Αυτεπάγγελτη δίωξη σε όσους εμποδίζουν τους πλειστηριασμούς

Αυτεπάγγελτη δίωξη σε όσους εμποδίζουν τους πλειστηριασμούς

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών απειλούνται όσοι εμποδίζουν ή απειλούν ότι θα εμποδίσουν την πραγματοποίηση πλειστηριασμών ακινήτων. Η δίωξη, όπως προβλέπει η σχετική τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, θα είναι αυτεπάγγελτη και θα αφορά όχι μόνο όσους προκαλούν σωματικές βλάβες σε συμβολαιογράφους, αλλά και αυτούς που προβαίνουν σε απειλές κατά των συμβολαιογράφων. Οπως προβλέπει η τροπολογία, αντιμέτωποι με ποινή φυλάκισης έως και τρεις μήνες θα είναι πλέον και όσοι παρευρίσκονται σε χώρους όπου πραγματοποιούνται πλειστηριασμοί, με στόχο την παρακώλησή τους. Η προστασία δεν θα περιορίζεται στους χώρους των ειρηνοδικείων, αλλά θα καλύπτει τους συμβολαιογράφους οπουδήποτε και οποτεδήποτε, δηλαδή χωρίς περιορισμό ως προς τον τόπο ή τον χρόνο διενέργειας του πλειστηριασμού. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση επιδιώκει να προστατεύσει τους συμβολαιογράφους που θα κάνουν όχι μόνο φυσικούς αλλά και ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, μέσα από τη νέα πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί.

Η θεσμοθέτηση της αυτεπάγγελτης δίωξης για την προστασία των συμβολαιογράφων αποτελεί πλέον το αυτονόητο μέτρο προκειμένου να δοθεί τέλος στους προπηλακισμούς και στις επιθέσεις που υφίστανται οι συμβολαιογράφοι που πραγματοποιούν πλειστηριασμούς. Το φαινόμενο της παρακώλυσης των πλειστηριασμών έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις με επιθέσεις κατά συμβολαιογράφων και επεισόδια εντός και εκτός των δικαστηρίων, τα οποία επαναλήφθηκαν και χθες κατά τη διενέργεια πλειστηριασμών με επισπεύδοντες ιδιώτες στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας, στον χώρο του οποίου συγκεντρώθηκαν μέλη των κινημάτων που αντιτίθενται στους πλειστηριασμούς, με αποτέλεσμα τις συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, η οποία έκανε και χρήση χημικών. Τα επεισόδια έγιναν παρά την απόφαση των συμβολαιογράφων να απέχουν από τους πλειστηριασμούς ακινήτων με επισπεύδουσες τις τράπεζες.

Η υπόθεση ωστόσο των πλειστηριασμών έχει φύγει πλέον από τον χώρο των ειρηνοδικείων, καθώς χθες πραγματοποιήθηκαν κανονικά οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, αλλά και οι πλειστηριασμοί που διενεργεί η κάθε τράπεζα ξεχωριστά μέσω δικής της πλατφόρμας. Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της τρίτης ανοιχτής ηλεκτρονικής δημοπρασίας για 48 ακίνητα μέσω του ιστότοπου properties4sale.gr που εκπλειστηριάζει ακίνητα που έχουν περιέλθει στην κατοχή της τράπεζας. Με βάση τα αποτελέσματα της διαδικασίας υποβλήθηκαν 196 προσφορές για 29 ακίνητα και η τράπεζα ενέκρινε τις πλειοδοτούσες προσφορές για 20 ακίνητα, καθώς και την «άμεση αγορά» 6 ακινήτων. Το συνολικό αντίτιμο πώλησης των 26 ακινήτων έφθασε τα 3,8 εκατ. ευρώ.

Ουσιαστικά, όσοι αντιδρούν επιχειρούν την πλήρη ανατροπή του δικαιώματος των πλειστηριασμών, καθώς μέλη του κινήματος «Δεν πληρώνω», που πρωτοστατεί στα επεισόδια, δήλωσαν ότι «θα είμαστε ακόμα πιο δυναμικά κάθε Τετάρτη στα ειρηνοδικεία και έξω από τα συμβολαιογραφικά γραφεία όπου θα τελούνται οι πλειστηριασμοί», ενώ ενδεικτική είναι και η δήλωση του προέδρου της ΛΑΕ Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος σχολιάζοντας την τροπολογία, έκανε λόγο για «σκοτεινούς χρόνους».

Τελείως διαφορετική είναι φυσικά η ερμηνεία που δίνουν οι τράπεζες σε ό,τι αφορά την αναγκαιότητα των πλειστηριασμών που στοχεύουν κυρίως στη συμμόρφωση των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Αυτό επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου μιλώντας στην οικονομική εκπομπή Business Daily του BBC, υπογραμμίζοντας την ανάγκη «αποκατάστασης της πιστωτικής κουλτούρας ως ακρογωνιαίου λίθου, ώστε να διασφαλιστεί ότι η οικονομία λειτουργεί σωστά».

Ο κ. Μεγάλου διευκρίνισε ότι τα ακίνητα που θα περιλαμβάνονται στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς δεν σχετίζονται με την πρώτη κατοικία, αλλά αφορούν δάνεια εταιρειών ή μικρομεσαίων επιχειρήσεων. «Ενα από τα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία είναι ότι η κουλτούρα πληρωμών έχει χάσει τη σημασία της. Οφείλουμε να αποκαταστήσουμε την πιστωτική κουλτούρα και να διασφαλίσουμε ότι όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα και δεν πληρώνουν, είτε μη αποκαλύπτοντας τα περιουσιακά τους στοιχεία είτε αποφεύγοντας να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να γίνει μια διευθέτηση, θα υποχρεωθούν να το κάνουν», υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή