Μήνυση Γαληνού κατά παντός για τη Μόρια

Μήνυση Γαληνού κατά παντός για τη Μόρια

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με παραστατικό τρόπο και άκρως μελανά χρώματα περιγράφει την κατάσταση στη Μόρια ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, ο οποίος χθες κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τα όσα «παράνομα» συμβαίνουν στον καταυλισμό.

Ο κ. Γαληνός τονίζει ότι στο ΚΥΤ θα έπρεπε να διαμένουν 1.800 άτομα ενώ οι φιλοξενούμενοι την προηγούμενη εβδομάδα ξεπέρασαν τις 6.500.

«Δυστυχώς, όμως, εδώ και δύο χρόνια, ειδικά δε εφέτος, εγκλωβίστηκε και συνωστίζεται άκρως υπερβολικός αριθμός πολιτών τρίτων χωρών και ευάλωτων ομάδων (άνδρες, γυναίκες, μεταξύ των οποίων και κάποιες που βρίσκονται σε εγκυμοσύνη, και παιδιά αδιακρίτως), ανερχόμενος κατ’ εκτίμηση σε πάνω από έξι χιλιάδες άτομα», τονίζει στη μήνυσή του.

Περιγράφει επίσης ότι οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας είναι σχεδόν ανύπαρκτες, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει τόσο η ζωή των μεταναστών όσο και των εργαζομένων στη Μόρια.

Ο δήμαρχος αναφέρεται στις φήμες για πορνεία και διακίνηση ναρκωτικών εντός του hotspot και επισημαίνει ότι οι δύσκολες συνθήκες εντός του καταυλισμού προκαλούν ψυχολογικά προβλήματα στους διαμένοντες και οδηγούν σε βίαιες συγκρούσεις. «Βιώνουν καθημερινά σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα και έχουν οδηγηθεί σε απόπειρες αυτοκτονίας ή έχουν αυτοτραυματιστεί, άλλοι δε προκειμένου να επιβιώσουν προβαίνουν σε σοβαρές παραβατικές πράξεις, ο ένας εις βάρος του άλλου, με αποτέλεσμα να γεμίζουν καθημερινά τα δικαστήρια της Μυτιλήνης με υποθέσεις παράνομης βίας, σωματικών βλαβών, βιασμών ανηλίκων και άλλων αδικημάτων από όλο το φάσμα του Ποινικού Κώδικα, μεταξύ αλλήλων και κατά δεύτερο λόγο εις βάρος της ζωής και της περιουσίας των γηγενών κατοίκων του νησιού».

Ο δήμαρχος Λέσβου έχει με κάθε τρόπο ταχθεί κατά των εργασιών επέκτασης του hotspot. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα απορριμματοφόρα του δήμου «έκλεισαν» την μπουκαπόρτα του πλοίου που μετέφερε πενήντα οικίσκους στη Λέσβο προκειμένου να εμποδίσει την αποβίβασή τους στο νησί. Χρειάστηκε γραπτή διαβεβαίωση από την πλευρά της κυβέρνησης ότι οι οικίσκοι προορίζονταν για τη Μόρια και θα τοποθετούνταν εντός της εγκατάστασης χωρίς να πραγματοποιηθεί επέκταση, για να αποσύρει ο δήμαρχος το μπλόκο. Φυσικά ο κ. Γαληνός εστιάζει ακόμα στις συνέπειες που έχουν όσα συμβαίνουν στη Μόρια για τους κατοίκους του νησιού, καθώς μεγάλος πληθυσμός προσφύγων καταλαμβάνουν πάρκα, πεζοδρόμια και άλλους κοινόχρηστους χώρους χωρίς να ενδιαφέρονται για τίποτα. «Δικαίως οι κάτοικοι ξεσηκώνονται και αυτοδικούν για να περισώσουν τις περιουσίες τους και τη ζωή τους», λέει ο κ. Γαληνός.

Αντιδράσεις στη Χίο

Στο μεταξύ και στη Χίο οι έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της δημοτικής αρχής συνεχίζονται. Σήμερα αναμένεται να εκδικαστεί η νέα αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής που κατατέθηκε από τον δήμο στο Πρωτοδικείο Χίου την προηγούμενη Τρίτη, με την οποία ο δήμος ζητάει να μην επεκταθεί η ΒΙΑΛ (το ΚΥΤ στη Χίο) λόγω έκτακτης κατάστασης. Υπενθυμίζεται πως το πρωί της ίδιας ημέρας είχε απορριφθεί αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που ο δήμος είχε καταθέσει στο ειρηνοδικείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή