Η Γουόλ Στριτ και… το μανίκι του Τραμπ

Η Γουόλ Στριτ και… το μανίκι του Τραμπ

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​«Οι μετοχές και η οικονομία έχουν ακόμη πολύ δρόμο όταν κατανοηθεί και εκτιμηθεί πλήρως το εύρος και το μέγεθος του νομοσχεδίου μείωσης των φόρων», τουίταρε ο Aμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στις 6.30 χθες το πρωί. Είχε προηγηθεί το ρεκόρ της Δευτέρας στη Γουόλ Στριτ, το οποίο από την προηγουμένη είχε φροντίσει να σημειώσει ότι είναι το 70ό από τις αρχές του έτους. «Οι μεγαλύτερες φορολογικές περικοπές και μεταρρύθμιση που έχει περάσει ΟΠΟΤΕΔΗΠΟΤΕ. Απολαύστε τις, και δημιουργήστε πολλές όμορφες ΔΟΥΛΕΙΕΣ». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν είναι ο πρώτος πολιτικός που διεκδικεί τα εύσημα χρηματιστηριακής ανόδου. Ούτε είναι ο πρώτος που στο πρώτο έτος της προεδρίας του βλέπει το χρηματιστήριο να εκτοξεύεται. Η ποσοστιαία άνοδος, μάλιστα, ήταν μεγαλύτερη κατά την (δεύτερη) προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα, ενώ δύσκολα μπορεί να καταρριφθεί το ρεκόρ ανόδου κατά σχεδόν 100% επί Ρούζβελτ.

Η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων που προωθεί ο κ. Τραμπ έχει πράγματι πυροδοτήσει αισιοδοξία στους επενδυτές. Δεν είναι λοιπόν περίεργο που, καθώς η φορολογική του μεταρρύθμιση αναμενόταν να περάσει από το Καπιτώλιο ακόμη και χθες, η Γουόλ Στριτ έχει συνεχίσει την ανοδική της πορεία. Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, από το 1994 και μετά είναι οι αποφάσεις της Fed που έχουν πυροδοτήσει τα περισσότερα κέρδη στις αγορές.

Αυτό, βεβαίως, δεν εμποδίζει τον κ. Τραμπ να αναφέρεται σε κάθε ευκαιρία στην άνοδο του χρηματιστηρίου. Ακόμη και στην προχθεσινή του ομιλία για την εθνική στρατηγική ασφάλειας βρήκε έναν τρόπο να αναφερθεί σε αυτό, τονίζοντας ότι αν παραμελήσει κανείς την οικονομία δεν μπορεί να είναι ασφαλής. Με 50% περίπου των Αμερικανών εργαζομένων να έχουν επενδύσεις στο χρηματιστήριο μέσω των συνταξιοδοτικών τους προγραμμάτων, ο πρόεδρος Τραμπ στοιχηματίζει ότι η άνοδος της αγοράς τούς κάνει να αισθάνονται πλουσιότεροι, και επιχειρεί να το κεφαλαιοποιήσει σε πολιτική υποστήριξη ενόψει και των ενδιάμεσων εκλογών το επόμενο έτος. Βεβαίως, το πόσο σταθερή και διατηρήσιμη θα είναι η άνοδος μένει να επιβεβαιωθεί, καθώς πληθαίνουν οι ανησυχίες περί υπερτίμησης της αγοράς. Επιπλέον, σύμφωνα με δημοσκόπηση του CNN, οι περισσότεροι Αμερικανοί, ποσοστό 68%, θεωρούν ότι η μεταρρύθμιση θα ευνοήσει τους πλουσίους, αλλά για τη Γουόλ Στριτ αυτό δεν είναι πρόβλημα, και υπό μία έννοια είναι το… ζητούμενο: Η απλοποίηση της φορολογίας των επιχειρήσεων εκτιμάται ότι θα φέρει πίσω στις ΗΠΑ δισεκατομμύρια σε κεφάλαια αμερικανικών εταιρειών που σήμερα βρίσκονται στο εξωτερικό, ενώ η μείωση της φορολογίας των κεφαλαιουχικών κερδών αναμένεται να τονώσει ακόμη περισσότερο τη χρηματιστηριακή αγορά. Οσο για το 55% των Αμερικανών που διαφωνούν με τη φορολογική μεταρρύθμιση, οι περισσότεροι μάλλον δεν περιμένουν πολλά από την άνοδο της αγοράς. Και μέχρι να δουν τις έμμεσες επιπτώσεις της, αν και όποτε αυτή μεταφρασθεί στις «πολλές όμορφες δουλειές», μάλλον θα παραμείνουν επιφυλακτικοί.

Αλλά και για αυτούς ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει έναν άσο στο μανίκι του. Αν δεν τους κερδίσει στο μέτωπο της οικονομίας, ελπίζει να τους πείσει με την έμφασή του στην προστασία της εσωτερικής ασφάλειας. «Εθνος χωρίς σύνορα δεν είναι έθνος», είπε τη Δευτέρα ο πρόεδρος Τραμπ, και επανέλαβε την προεκλογική δέσμευσή του ότι θα χτίσει το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό. Οσο για τη διατήρηση της ειρήνης, ξεκαθάρισε ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνον με την ισχύ. Διότι υπάρχει πάντα η πυρηνική απειλή της Βόρειας Κορέας και του Ιράν, που μπορεί να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή