια, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση «έχει ήδη βάλει τη χώρα σε τέταρτο μνημόνιο, καθώς υπάρχουν ψηφισμένα μέτρα για μετά το 2018». «Για ποια καθαρή έξοδο μιλάτε;», διερωτήθηκε, ενώ κατηγόρησε παράλληλα και τον κ. Τσίπρα για διγλωσσία, όσον αφορά το ζήτημα της ένταξης της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε ακόμη λόγο για «πελατειακές πολιτικές» από πλευράς της κυβέρνησης, «ξεχειλώνοντας» σκόπιμα το Δημόσιο και το κράτος, υπογραμμίζοντας, ότι από την πλευρά του, θα θέσει τέλος στο κομματικό κράτος.

Τσίπρας: Τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο πρωθυπουργός επανέλαβε το κυβερνητικό αφήγημα περί οικονομικής ανάκαμψης και καθαρής εξόδου από τα μνημόνια, τονίζοντας ότι πρόκειται για τον «τελευταίο μνημονιακό προϋπολογισμό».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε εκ νέου στις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων, σημειώνοντας ότι «παραλάβαμε μία χώρα που είχε μπει στο γύψο, με μέτρα που την είχαν βυθίσει σε μία πρωτοφανή ύφεση».

«Ο λαός έχει και μνήμη και γνώση και διαίσθηση. Σας γνωρίζει ποιοί είστε και τι κάνατε όλα αυτά τα χρόνια. Και θα είναι ο ίδιος, αυτός ο λόγος, που θα σας οδηγήσει και σε νέα ήττα στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2019», πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, απορρίπτοντας εκ νέου τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών.

Οσον αφορά τη διαμάχη κυβέρνησης – δικαστών, η οποία κορυφώθηκε τις τελευταίες ημέρες με αφορμή τον νόμο περί πόθεν έσχες, ο οποίος κρίθηκε άκυρος από το ΣτΕ, ο πρωθυπουργός κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να εκφράσει τη θέση του επί του θέματος, κατηγορώντας παράλληλα την αξιωματική αντιπολίτευση ότι προσπαθεί να θέσει θέμα σύγκρουσης της κυβέρνησης με τη Δικαιοσύνη.

Τόνισε δε ότι η κυβέρνηση «τιμά την ελληνική δικαιοσύνη και τη σέβεται, όμως δεν θα επιτρέψει την αναπαραγωγή δικτύων παραεξουσίας και μηχανισμούς αποφυγής των ελέγχων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή