Στόχος το παλάτι στο Ριάντ

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ανάκτορο Γιαμάμα του Ριάντ, την επίσημη κατοικία του βασιλιά Σαλμάν, έβαλαν αυτήν τη φορά στο στόχαστρο οι φιλοϊρανοί αντάρτες Χούθι από τη γειτονική Υεμένη. Ωστόσο, ο πύραυλος που εκτόξευσαν αναχαιτίστηκε από την αεράμυνα της Σαουδικής Αραβίας, χωρίς να υπάρξουν, κατά τα φαινόμενα, απώλειες ή σοβαρές ζημιές.

Εκπρόσωποι ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων ανέφεραν ότι γύρω στις 13.50, τοπική ώρα, άκουσαν ισχυρή έκρηξη στη σαουδαραβική πρωτεύουσα, λίγο πριν από την προγραμματισμένη παρουσίαση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018. Η παρουσίαση γίνεται συνήθως από τον βασιλιά, ο οποίος πλαισιώνεται από υψηλόβαθμους αξιωματούχους και μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Εκπρόσωπος του υπό σαουδαραβική ηγεσία συνασπισμού, που μάχεται εναντίον των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη, επιβεβαίωσε την εκτόξευση του πυραύλου, προσθέτοντας ότι αυτός αναχαιτίσθηκε εν πτήσει.

Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται λόγος για «πύραυλο του Ιράν και των Χούθι», γεγονός που συνάδει με τις πάγιες καταγγελίες της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και των Αμερικανών συμμάχων της, για εξοπλισμό των ανταρτών από την Τεχεράνη. Η ιρανική κυβέρνηση αρνείται τις κατηγορίες. Χθες, το Ιράν διαμαρτυρήθηκε στον πρεσβευτή της Ελβετίας (η οποία εκπροσωπεί, από το 1980, και τα αμερικανικά συμφέροντα) για πρόσφατες σχετικές καταγγελίες που διατύπωσε στον ΟΗΕ η Αμερικανίδα πρεσβευτής Νίκι Χέιλι.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος των Χούθι, Μοχάμεντ Αμπντουσαλάμ, ανέφερε μέσω Twitter ότι οι αντάρτες εκτόξευσαν πύραυλο 2-Η, ο οποίος είχε στόχο συνάντηση υψηλών αξιωματούχων του βασιλείου στο ανάκτορο Γιαμάμα.

Σε ανακοίνωση των Χούθι, την οποία μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Al Masirah, γίνεται λόγος για «νέο κεφάλαιο» στη σύγκρουσή τους με τη Σαουδική Αραβία και προστίθεται ότι ανάκτορα, πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και στρατόπεδα του βασιλείου βρίσκονται εντός του βεληνεκούς των πυραύλων που διαθέτουν. Πάντως, μέχρι στιγμής, ουδείς πύραυλος που εκτοξεύθηκε από τους Χούθι κατάφερε να βρει τον στόχο του.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ρούμπερτ Κόλβιλ ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 136 άμαχοι σκοτώθηκαν από τις 6 Δεκεμβρίου σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της, στην Υεμένη.

Στα πιο αιματηρά περιστατικά, που έχουν επιβεβαιωθεί από τον ΟΗΕ, περιλαμβάνονται επτά αεροπορικές επιδρομές εναντίον φυλακής στην πρωτεύουσα Σαναά, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 45 κρατούμενοι.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή