Φ. Γεννηματά: Αντιλαϊκός ο προϋπολογισμός

Φ. Γεννηματά: Αντιλαϊκός ο προϋπολογισμός

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε η κ. Γεννηματά κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2018, με το χαρακτηριστικό που ξεχώρισε να είναι η στόχευση της αντιπολιτευτικής της ρητορικής να «χτυπήσει» τον Αλ. Τσίπρα από τα αριστερά. Η φράση για «αντιλαϊκό προϋπολογισμό» είναι χαρακτηριστική της πρόθεσης αυτής, με την πρόεδρο της ΔΗ.ΣΥ. να αναφέρεται εκτενώς στην ακραία υπερφορολόγηση, η οποία «έχει εξαντλήσει τη φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων».

Η κ. Γεννηματά προέβλεψε πως –και αυτός– ο προϋπολογισμός θα πέσει έξω στις προβλέψεις του, ενώ απέκρουσε το κυβερνητικό αφήγημα περί εξόδου από την κρίση. «Οδηγούμαστε σε έξοδο από την κρίση; Απαντώ όχι» είπε, φέρνοντας ως παράδειγμα μία σειρά κυβερνητικών επιλογών, όπως τα πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2022, την παραχώρηση του εθνικού πλούτου στο υπερταμείο που ελέγχουν οι δανειστές, αλλά και τη δραστική μείωση του αφορολογήτου, που «δεσμεύουν τη χώρα». Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στους στόχους που είχε θέσει η κυβέρνηση, όπως η αναδιάρθρωση του χρέους και η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, στόχοι που δεν επετεύχθησαν. Κάνοντας σαφή τη στόχευσή της για αντιπολίτευση εξ αριστερών, έκανε λόγο για «κυριαρχία συντηρητικών πολιτικών» που οδηγεί σε «έξοδο μαϊμού» από τα μνημόνια.

Και ο Στ. Θεοδωράκης από την πλευρά του άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, με αιχμή του δόρατος την υπερφορολόγηση. Ο πρόεδρος του Ποταμιού εστίασε στο πολύ χαμηλό ΑΕΠ της χώρας, χρησιμοποιώντας αριθμούς. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως 48 δισ. φόροι αντλήθηκαν το 2007 από μια οικονομία ύψους 230 δισ. (ΑΕΠ) και σήμερα οι φόροι εξακολουθούν να είναι 48 δισ. από μια οικονομία μόλις 180 δισ. Εστιάζοντας στη μεσαία τάξη, σήκωσε τους τόνους κατηγορώντας την κυβέρνηση για «ταξικό πόλεμο». Υπενθυμίζοντας, δε, τα όσα έλαβαν χώρα το πρώτο μισό του 2015, υποστήριξε πως η κατάσταση θα ήταν καλύτερη εάν είχαν αποφευχθεί τo κλείσιμο των τραπεζών και τα capital controls.

Συνεδρίαση «γραμμής»

Οσον αφορά τα του νέου κινήματος, στο προσκήνιο θα έρθει το επόμενο διάστημα η «κεντρική γραμμή» που θα έχει ενόψει της συνέχειας. Κομβική θεωρείται η πρώτη συνεδρίαση, την ερχόμενη Πέμπτη, του ανώτατου οργάνου του χώρου, του Πολιτικού Συμβούλιου. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί η θέση που πρέπει να κρατήσει το κόμμα στο μετεκλογικό σκηνικό, με τις δημοσκοπήσεις να αποτυπώνουν μια άνοδο που δημιουργεί σαφώς ευφορία. Η κ. Γεννηματά ενόψει της συνεδρίασης έχει ξεκινήσει ήδη επαφές, καθώς εκτός από τον Στ. Θεοδωράκη, είχε επικοινωνία τόσο με τον Γ. Καμίνη όσο και με τον Γ. Παπανδρέου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή