Μητσοτάκης: Αποτύχατε, ως μνημονιακοί και αντιμνημονιακοί

Μητσοτάκης: Αποτύχατε, ως μνημονιακοί και αντιμνημονιακοί

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για τη «μαγική εικόνα» της οικονομίας και της καθαρής εξόδου από το μνημόνιο που παρουσιάζει, καθώς και για τη «συνειδητή επιλογή» των υπερπλεονασμάτων, προκειμένου να φτωχοποιούνται κατηγορίες πολιτών ώστε η κυβέρνηση στη συνέχεια να μοιράζει επιδόματα, εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αποδομώντας τα επιχειρήματα της κυβέρνησης περί υπεραπόδοσης της οικονομίας, ο πρόεδρος της Ν.Δ. υπογράμμισε ότι η μόνη υπεραπόδοση της κυβέρνησης είναι «στην αποτυχία» της. Αντιστρέφοντας δε το επιχείρημα περί «τελευταίου μνημονιακού προϋπολογισμού», τόνισε ότι οι πολίτες εύχονται να είναι «ο τελευταίος της κυβέρνησης».

Εκκινώντας την ομιλία του και ορμώμενος από τις πρόσφατες δηλώσεις του Νίκου Βούτση, που εμμέσως πλην σαφώς υπονόησε ότι ήταν οι δανειστές που ευθύνονται για την ανατροπή της κυβέρνησης Σαμαρά, ο κ. Μητσοτάκης θύμισε την επέτειο τριών χρόνων της μη εκλογής του Σταύρου Δήμα, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι εργαλειοποίησε την προεδρική εκλογή «σε αγαστή συνεργασία» με τη Χρυσή Αυγή και τον Φώτη Κουβέλη, «για να έρθετε μετά να εφαρμόσετε τις πιο σκληρές μνημονιακές πολιτικές». Χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατηγόρησε τους κυβερνώντες ότι «κορόιδεψαν» τον ελληνικό λαό δύο φορές, «την πρώτη ως αντιμνημονιακοί και μετά ως μνημονιακοί». «Αποτύχατε και τις δύο», υπογράμμισε, και με την ομιλία του αποδόμησε ένα προς ένα τα επιχειρήματα της κυβέρνησης περί υπεραπόδοσης της οικονομίας, καθαρής εξόδου από το μνημόνιο και «δήθεν» κοινωνικού προσήμου.

«Μπορεί κάποιος φωστήρας να εξηγήσει γιατί πρέπει να παράγουμε μεγαλύτερα πλεονάσματα από αυτά που μας ζητάνε οι δανειστές; Γιατί πρέπει να δίνουμε επιχειρήματα σε κάποιους πιστωτές, που λένε ότι αφού βγάζετε τόσο ψηλά πλεονάσματα, τι τη θέλετε τη μείωση του χρέους;», αναρωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος μίλησε για «αχρείαστα» υπερπλεονάσματα του 2016 και του 2017 που προέκυψαν από την «παράλογη» υπερφορολόγηση της «παραγωγικής» Ελλάδας. Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση για συνειδητή επιλογή, «για να μοιράζει η κυβέρνηση επιδόματα αντιγράφοντας τις χειρότερες πελατειακές λογικές της Μεταπολίτευσης».

Aνοίγματα

Στην ομιλία του –όπως και στην παρέμβασή του στο 11ο συνέδριο της Ν.Δ.– ο κ. Μητσοτάκης έκανε επανειλημμένα ανοίγματα στις ασθενέστερες ομάδες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, αλλά και σε όσους έχουν γυρίσει την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ, επαναλαμβάνοντας ότι η Ν.Δ. είναι «λαϊκό κόμμα χωρίς ταξικό πρόσημο», ενώ αναφερόμενος στους πλειστηριασμούς κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ψέματα», καθώς, όπως είπε, «δεν υπάρχει καμιά οριζόντια προστασία της πρώτης κατοικίας». Επίθεση, όμως, εξαπέλυσε και για το περίφημο «ηθικό πλεονέκτημα», ενώ απευθυνόμενος προσωπικά στον πρωθυπουργό τον κατηγόρησε για «βαθιά ανηθικότητα». Ευθείες βολές εξαπέλυσε και για τον παράνομο διαδικτυακό τζόγο και αναρωτήθηκε τι θα κάνει η κυβέρνηση γι’ αυτόν. «Ή μήπως, επειδή απέκτησαν τελευταία ΜΜΕ που στηρίζουν την κυβέρνηση, θα συνεχίσουν να φοροδιαφεύγουν;», σημείωσε. Απευθυνόμενος δε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «εμείς δεν πανηγυρίζαμε αγκαλιά με καναλάρχες όταν άλλαζαν οι ιδιοκτησίες των καναλιών». «Οχι μόνο είστε διαπλεκόμενοι, παινεύεστε γι’ αυτό», πρόσθεσε, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι έχει ήδη βάλει τη χώρα σε τέταρτο μνημόνιο με τα ψηφισμένα μέτρα που θα εφαρμοστούν μετά το 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή