Πρωτόγνωρη απόφαση Ε.Ε. κατά Πολωνίας

Πρωτόγνωρη απόφαση Ε.Ε. κατά Πολωνίας

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Μια πρωτοφανή απόφαση έλαβε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνοντας την ενεργοποίηση του άρθρου 7 της Συνθήκης της Ε.Ε. και στερώντας έτσι το δικαίωμα ψήφου της Πολωνίας στην Ε.Ε., ύστερα από δύο χρόνια διαμάχης μεταξύ Βαρσοβίας και Βρυξελλών. Η διαμάχη αφορά σειρά από μεταρρυθμίσεις που προωθεί η πολωνική κυβέρνηση στον τομέα της Δικαιοσύνης, οι οποίες υπονομεύουν, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ανεξαρτησία των πολωνικών δικαστηρίων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνισε χθες ότι η Βαρσοβία διακινδυνεύει να παραβιάσει σοβαρά τους κανόνες και τις αξίες της Ε.Ε., ενώ υπάρχει ο φόβος πως η παραβίαση του κράτους δικαίου που παρατηρείται στην Πολωνία θα επεκταθεί και σε άλλα κράτη-μέλη της Κεντρικής αλλά κυρίως της Ανατολικής Ευρώπης.

Κατά πόσον θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 7 ακολουθώντας τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα το αποφασίσουν τα κράτη-μέλη τον επόμενο χρόνο, αλλά ήδη από χθες η Ουγγαρία έχει εκφράσει την αντίθεσή της σε μια τέτοια απόφαση, με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της χώρας να αποκαλεί την απόφαση της Επιτροπής «πρωτοφανή» και ότι «υπονομεύει σοβαρά την κυριαρχία της Πολωνίας». Ο κ. Σέμτζεν τόνισε πως η Ουγγαρία θα θέσει βέτο στην απόφαση αυτή· άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι η Ουγγαρία θα είναι η επόμενη χώρα την οποία έχει υπό διαρκή έλεγχο η Επιτροπή όσον αφορά την τήρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Ομως ακόμα και βέτο να θέσουν η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Σλοβακία στην απόφαση της Επιτροπής, η επιβολή του άρθρου 7 χρειάζεται τα 4/5 των ψήφων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με αποτέλεσμα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι να είναι σίγουροι ότι κάτι τέτοιο θα εφαρμοστεί.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Φ. Τίμερμανς δήλωσε πως η απόφαση εναντίον της Πολωνίας λήφθηκε με «βαριά καρδιά, αλλά ότι δεν είχαμε άλλη επιλογή». Για τον κ. Τίμερμανς, η απόφαση αυτή δεν είναι μόνο για την Πολωνία. «Αν δεν υπάρχει διάκριση των εξουσιών, όταν το κράτος δικαίου καταλύεται, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να καταργηθεί η λειτουργία της Ενωσης στο σύνολό της».

Συγχρόνως, ο ίδιος τόνισε ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να επανεξετάσει την απόφασή της αν η Βαρσοβία αλλάξει τη στάση της τους επόμενους τρεις μήνες. «Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε έναν τέτοιο διάλογο κάθε μέρα, 24 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα, όποτε το θελήσουν οι πολωνικές αρχές», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τίμερμανς.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Ευρωκοινοβούλιο και τα βασικά κράτη-μέλη της Ε.Ε. αναμένεται να στηρίξουν την πρωτοβουλία της Επιτροπής. Ενδεικτικό είναι ότι τον προηγούμενο μήνα, το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε συντριπτικά υπέρ, με 438 ψήφους έναντι των 152 κατά, για να ξεκινήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τη διαδικασία ενεργοποίησης του άρθρου 7 εναντίον της Πολωνίας. Συγχρόνως, ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν και η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ δήλωσαν μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής, την περασμένη Παρασκευή, ότι θα στηρίξουν την Επιτροπή αν πρότεινε τη λήψη κυρώσεων εναντίον της Βαρσοβίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή