Η βρώμικη έξοδος

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χώρα έφτασε στο χείλος της καταστροφής και ακόμη πληρώνει ακριβά το πρώτο εξάμηνο του 2015, όταν έγινε η καταστροφική διαπραγμάτευση με τα πουκάμισα έξω. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα ενός όνειρου τρελού, όνειρου απατηλού που είχαν ο κ. Αλέξης Τσίπρας και οι παρέες του· παλιές και νέες. Πίστευαν ότι εκβιάζοντας την Ευρώπη θα κατάφερναν να έχουμε λεφτά της χωρίς τις υποχρεώσεις. Οπως παραδέχθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, «πιστεύαμε πως αν απειλούσαμε με έξοδο, οι Ευρωπαίοι θα τρόμαζαν. Αποδείχθηκε λάθος εκτίμηση… Προς έκπληξή μας, ο κ. Σόιμπλε πρότεινε αν θέλαμε να βγούμε από το ευρώ, να μας βοηθήσει κιόλας» (ΕΡΤ 13.8.2016).

ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ τζόγαραν τη χώρα πάνω στις φανφάρες του υπουργού Οικονομικών και χάσαμε όλοι 100 δισ. Αλλά δυστυχώς δεν είναι μόνο αυτό. Η κυβέρνηση, που πόνταρε στο «πάρ’ τα όλα», τελικώς τα δίνει όλα. Από το «λεφτά χωρίς μέτρα» περάσαμε στο «μέτρα χωρίς λεφτά». Ολοι γνωρίζουν ότι έχει συμφωνήσει με τους δανειστές να επιτύχει η χώρα ασφυκτικά για την οικονομία πλεονάσματα· 3,5% μέχρι το 2022 και 2% μέχρι το 2060! Αυτό σημαίνει ασφυξία της οικονομίας και μετά το τέλος του τρίτου και αχρείαστου μνημονίου. Στην ουσία, ο κ. Αλέξης Τσίπρας, πανικόβλητος από την καταστροφή που έφερνε, υπέγραψε μαζί με το τρίτο και ένα τέταρτο μνημόνιο. Και το χειρότερο είναι ότι το συγκεκαλυμμένο τέταρτο μνημόνιο είναι χωρίς λεφτά, ούτε καν ως εγγυήσεις για έξοδο στις αγορές.

Το είπε καθαρά χθες ο κ. Δραγασάκης στη Βουλή: «Εμείς επιλέξαμε την καθαρή έξοδο, που σημαίνει να βγούμε στις αγορές έχοντας διαμορφώσει ένα απόθεμα κεφαλαίων που θα θωρακίζει τη χώρα απέναντι σε απρόβλεπτες απειλές. Μάλιστα, το απόθεμα αυτό ή ένα μέρος του να το διατηρήσουμε και μετά, ως ένα μόνιμο Ταμείο σταθεροποίησης». Με άλλα λόγια, αντί να έχουμε μια γραμμή προληπτικής στήριξης με λεφτά των εταίρων, υπερφορολογούνται οι Ελληνες πολίτες για να δημιουργηθεί ένα αποθεματικό, το οποίο το είχαμε με απόφαση του Eurogroup της 6ης Νοεμβρίου 2014. Σε μια χώρα που στενάζει από έλλειψη ρευστότητας, με μια κοινωνία που στενάζει από τους φόρους, η κυβέρνηση συμφώνησε να κρατήσει και λεφτά στην άκρη, όχι για επενδύσεις αλλά για να επιβεβαιώσει το προπαγανδιστικό εύρημα περί «καθαρής εξόδου στις αγορές».

«Η καθαρή έξοδος από τα μνημόνια και την επιτροπεία δεν είναι αποτέλεσμα κάποιου αυτόματου πιλότου. Η καθαρή έξοδος είναι το δικό μας σχέδιο, η δική μας επιλογή», είπε χθες ο κ. Δραγασάκης. Ψέματα. Ηταν αποτέλεσμα της λεβέντικης διαπραγμάτευσης που κατέληγε «θα μας τα δώσουν, δεν τους συμφέρει να μη μας τα δώσουν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή