Μαζί ώς το τέλος (τους)

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσο ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης θα μετράει αντίστροφα, τόσο θα αυξάνονται τα κρούσματα διαφοροποίησης των δύο κυβερνητικών εταίρων. Οι μεν θα έχουν ανάγκη να παρουσιάσουν τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου ως βαρίδι, αναζητώντας ένα αριστερό άλλοθι στον κυβερνητικό τους απολογισμό. Οι δε θα επιμένουν να αρνούνται ανοίγματα του ΣΥΡΙΖΑ προς την κοινωνία ή συμβιβασμό στο θέμα των Σκοπίων.

Χθες στη Βουλή, ο Δημ. Καμμένος δήλωσε απηυδισμένος από τους «εκβιασμούς» του μεγάλου κυβερνητικού εταίρου, προφανώς ενθυμούμενος πως έχει απολέσει τον υπουργικό θώκο λόγω των ρατσιστικών και αντισημιτικών σχολίων του στο Διαδίκτυο. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο συνεπώνυμος πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος, διεμήνυε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει οποιαδήποτε συμφωνία περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία. Και αυτό παρά το γεγονός πως ως βουλευτής είχε συμφωνήσει με την «εθνική θέση» της σύνθετης ονομασίας έναντι όλων.

Πολιτικά αγανακτισμένοι, όμως, εμφανίζονται και οι του ΣΥΡΙΖΑ. Οι «53+» χαρακτήρισαν ομηρία τη συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ, προσθέτοντας πως «οι πολιτικές συμμαχίες δεν μπορούν να ξεπερνούν τη διαχωριστική γραμμή Αριστερά – Δεξιά».

Δεν είναι, βεβαίως, η πρώτη φορά που γινόμαστε μάρτυρες ανάλογων επικοινωνιακών χειρισμών, ειδικά όταν η κυβέρνηση έχει να διαχειριστεί καυτά μέτωπα. Η ψήφιση του μνημονίου συνοδεύτηκε από απειλές εκ μέρους των ΑΝΕΛ για πτώση της κυβέρνησης εάν δεν διατηρείτο ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά. Τελικά διασώθηκαν μόνον πέντε νησιά, αυτά που δέχονται τις ισχυρότερες προσφυγικές ροές, και μόνον για έξι μήνες, μέχρι δηλαδή την 30ή Ιουνίου του 2018. Σε όλα τα υπόλοιπα νησιά ο ΦΠΑ αυξάνεται και επισήμως από την 1η Ιανουαρίου, χωρίς ο κ. Καμμένος να δείχνει τάσεις φυγής.

Αλλες φορές, πάλι, όταν οι ΑΝΕΛ αρνούνταν ψήφο, ερχόταν η «κακή», κατά τ’ άλλα, αντιπολίτευση να ψηφίσει, μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, νομοθετικές πρωτοβουλίες με σοβαρό κοινωνικό αποτύπωμα.

Κινδυνεύει, λοιπόν, η κυβέρνηση να πέσει; Ουδείς μπορεί να εξισώσει τα δημοσιονομικά μέτρα, για τα οποία δεν έπεσε, με ένα ζήτημα εθνοψυχολογικής βαρύτητας, όπως αυτό της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Η ιστορία δείχνει ότι θα συνεχίσουν μαζί. Αλλωστε, το είπε και ο ίδιος ο Π. Καμμένος, ανταποδίδοντας τη στήριξη που του παρείχε προσωπικά ο πρωθυπουργός στη Βουλή. «Με τον Τσίπρα θα είμαστε μαζί μέχρι το τέλος», ανέφερε. Μέχρι το τέλος τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή