Δύσκολα επενδύουν στην Ελλάδα οι γερμανικές εταιρείες

Δύσκολα επενδύουν στην Ελλάδα οι γερμανικές εταιρείες

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόνο λόγω αρνητικής συγκυρίας στην Τουρκία και κυρίως των τεταμένων σχέσεων Αγκυρας-Βερολίνου «βλέπουν» την Ελλάδα ως πιθανό επενδυτικό προορισμό οι γερμανικές επιχειρήσεις. Το κλίμα αυτό μετέφεραν χθες ο πρόεδρος και ο γενικός διευθυντής του Ελληνογερμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στο πλαίσιο συνάντησης με δημοσιογράφους.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε χθες ο κ. Αθ. Κελέμης, γενικός διευθυντής του Επιμελητηρίου, «το τελευταίο τρίμηνο έχει αρχίσει και χτυπάει το τηλέφωνο από μικρομεσαίες γερμανικές επιχειρήσεις που διερευνούν εν γένει τα Βαλκάνια και στο πλαίσιο αυτό και την Ελλάδα». Πρόκειται για εταιρείες που είχαν αρχικό προσανατολισμό την Τουρκία, κυρίως ως υποστηρικτικές σε μεγάλες γερμανικές επενδύσεις στη γείτονα, που δραστηριοποιούνται στον χώρο των τεχνολογιών και της πληροφορικής, αλλά και στη λειτουργία call centers. Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, η Ελλάδα θεωρείται ότι έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα λόγω του χαμηλού πλέον μισθολογικού κόστους και του γεγονότος ότι οι Ελληνες μιλούν αρκετές ξένες γλώσσες. Για τους ίδιους λόγους αναπτύσσονταν call centers στην πρώην ανατολική Γερμανία, μετά την πτώση του Τείχους, και αργότερα στην Ινδία.

Ερωτηθείς, πάντως, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μιχάλης Μαΐλλης εάν έχει αλλάξει σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν, όταν ο ίδιος σε ανάλογη συνάντηση είχε επισημάνει ότι οι γερμανικές επιχειρήσεις προτιμούν να επενδύουν στη Σερβία και τη Ρουμανία, ο ίδιος απάντησε ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στην Ελλάδα. Αν και όπως υποστήριξε «η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται και υπάρχουν ορισμένα αισιόδοξα μηνύματα, η Ελλάδα δεν έχει λύσει τα προβλήματά της. Η ανάκαμψη δεν είναι θεαματική και με το τέλος του μνημονίου η κατάσταση δεν θα είναι εύκολη, τόσο λόγω των δημοσιονομικών μέτρων που έχουν συμφωνηθεί όσο και λόγω του γεγονότος ότι η Ελλάδα θα πρέπει πλέον να δανειστεί από τις αγορές».

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του Επιμελητηρίου Αθ. Κελέμης επισήμανε ότι το ζητούμενο, δηλαδή τη μεγάλη αύξηση των εξαγωγών και την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, η Ελλάδα δεν το πέτυχε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή