Σκηνικό αβεβαιότητας στις εκλογές της Καταλωνίας

Σκηνικό αβεβαιότητας στις εκλογές της Καταλωνίας

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ η πιο ιδιόρρυθμη προεκλογική εκστρατεία που έχει γνωρίσει η Καταλωνία στις τέσσερις δεκαετίες μετά την κατάρρευση του καθεστώτος Φράνκο. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις διαμόρφωσαν ατμόσφαιρα αβεβαιότητας, αφού ούτε το μπλοκ της ανεξαρτησίας ούτε τα κόμματα που υποστηρίζουν την ενότητα του ισπανικού κράτους εμφανίζονταν με πολλές πιθανότητες να κατακτήσουν την απόλυτη πλειοψηφία στο τοπικό Κοινοβούλιο, μετά τις αυριανές εκλογές.

Τις ανώμαλες συνθήκες διεξαγωγής της αναμέτρησης αποτύπωνε η τελευταία προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος «Μαζί για την Καταλωνία», στη Βαρκελώνη. Ο έκπτωτος κυβερνήτης της περιοχής, Κάρλες Πουτζντεμόν, μίλησε στη συγκέντρωση μέσω τηλεδιάσκεψης, από τις Βρυξέλλες όπου κατέφυγε για να αποφύγει τη σύλληψή του, καθώς αντιμετωπίζει κατηγορίες που επισύρουν ποινή κάθειρξης 30 ετών, μετά την ανακήρυξη ανεξαρτησίας. Το κόμμα του Πουτζντεμόν σημειώνει δημοσκοπική άνοδο τελευταία, αν και οι περισσότερες προβλέψεις θέλουν το αριστερό, αυτονομιστικό κόμμα ERC και τους Ciudadanos, το μεγαλύτερο κόμμα των ενωτικών, να δίνουν μάχη στήθος με στήθος για την πρώτη θέση. Ο ηγέτης του ERC και μέχρι πρόσφατα αντιπρόεδρος της Καταλωνίας, Οριόλ Ζουνκέρας, βρίσκεται στη φυλακή, αν και είναι υποψήφιος, με συνέπεια η προεκλογική εκστρατεία του κόμματος να πέσει στους ώμους της γενικής γραμματέας του, Μάρτα Ροβίρα. Μια άλλη νέα γυναίκα, η Ινές Αριμάδας, ηγήθηκε πολύ αποτελεσματικά, κατά κοινή ομολογία, της εκστρατείας των Ciudadanos.

Στις καταλανικές πόλεις Χιρόνα και Φιγκέρες βρέθηκε χθες ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι για να στηρίξει τον τοπικό υποψήφιο του Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ). Οι δημοσκοπήσεις φέρουν το ΡΡ να καταρρέει στην Καταλωνία, στα όρια του 5%, κάτι που, αν επαληθευτεί, θα αποτελέσει πολιτικό πλήγμα για τον Ισπανό πρωθυπουργό.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή