Βαρύ πλήγμα στην καταλανική οικονομία μετά το δημοψήφισμα του Οκτωβρίου

Βαρύ πλήγμα στην καταλανική οικονομία μετά το δημοψήφισμα του Οκτωβρίου

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγο πριν από τις εκλογές στην Καταλωνία, ο πολιτικός πυρετός ανεβαίνει, ενώ οι επιπτώσεις στην οικονομία της μετά την απόπειρα απόσχισής της από την Ισπανία φαίνεται ότι δεν θα περιοριστούν άμεσα. Σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle αναφέρει ότι μέχρι τη διενέργεια του δημοψηφίσματος η Βαρκελώνη αποτελούσε θελκτικό προορισμό για τους ξένους τουρίστες, με τον αριθμό των αφίξεων, μάλιστα, να διαμορφώνεται πέρυσι στα 7,5 εκατ. Επίσης, κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, το καταλωνικό ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 3,1%. Υπενθυμίζεται ότι η Καταλωνία θεωρείται η ατμομηχανή της ισπανικής οικονομίας, καθώς το ΑΕΠ της αντιστοιχεί στο 19% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας.

Ωστόσο, μετά τη διενέργεια του δημοψηφίσματος η ένταση στο εσωτερικό της χώρας κλιμακώθηκε, ενώ η κατάσταση της οικονομίας άρχισε να παρουσιάζει ρωγμές. Ειδικότερα, 3.000 επιχειρήσεις έχουν μεταφέρει την έδρα τους εκτός περιοχής, ενώ αρκετοί ξένοι επενδυτές αποφεύγουν την περιοχή της Καταλωνίας στον απόηχο της παρατεταμένης πολιτικής κρίσης που διέρχεται η περιφέρεια. Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας Le Figaro, η επίπτωση της πολιτικής κρίσης της Καταλωνίας προκάλεσε άμεσο πλήγμα στον τουρισμό, που αποτελεί το 12% του ΑΕΠ της περιοχής. Οι αφίξεις των τουριστών σημείωσαν πτώση 5% τον Οκτώβριο, παρότι ο αριθμός τους συνέχισε να αυξάνεται ακόμη και μετά την τρομοκρατική επίθεση του ISIS τον περασμένο Αύγουστο. Επίσης, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα, κυρίως στη Βαρκελώνη ο κύκλος εργασιών των τουριστικών επιχειρήσεων υποχώρησε έως και 15% τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. Ενδεικτικά, για το πρώτο τρίμηνο του 2018, οι κρατήσεις σε ξενοδοχειακές μονάδες στη Βαρκελώνη σημείωσαν πτώση της τάξεως του 10% μέσα σε ένα χρόνο.

Σύμφωνα με την DW, για τους κατοίκους της Βαρκελώνης η μείωση των τουριστικών αφίξεων ενδέχεται να αποτελεί θετικό γεγονός. Το τελευταίο, μάλιστα, διάστημα είχαν εκδηλωθεί οι πρώτες διαμαρτυρίες κατά της μαζικής προσέλευσης τουριστών. Ωστόσο φαίνεται ότι η οικονομία θα επηρεαστεί άμεσα από τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, ενώ η απώλεια εμπιστοσύνης των επενδυτών θα αποκατασταθεί ενδεχομένως έπειτα από ένα χρονικό διάστημα.Οπως επιβεβαίωσε και σε δηλώσεις του στην DW, ο Αλμπερτ Πέτερς από την ομάδα Γερμανών διευθυντικών στελεχών, «μεταξύ μας υπολογίζουμε ότι η διαδικασία ανεξαρτητοποίησης θα αφήσει την επόμενη δεκαετία ίχνη στην οικονομική δραστηριότητα».

Ο ίδιος αναφέρει ότι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης θα αποδειχθεί χρονοβόρα διαδικασία.

Σύμφωνα με έρευνα της Σχολής Οικονομικών Esade, το 25% των Καταλωνών εργοδοτών θα κάνουν λιγότερες προσλήψεις από αυτές που προβλέπονταν το 2018, ενώ το 46% θα «παγώσει» τις επενδύσεις του στην περιοχή.

Σύμφωνα με την DW, σε περίπτωση που η ένταση δεν αποκλιμακωθεί και σημειωθούν και άλλες διαδηλώσεις του χρόνου, το Παγκόσμιο Συνέδριο Κινητής Τηλεφωνίας θα σταματήσει να διεξάγεται στην περιοχή. Επίσης, ενόψει του Brexit, εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα μεταφερθεί στο Αμστερνταμ, απορρίπτοντας τη Βαρκελώνη ως επιλογή.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Ισπανού καθηγητή οικονομίας Ρομπέρτο Τσεντένο στην DW, με τις εκλογές ενδέχεται να αποκατασταθεί η Δημοκρατία και να καταργηθεί το καθεστώς έκτακτης ανάγκης, ωστόσο η έντονη σύγκρουση ανάμεσα στα τμήματα της κοινωνίας δεν θα καταλαγιάσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή