Τσίπρας: «Αφήνουμε πίσω τη λιτότητα»

Τσίπρας: «Αφήνουμε πίσω τη λιτότητα»

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μία συνολική αποτίμηση της διετούς κυβερνητικής θητείας του, σχεδόν προεκλογικού χαρακτήρα, τοποθετήθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ολοκλήρωση της συζήτησης για τον προϋπολογισμό στη Βουλή χθες. Η ομιλία του χαρακτηρίστηκε, επίσης, από την επιλογή για προσωπική, σε υψηλούς τόνους αντιπαράθεση με τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη, στον οποίο εξαπέλυσε σκληρή επίθεση.

Ο πρωθυπουργός αξιοποίησε το βήμα της Βουλής για να τοποθετηθεί και σε σχέση με το διαρκές, όπως εξελίσσεται, ανοικτό μέτωπο της κυβέρνησης με τη Δικαιοσύνη, καθιστώντας σαφές ότι θα υπάρξει συνέχεια. «Δεν έχουμε καμιά διάθεση παρέμβασης, αλλά και σύγκρουσης με τους δικαστές. Η κυβέρνηση τιμά τη Δικαιοσύνη και τη σέβεται, αλλά δεν θα επιτρέψουμε δίκτυα παραεξουσίας και μηχανισμούς αποφυγής ελέγχου», δήλωσε και συνέχισε προσθέτοντας ότι περισσότεροι από τους μισούς δικαστές έχουν ήδη κάνει δηλώσεις. «Εχουμε εντολή να λειτουργήσουμε με βάση τις αρχές της ισότητας και της ισονομίας. Θα την επιβάλουμε σε όλους, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται, ό,τι κι αν γίνει», είπε ο κ. Τσίπρας, προαναγγέλλοντας νέες κινήσεις της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο μέτωπο.

Ο κ. Τσίπρας, όπως ήταν αναμενόμενο, αναφέρθηκε στον τελευταίο μνημονιακό προϋπολογισμό που ψηφίζει η Βουλή. «Η χώρα, έπειτα από μια οδυνηρή περιπέτεια, αφήνει πίσω την εποχή σκληρής λιτότητας αποεπένδυσης, ταπείνωσης και αναξιοπρέπειας, όπου τα κλειδιά των αποφάσεων για την οικονομία τα κρατούσαν οι δανειστές», ανέφερε και ακολούθως προέβη σε ανασκόπηση των πεπραγμένων της κυβέρνησής του μέσα από ένα αφήγημα «καμένης γης», καθώς ως τέτοια περιέγραφε την κατάσταση της οικονομίας που παρέλαβε. «Παραλάβαμε μια χώρα με άδεια ταμεία, υψηλή ανεργία, υψηλά επιτόκια δανεισμού, αναξιοπιστία, με δέσμευση σε υψηλά πλεονάσματα», ανέφερε και ακολούθως επανέλαβε τις αναφορές σε σκληρή διαπραγμάτευση και στον συμβιβασμό για να υπεραμυνθεί στο σύνολό τους τις επιλογές της κυβέρνησης.

Ως απτό αποτέλεσμα της επιτυχίας της κυβέρνησής του ο κ. Τσίπρας ανέφερε την αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, με βάση την οποία εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «η Ελλάδα διαμορφώνει το έδαφος για να ανακτήσει την οικονομική κυριαρχία με το τέλος του προγράμματος, τη δυνατότητα να δανείζεται με ευνοϊκούς όρους». Οσον αφορά την πορεία προς την ολοκλήρωση του μνημονίου, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η χώρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και θα επιτύχει σταθερή και διαρκή πρόσβαση στις αγορές, μέσα και από τη ρύθμιση του χρέους. «Το τέλος των μνημονίων δεν είναι λόγια προπαγάνδας, αλλά κοινός τόπος για τις αγορές, τους επενδυτές, τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης», υπογράμμισε. Δεν εισήλθε, ωστόσο, σε λεπτομέρειες για το πώς θα είναι αυτή η επόμενη ημέρα των μνημονίων.

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στα στοιχεία εκείνα της οικονομίας, που, όπως είπε, αποδεικνύουν ότι η χώρα έχει εισέλθει σε μια νέα περίοδο και παρουσίασε αναλυτικά όλο το πλέγμα παροχών που η κυβέρνηση έχει διαμορφώσει, τοποθετώντας κάθε στοιχείο σε διαρκή αντιπαραβολή με τα πεπραγμένα των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή