Αρνείται το Ιράν ότι «βοήθησε» τους αντάρτες Χούθι

Αρνείται το Ιράν ότι «βοήθησε» τους αντάρτες Χούθι

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Δεν προήλθε από το Ιράν ο βαλλιστικός πύραυλος τον οποίο εκτόξευσαν δυνάμεις των ανταρτών Χούθι εναντίον των βασιλικών ανακτόρων στο Ριάντ την Τρίτη, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Τεχεράνης. Στο μεταξύ, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της υποστηριζόμενης από τη Σαουδική Αραβία συμμαχίας στην Υεμένη, η Σαουδική Αραβία αποφάσισε να διατηρήσει ανοικτό για ένα μήνα το λιμάνι της Χοντέιντα στις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας, μέσω του οποίου ανεφοδιάζεται η Υεμένη σε είδη πρώτης ανάγκης. Ναυτικές δυνάμεις της δυτικής συμμαχίας είχαν επιβάλει αποκλεισμό τριών εβδομάδων στη Χοντέιντα.

Το Ριάντ υποστηρίζει ότι το λιμάνι της Χοντέιντα, που ελέγχεται από τους Χούθι, αποτελεί κύριο σημείο εισόδου όπλων με προορισμό τις δυνάμεις των Χούθι. Σε χθεσινή ανακοίνωσή της, η συμμαχία υπό τη Σαουδική Αραβία ανέφερε: «Σε μία προσπάθεια να διατηρήσουμε τη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους αδελφούς μας, τον λαό της Υεμένης, η συμμαχία ανακοινώνει ότι το λιμάνι της Χοντέιντα θα παραμείνει σε λειτουργία για ανθρωπιστική βοήθεια».

Η συμμαχία ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα επιτρέψει την εκφόρτωση καυσίμων και ξυλείας για έναν ακόμη μήνα στη Χοντέιντα. Στο μεταξύ, νέες αεροπορικές επιδρομές πραγματοποίησαν χθες το πρωί αεροσκάφη της Σ. Αραβίας και των συμμάχων τους εναντίον θέσεων των ανταρτών Χούθι στην πρωτεύουσα Σανάα. Σύμφωνα με διηγήσεις κατοίκων της πρωτεύουσας, τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς, μεταξύ τους και πέντε παιδιά.

Περισσότεροι από 10.000 έχουν σκοτωθεί τα τελευταία τρία χρόνια στην Υεμένη, ενώ οι εχθροπραξίες μεταξύ ανταρτών Χούθι και δυνάμεων που υποστηρίζονται από τη Σ. Αραβία έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες, ύστερα από τον θάνατο του έκπτωτου προέδρου της χώρας, Αλι Αμπντουλάχ Σαλέχ, στις 4 Δεκεμβρίου από πυρά ανταρτών Χούθι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή