Κοτζιάς «αγνοεί» Π. Καμμένο

Κοτζιάς «αγνοεί» Π. Καμμένο

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλειοψηφία βουλευτών και όχι κομμάτων είναι εκείνη που απαιτείται για την έγκριση πιθανής συμφωνίας στο Σκοπιανό, είπε χθες τα ξημερώματα σε συνέντευξή του, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς. «Αυτό που χρειάζεται είναι μια πλειοψηφία βουλευτών, όχι μια πλειοψηφία κομμάτων. Και μια πλειοψηφία ευθύνης. Οποιος θέλει να πάρει ευθύνη είναι μια πλειοψηφία», είπε χαρακτηριστικά (ΕΡΤ) ο κ. Κοτζιάς, επισημαίνοντας ουσιαστικά ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει, παρά την πρόσφατη άρνηση του προέδρου των ΑΝΕΛ να ψηφίσει πιθανή λύση του Σκοπιανού, εάν αυτή περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία».

Ως προς τη λύση, ο κ. Κοτζιάς επισήμανε ότι η ΠΓΔΜ θα πρέπει να αποκτήσει «μια κουλτούρα συναίνεσης και συμβιβασμού, που σημαίνει ότι ούτε εμείς ούτε εκείνοι μπορούν να τα πάρουν όλα». Και πρόσθεσε πως «πρέπει να βρούμε έναν συμβιβασμό που να είναι ωφέλιμος και για τα δύο κράτη και ο οποίος να αντέχει στον χρόνο».

Στη συνέντευξή του, ο υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι έχει ήδη αποφασιστεί η τμηματική επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας από 6 σε 12 ναυτικά μίλια σε περιοχές. Ο κ. Κοτζιάς αιτιολόγησε αυτή την επιλογή λέγοντας ότι η παλαιότερη θεωρία πως η επέκταση θα πρέπει να γίνει μεμιάς σε ολόκληρη την επικράτεια «δεν οδήγησε πουθενά. Στο όνομα του μαξιμαλισμού, δηλαδή, δεν γίνεται τίποτα». Επισήμανε, ακόμη, ότι η αιγιαλίτιδα ζώνη έχει σημασία και για τον μετέπειτα προσδιορισμό της ΑΟΖ με όλες τις χώρες και ιδιαίτερα με την Αλβανία. Ουσιαστικά, ο κ. Κοτζιάς υπονόησε ότι η Ελλάδα θα επεκτείνει τα χωρικά ύδατά της από 6 σε 12 ναυτικά μίλια, στη δυτική πλευρά της, στο Ιόνιο πέλαγος. Στο ζήτημα που προέκυψε έπειτα από τη γνωστοποίηση της κυβερνητικής πρόθεσης να δρομολογήσει αλλαγές στον τρόπο εκλογής των μουφτήδων στη Θράκη, ο κ. Κοτζιάς αρνήθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα ανάμεσα στον ίδιο και στον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου. Είπε ότι υπάρχουν πολλές απόψεις και συζητήσεις γι’ αυτό, ωστόσο, «το θέμα της νομοθεσίας γύρω από την εκλογή ή μη εκλογή, του προσδιορισμού του ποιος είναι ηγέτης μιας θρησκευτικής οντότητας ή κοινότητας είναι κύρια θέμα του υπουργείου Παιδείας».

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν, σημειώνοντας ότι «ένα από τα κέρδη της επίσκεψης ήταν η ομολογία του ότι η Τουρκία δεν έχει δικαιώματα επί της Ελλάδας. Και ότι παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι οι ομάδες των μουσουλμάνων στη Θράκη είναι τρεις, ότι δεν είναι όλοι τουρκογενείς, ότι υπάρχουν Ρομά και Πομάκοι». Επίσης, περιέγραψε ως «εξαιρετική επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας» ότι στο Κυπριακό έχουν πλέον μπει στο τραπέζι μόνιμα, η κατοχή και τα επεμβατικά δικαιώματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή