Νέα αποχή των συμβολαιογράφων από τους πλειστηριασμούς

Νέα αποχή των συμβολαιογράφων από τους πλειστηριασμούς

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη στροφή στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς σηματοδοτεί ουσιαστικά η συστηματική απαξίωση των φυσικών πλειστηριασμών στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας.

Ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείων Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου, αποφάσισε χθες εκ νέου την αναβολή των πλειστηριασμών που ήταν προγραμματισμένοι να γίνουν σήμερα, στις 27 Δεκεμβρίου και στις 3 Ιανουαρίου στα Ειρηνοδικεία.

Στην ανακοίνωσή του ο σύλλογος, που αντιπροσωπεύει το 67% των πλειστηριασμών σε όλη τη χώρα, συνδέει τη νέα αποχή με τη μη υλοποίηση των νομοθετικών ρυθμίσεων για τη διενέργεια των πλειστηριασμών, για τις οποίες έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση.

Η αναβολή αφορά τους πλειστηριασμούς στους οποίους επισπεύδουσες είναι οι τράπεζες καθώς και το Δημόσιο, ενώ αντίθετα κανονικά θα γίνουν οι πλειστηριασμοί που έχουν επισπεύδοντες ιδιώτες, καθώς και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Στάση αναμονής στο θέμα των πλειστηριασμών κρατούν και οι θεσμοί, που επιμένουν στη σπουδαιότητα του μέτρου για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και στον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών. Παρακολουθώντας το «σίριαλ» των πλειστηριασμών, πηγές προσκείμενες στα ευρωπαϊκά όργανα δεν κρύβουν τη δυσπιστία τους, αναμένοντας την πλήρη ομαλοποίηση του συστήματος των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Η αποχή των συμβολαιογράφων, που ανανεώνεται συστηματικά τις τελευταίες εβδομάδες, μετατοπίζει ουσιαστικά το ενδιαφέρον στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει αναγγείλει, άλλωστε, την πλήρη μετάπτωση των πλειστηριασμών στο ηλεκτρονικό σύστημα, που αναμένεται να γίνει νωρίτερα από τον προγραμματισμένο χρόνο, δηλαδή από τις αρχές του 2018.

Μέχρι τότε, αναμένεται να άρουν και την αποχή τους οι σύλλογοι των συμβολαιογράφων της περιφέρειας και κυρίως ο σύλλογος της Θεσσαλονίκης που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος της χώρας.

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα διεξαχθούν, άλλωστε, κανονικά σήμερα και αύριο, αλλά και την Παρασκευή, ενώ μέχρι τα τέλη της εβδομάδας αναμένεται να έχουν ψηφιστεί και τα μέτρα προστασίας των συμβολαιογράφων, που προβλέπουν:

• Την αυτεπάγγελτη δίωξη –και όχι τη δίωξη κατ’ έγκληση όπως ισχύει σήμερα– όσων διαπράττουν το αδίκημα της απειλής ή της διατάραξης της οικιακής ειρήνης εις βάρος συμβολαιογράφων που διενεργούν πλειστηριασμούς.

• Την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στα Ειρηνοδικεία Αθήνας, Θεσσαλονίκης και σε όποιες άλλες πόλεις κριθεί αναγκαίο, προκειμένου οι πλειστηριασμοί να διενεργούνται με ασφάλεια.

Οι τράπεζες αναμένεται να επισπεύσουν τα προγράμματα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών μετά και τη χθεσινή προτροπή του πρωθυπουργού, που εμφανίστηκε τιμητής των στρατηγικών κακοπληρωτών, καλώντας ουσιαστικά τα πιστωτικά ιδρύματα να «υπερασπιστούν» τη σκοπιμότητα των πλειστηριασμών και «να συμβάλουν ώστε να σταματήσει η διαρροή ψευδών ειδήσεων» ότι δηλαδή «κινδυνεύει η πρώτη κατοικία».

Να σημειωθεί, τέλος, ότι το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση της συμβολαιογράφου κ. Ελένης Καραγεωργοπούλου που είχε καταθέσει με δικηγόρους την τέως πρόεδρο της Βουλής και πρόεδρο του κόμματος Πλεύση Ελευθερίας κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον κ. Κωνσταντίνο Ζηκογιάννη, μέσω της οποίας ζητούσε να ανασταλεί η απόφαση της τελευταίας επαναληπτικής γενικής συνέλευσης του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου στις 27.11.2017, με την οποία ανεστάλη η προηγούμενη που είχε αποφασίσει την αποχή των συμβολαιογράφων από όλους τους πλειστηριασμούς έως 31 Δεκεμβρίου 2017.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή