Απεβίωσε ο καρδινάλιος του… «Spotlight»

Απεβίωσε ο καρδινάλιος του… «Spotlight»

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Την τελευταία του πνοή άφησε χθες ο καρδινάλιος Μπέρναρντ Λο σε ηλικία 86 ετών, το όνομα του οποίου συνδέθηκε με το σκάνδαλο κακοποίησης παιδιών από καθολικούς ιερείς, που συγκλόνισε την Αμερική το 2002.

Το Βατικανό δεν ανακοίνωσε την αιτία θανάτου του πρώην αρχιεπισκόπου της Βοστώνης, ωστόσο πηγές κοντά στον Λο αναφέρουν ότι ο ίδιος υπέφερε από επιπλοκές του διαβήτη, ηπατική ανεπάρκεια και από υγρό στην καρδιά. Ο Πάπας Φραγκίσκος θα παρευρεθεί στην κηδεία του πρώην αρχιεπισκόπου, που θα τελεστεί σήμερα στη βασιλική του Αγίου Πέτρου. Ο ίδιος έστειλε χθες συλλυπητήριο τηλεγράφημα, χωρίς να αναφέρει πως ο Λο ήταν ο αρχιεπίσκοπος της Βοστώνης, δηλώνοντας απλώς ότι προσεύχεται ο ελεήμων Θεός να «τον καλωσορίσει στην αιώνια γαλήνη». Την ίδια στιγμή, ο δικηγόρος πολλών θυμάτων από ιερείς δήλωσε πως ο θάνατος του Λο ανοίγει παλιές πληγές, καθώς τα θύματα αναγκάζονται να φέρουν στη μνήμη τους τον πόνο του παρελθόντος.

Στο ζενίθ της πορείας του, ο Λο ήταν ένας από τους σημαντικότερους Αμερικανούς ηγέτες της εκκλησίας και ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στον συντηρητικό Πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄. Ο Λο είχε εξελιχθεί σε υπερασπιστή της ορθοδοξίας της εκκλησίας και των δικαιωμάτων των μεταναστών και φτωχών, με αποτέλεσμα ορισμένοι να θεωρούν πως θα ήταν ο πρώτος Αμερικανός Πάπας. Ωστόσο, ο ίδιος παραιτήθηκε από το αξίωμα του αρχιεπισκόπου το 2002, κατόπιν της δημόσιας κατακραυγής που εκδηλώθηκε στον απόηχο του σκανδάλου της κακοποίησης παιδιών από ιερείς. Δικαστικά έγγραφα απέδειξαν πως ο Λο απέκρυψε εν γνώσει του περιστατικά κακοποίησης με δράστες καθολικούς ιερείς, τους οποίους, μάλιστα, μετακινούσε σε άλλες ενορίες, χωρίς να προβεί σε καμιά επίσημη καταγγελία. Το επίμαχο σκάνδαλο είχε αποτελέσει και το κεντρικό θέμα της οσκαρικής ταινίας «Spotlight» του 2015.

Από το 1950, περισσότεροι από 6.500 Αμερικανοί ιερείς έχουν κατηγορηθεί για παιδική κακοποίηση, ενώ η αμερικανική εκκλησία έχει πληρώσει περισσότερα από 3 δισ. δολάρια σε διακανονισμούς με τα θύματα, σύμφωνα με μελέτες και δημοσιογραφικές έρευνες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή