ΕΛΛΑΔΑ

Πλειστηριασμοί: Η τροπολογία ήρθε, τα επεισόδια συνεχίστηκαν

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Το γνώριμο σκηνικό της έντασης και των σοβαρών επεισοδίων επαναλήφθηκε για ακόμη μια Τετάρτη έξω από το Ειρηνοδικείο Αθηνών, με διαδηλωτές που αντιτίθενται στους πλειστηριασμούς να συγκρούονται με αστυνομικές δυνάμεις.

Τα μέλη των κινημάτων προσπάθησαν να παρακάμψουν τον αστυνομικό κλοιό, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει συμπλοκή και οι αστυνομικοί να προβούν σε χρήση χημικών.

Ολα αυτά, λίγες μόλις ώρες μετά την κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή, με την οποία προβλέπεται αυτεπάγγελτη δίωξη σε όποιον προκαλεί απλή σωματική βλάβη ή απειλεί με βία ή άλλη παράνομη πράξη ή παράλειψη υπάλληλο πλειστηριασμού που διενεργείται κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης.

Μάλιστα, με την ίδια τροπολογία τιμωρείται με τις προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία ποινές (φυλάκιση 6 ή 3 μηνών κατ΄ελάχιστο όριο, κατά περίπτωση), όποιος εισέρχεται και παραμένει σε χώρους διεξαγωγής πλειστηριασμών κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης, διακόπτοντας η διαταράσσοντας την ομαλή διεξαγωγή αυτών.

Η εν λόγω νομοθετική πράξη από το υπουργείο Δικαιοσύνης έρχεται σε μια προσπάθεια κατευνασμού των έντονων αντιδράσεων από την πλευρά των συμβολαιογράφων, σχετικά με τις συνεχόμενες επιθέσεις εναντίον τους, αλλά και της πίεσης των θεσμών για ταχεία πρόοδο στο πεδίο των πλειστηριασμών.

Πάντως, η χθεσινή απόφαση των συμβολαιογράφων για νέα αποχή μέχρι και τις αρχές Ιανουαρίου σηματοδοτεί επί της ουσίας μια στροφή στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Εξάλλου, το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει αναγγείλει την πλήρη μετάπτωση των πλειστηριασμών στο ηλεκτρονικό σύστημα, που αναμένεται να γίνει νωρίτερα από τον προγραμματισμένο χρόνο, δηλαδή από τις αρχές του 2018.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ