Πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές

Πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν στάσιμοι έμειναν χθες οι σημαντικότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, διακόπτοντας τη συνεχή άνοδο που σημείωναν τον τελευταίο μήνα όσο ακόμη περίμεναν να ψηφισθεί το φορολογικό νομοσχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ. Οπως επισημαίνουν πολλοί οικονομικοί αναλυτές, η αγορά είχε ήδη προεξοφλήσει ότι το νομοσχέδιο θα ψηφισθεί. Οπως επισημαίνει ο Τζ. Κινάχαν, αναλυτής αγοράς στην TD Ameritrade του Σικάγο, «υπήρξε μεγάλη άνοδος για κάτι που δεν είχε συμβεί ακόμη και τώρα επικρατεί προβληματισμός περί του ποιο είναι ακριβώς το καινούργιο στοιχείο».

Ο δείκτης S&P 500 έχει καταγράψει άνοδο κατά 4,7% από τα μέσα Νοεμβρίου, οπότε ψήφισε το επίμαχο νομοσχέδιο η Βουλή των Αντιπροσώπων, κυρίως χάρη στην άνοδο του τομέα των μεταφορών, των τηλεπικοινωνιών και του τραπεζικού κλάδου, που αναμένεται να επωφεληθούν τα μέγιστα από τη φορολογική μεταρρύθμιση. Χθες το βράδυ ο δείκτης κινείτο με οριακά θετικό πρόσημο καταγράφοντας άνοδο 0,08%. Ομοίως ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones κατέγραφε οριακή άνοδο 0,07%. Η αισιοδοξία που επικράτησε μεταξύ επενδυτών πως οι φοροαπαλλαγές του νομοσχεδίου Τραμπ θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, οδήγησε τις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων εννέα μηνών. Σε ό,τι αφορά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν όλα με περιορισμένες απώλειες σε αντίθεση με το ευρώ που ενισχυόταν αργά το βράδυ κατά 0,1% κυμαινόμενο στο 1,1884 δολάρια.

Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με υποχώρηση 0,25%, ο FTSE MIB του Μιλάνου με υποχώρηση 0,74%, ο CAC 40 του Παρισιού με υποχώρηση 0,56%, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε ο δείκτης XETRA DAX της Φρανκφούρτης με πτώση 1,11%. Παράλληλα με υποχώρηση 0,78% έκλεισε ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSE Eurotop 100. Ανοδικά κινήθηκαν, αντίθετα, οι τιμές του «μαύρου χρυσού» καθώς δόθηκαν στη δημοσιότητα στοιχεία που εμφανίζουν μειωμένα τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ. Το αργό Δυτικού Τέξας σημείωνε άνοδο 0,9% το βράδυ, κυμαινόμενο στα 57,98 δολάρια το βαρέλι και έχοντας φτάσει νωρίτερα στα 58 δολάρια το βαρέλι. Ανοδο 0,7% σημείωνε, άλλωστε, αργά το βράδυ το Brent, που κυμαινόταν στα 64,76 δολάρια το βαρέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή